peklowanie mięsa do wędzenia

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
i dekagramy... subtelna różnica w ilości potrzebnej peklosoli :) Na szczęście nikt się nie zatruł i wszystkim smakowało. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny schabik. Może przyda się kilka moich Zobacz więcej
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
. Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub Zobacz więcej
ilości ok 30g/kg mięsa. W nakrytym naczyniu pozostawić na 48h w lodówce. Następnie wyjąc i powiesić na haku na 2 doby w temp. ok 15 stopni. Po tym czasie powiesić w wędzarni i wędzić dymem o temp. do Zobacz więcej
. Czas peklowania 48h w temp ok. 6 stopni. Następnie mięso wieprzowe kl. II i z indyka zemleć na sitku 8mm. Mięso kl. III zemleć na sitku 2-3mm. Wymieszać razem dodać przyprawy i do ok. 8-10% wody. Zobacz więcej
, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do Zobacz więcej
Metka z dziczyzną Metka z dziczyzną Składniki: - mięso kl. II z dzika (różne ścinki) - mięso kl. III z wieprzowiny -osłonki białkowe - peklosól 20g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, - papryka słodka Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska 11640

5
1 kg łopatki wieprzowej tłustej 0,8 kg wołowiny 1 kg podgardla 1,5 łyżki soli do peklowania 1 łyżka majeranku łyżeczka mielonego czarnego pieprzu pół główki czosnku pół gałki muszkatołowej pieprz Zobacz więcej
Podgardle - nadaje się do wytopienia na smalec, jako dodatek do jarzyn gotowanych, a zwłaszcza kapusty, do bigosu, do gotowania jako dodatek do pasztetu. Karkówka - nadaje się do duszenia, smażenia na Zobacz więcej
/kg - czosnek świerzy 1g/kg - jelita wieprzowe kal 30-38 Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy. Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub Zobacz więcej
Pin It To kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe. Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Zobacz więcej
. Pysznie wyszło ! Składniki: 1 wędzona golonka 1 główka białej kapusty liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pieprz koperek Składniki: Golonkę oraz przyprawy wrzucamy do niedużego garnka z Zobacz więcej
Rolada cielęca Składniki: - wycięte razem górka, nerkówka, mostek i łata Źródło - mięso wieprzowe lub cielęce, scinki, - pieprz, - peklosól 17g/kg, - majeranek, Po wycięciu górki, nerkówki, mostka i Zobacz więcej
Szynki cielęce Składniki: - udziec, karkówka lub górka cielęca - peklosól - ziele angielskie, pieprz, czosnek Z udźca wycinamy szynki, z karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy schab. Robimy Zobacz więcej
Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny Zobacz więcej
czosnek i przyprawy i wkładamy mięso ( może być też kawałek szynki lub łopatki wieprzowej) na co najmniej 36 godzin. W międzyczasie obracamy. Po upływie potrzebnego czasu gotujemy wywar z włoszczyzny Zobacz więcej
Ryba zapiekana w cieście » Metka wieprzowa Metka wieprzowa Składniki: - mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek), - mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.), - peklosól 20g/kg, - cukier 2g/kg, Zobacz więcej
Kiełbasa drwala wd. Arka Składniki: - łopatka wieprzowa 3 szt w sumie 27 kg, - Sól/peklosól 50/50 18gr na kg, - 50 gr ziela angielskiego , - 50 gr pieprzu czarnego, - 270 gr czosnku, - 50 gr Zobacz więcej