peklowanie mięsa wołowego

przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
Krakowska podsuszana wg. 16 Krakowska podsuszana wg. 16 Surowce i przyprawy: - wieprzowina kl. I peklowana - 2,3 kg - wieprzowina kl. II peklowana - 1,7 kg - słonina lub tłuszcz drobny - 0,5 kg - Zobacz więcej
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
Przepis na tak przygotowanie mięsa podpatrzyłam na blogu: SEZON NA SMAK SKŁADNIKI ok 1,5 kg polędwicy wołowej 2 szklanki cukru 1 szklanka soli 2 łyżeczki soli do peklowania opakowanie suszonej bazylii Zobacz więcej
) kupiłem kawałek siatki do wędlin i tzw. peklosól, czyli mieszankę soli i saletry. Składniki roztworu peklującego (na 2 kg mięsa) - niezbędna jest sól, reszta wg smaku. peklosól - ok. 2 łyżek (może Zobacz więcej
SKŁADNIKI 5 kg łopatki wieprzowej 10 g soli peklującej 4 kg mięsa mielonego wołowego (mięso było przemrożone tj. zamrożone na 2 dni po czym rozmrożone) 0,5 kg słoniny 2 duże główki czosnku pieprz Zobacz więcej
Kiełbasa jak lisiecka Prawdziwy przysmak. Musze to potwierdzić! Bardzo chuda jeśli ktoś takie lubi. 90% to schab. Składniki: - wieprzowina kl. I (schab) - 4kg - wieprzowin kl. II - 1kg Przyprawy: - Zobacz więcej
wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, cielęce i wołowepeklowane z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone – dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swej ofercie mają produkty Zobacz więcej
Kiełbasa kanapkowa z dzika Składniki: - mięso kl. I z dzika 1,8kg - mięso kl. II z dzika 1kg - mięso kl. III z dzika 0,5kg - mięso kl. II wołowe 0,7kg - słonina wieprzowa lub z dzika 1kg - pieprz Zobacz więcej
Kiełbasa hubertowska pieczona Składniki: - mięso kl. II z dzika 3,5kg - mięso z dzika kl. III 1,5kg - pieprz 1g/kg - ziele angielskie 0,5g/kg - liść laurowy 0,3g/kg - goździk 0,3g/kg - czosnek 3g/kg Zobacz więcej
Szynka wołowa Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - szynki wołowe - pieprz - ziele angielskie - czosnek - peklosól - siatki wędliniarskie, przędza Sposób wykonania: Szynki pochodzące z mięśni Zobacz więcej
Kiełbasa z szynki Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - mięso wieprzowe kl. I 4 kg (np. z szynki) - mięso wieprzowe kl. II 0,5kg (np. z karkówki) - mięso wieprzowe kl. III 0,5kg (np. z Zobacz więcej
obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Zobacz więcej
Kiełbasa hubertowska pieczona Składniki: - mięso kl. II z dzika 3,5kg - mięso kl. III z dzika 1,5kg - pieprz 1g/kg - ziele angielskie 0,5g/kg - liść laurowy 0,3g/kg - goździk 0,3g/kg - czosnek 3g/kg Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 20591

4
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Kiełbasa krakowska sucha

Kiełbasa krakowska sucha 2612

0
, 1 g świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 1 g ostrej papryki, 1 g słodkiej papryki, 1 duży ząbek czosnku, gruba osłonka białkowa ( średnica 55 lub 65 mm ) lub jelito grube. Mięso wieprzowe kroimy na Zobacz więcej
w cydrze na karmelizowanym jabłku Speck Tortilla Wurst Kaszanka z lubczykiem na szałwiowym purée Ogony wołowe duszone w porterze Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej Chipsy z bekonu Zobacz więcej