peklowanie mięsa do wędzenia

liliana77
liliana77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne życie
Peklowanie mięsa do wędzenia

Peklowanie mięsa do wędzenia 10860

3
{{headerMessage}}
Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i dekagramy... subtelna różnica w ilości potrzebnej peklosoli :) Na szczęście nikt się nie zatruł i wszystkim smakowało. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny schabik. Może przyda się kilka moich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kabanosy drobiowe

Kabanosy drobiowe 1876

1
{{headerMessage}}
Kabanosy drobiowe z koguta Kiełbaska wykonana na podstawie przepisu na kabanosy wieprzowe. Składniki: - mięso wieprzowe kl. I 1kg, - mięso z piersi drobiowych 1kg, - mięso ścięgniste z koguta 3kg, - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwiczki dojrzewające z dzika Składniki: - polędwiczki (małe) z dzika lub jeśli brak to wieprzowe (na foto z dzika) - marynata peklująca aromatyczna - sól + peklosól 2:1 - czosnek granulowany - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prosta kiełbasa prowansalska Składniki: - mięso kl. II wieprzowe 5 kg - mięso z indyka (udziec) 4 kg - mięso kl. III wieprzowe 1kg - pieprz 1,5g/kg - zioła prowansalskie 2g/kg - peklosól 18-22g/kg - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Metka z dziczyzną Metka z dziczyzną Składniki: - mięso kl. II z dzika (różne ścinki) - mięso kl. III z wieprzowiny -osłonki białkowe - peklosól 20g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, - papryka słodka Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska 11848

5
{{headerMessage}}
wyrabiać przez ok 30 min. Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny. Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podgardle - nadaje się do wytopienia na smalec, jako dodatek do jarzyn gotowanych, a zwłaszcza kapusty, do bigosu, do gotowania jako dodatek do pasztetu. Karkówka - nadaje się do duszenia, smażenia na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
solanką (w naczyniu odpornym na sól- nie może być metalowe), peklujemy 7 dni- trzymając w chłodnym miejscu i codziennie przekładając mięso z góry na dół i odwrotnie. Wędzenie: Wędzimy ok. 4 h, (u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
/kg - czosnek świerzy 1g/kg - jelita wieprzowe kal 30-38 Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy. Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez 5 dni,pamiętając aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem.Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza. Po tym Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Golonka wędzona w kapuście

Golonka wędzona w kapuście 1311

1
{{headerMessage}}
. Pysznie wyszło ! Składniki: 1 wędzona golonka 1 główka białej kapusty liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pieprz koperek Składniki: Golonkę oraz przyprawy wrzucamy do niedużego garnka z Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Rolada cielęca

Rolada cielęca 1575

0
{{headerMessage}}
Rolada cielęca Składniki: - wycięte razem górka, nerkówka, mostek i łata Źródło - mięso wieprzowe lub cielęce, scinki, - pieprz, - peklosól 17g/kg, - majeranek, Po wycięciu górki, nerkówki, mostka i Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynki cielęce

Szynki cielęce 3009

1
{{headerMessage}}
Szynki cielęce Składniki: - udziec, karkówka lub górka cielęca - peklosól - ziele angielskie, pieprz, czosnek Z udźca wycinamy szynki, z karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy schab. Robimy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Domowe wędliny z kurczaka

Domowe wędliny z kurczaka 2614

3
{{headerMessage}}
czosnek i przyprawy i wkładamy mięso ( może być też kawałek szynki lub łopatki wieprzowej) na co najmniej 36 godzin. W międzyczasie obracamy. Po upływie potrzebnego czasu gotujemy wywar z włoszczyzny Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Metka wieprzowa

Metka wieprzowa 4658

2
{{headerMessage}}
Ryba zapiekana w cieście » Metka wieprzowa Metka wieprzowa Składniki: - mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek), - mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.), - peklosól 20g/kg, - cukier 2g/kg, Zobacz więcej