peklowanie mięsa wołowego

{{headerMessage}}
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Krakowska podsuszana wg. 16 Krakowska podsuszana wg. 16 Surowce i przyprawy: - wieprzowina kl. I peklowana - 2,3 kg - wieprzowina kl. II peklowana - 1,7 kg - słonina lub tłuszcz drobny - 0,5 kg - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na tak przygotowanie mięsa podpatrzyłam na blogu: SEZON NA SMAK SKŁADNIKI ok 1,5 kg polędwicy wołowej 2 szklanki cukru 1 szklanka soli 2 łyżeczki soli do peklowania opakowanie suszonej bazylii Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje Zobacz więcej
deptusia
deptusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kurpinka gotuje
domowa kiełbasa czosnkowa

domowa kiełbasa czosnkowa 405

0
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI 5 kg łopatki wieprzowej 10 g soli peklującej 4 kg mięsa mielonego wołowego (mięso było przemrożone tj. zamrożone na 2 dni po czym rozmrożone) 0,5 kg słoniny 2 duże główki czosnku pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Schab obrabiamy tj. usuwamy tłuszcz i błony oraz tzw. warkocz. Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h w temp. 6stopni. Jedynkę wieprzową rozdrabniamy na szarpaku, a dwójkę na sitku o średnicy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, cielęce i wołowepeklowane z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone – dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swej ofercie mają produkty Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa kanapkowa z dzika Składniki: - mięso kl. I z dzika 1,8kg - mięso kl. II z dzika 1kg - mięso kl. III z dzika 0,5kg - mięso kl. II wołowe 0,7kg - słonina wieprzowa lub z dzika 1kg - pieprz Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dzikie Smaki
Kiełbasa hubertowska pieczona

Kiełbasa hubertowska pieczona 131

0
{{headerMessage}}
Kiełbasa hubertowska pieczona Składniki: - mięso kl. II z dzika 3,5kg - mięso z dzika kl. III 1,5kg - pieprz 1g/kg - ziele angielskie 0,5g/kg - liść laurowy 0,3g/kg - goździk 0,3g/kg - czosnek 3g/kg Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynka wołowa

Szynka wołowa 1650

1
{{headerMessage}}
Szynka wołowa Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - szynki wołowe - pieprz - ziele angielskie - czosnek - peklosól - siatki wędliniarskie, przędza Sposób wykonania: Szynki pochodzące z mięśni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa z szynki Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - mięso wieprzowe kl. I 4 kg (np. z szynki) - mięso wieprzowe kl. II 0,5kg (np. z karkówki) - mięso wieprzowe kl. III 0,5kg (np. z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa hubertowska pieczona Składniki: - mięso kl. II z dzika 3,5kg - mięso kl. III z dzika 1,5kg - pieprz 1g/kg - ziele angielskie 0,5g/kg - liść laurowy 0,3g/kg - goździk 0,3g/kg - czosnek 3g/kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-2 g/kg gorczyca biała ziarno -2 g/kg gorczyca czarna ziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona w kostkę 2 Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21606

6
{{headerMessage}}
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Kiełbasa krakowska sucha

Kiełbasa krakowska sucha 2866

0
{{headerMessage}}
Moja mama jest wielką fanką tej kiełbasy. Przepis pochodzi ze strony swiat-wedlin.pl. Składniki: 1,40 kg szynki wieprzowej, 60 dag wołowiny ( baraniny ), 40 g soli niejodowanej, szczypta saletry Zobacz więcej