peklowanie na mokro

, jędrności i smakowitości – w końcu tłuszcz to nośnik smaku. Miałam oczywiście przed oczami piękną szynkę świąteczną lub noworoczną. Mięso postanowiłam potraktować po królewsku: będzie najpierw Zobacz więcej
wędzoną słoninę oraz słoikowe sało. Eksperyment okazał się nad wyraz smacznym sukcesem. Zobaczymy jeszcze tylko, jak z czasem dojrzeje nasz wyrób, bo peklowana na sucho tylko zyskuje, wisząc w Zobacz więcej
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia | Polska Zupa Polska Zupa Na blogu jak w zupie, znajdziecie przeróżne przepisy, nie tylko na tytułowe danie. Menu Przeskocz do treści Strona główna Peklowanie Zobacz więcej
kolendrę, jałowiec, majeranek, czy kminek... SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wodę zagotowujemy, po czym dodajemy do niej sól i przyprawy. Mieszamy, by sól się rozpuściła. Tak przygotowaną zalewę schładzamy. Zobacz więcej
mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 7-10 dni. Nie skracajmy czasu peklowania. Mięso w solance przynajmniej raz dziennie należy obrócić. Jeśli wcześniej nie nastrzykiwaliśmy mięsa Zobacz więcej
- mąż takie lubi, ale z powodzeniem można również wykorzystać chudą szynkę. Cóż mam rzec, zachęcam do domowych wędlin :) Składniki: Solanka peklowana na 1 kg mięsa: 1 litr wody 4 łyżki soli 1 łyżka Zobacz więcej
Szynka w papryce wędzonej wg. Darka _C Szynka kulka w jednym kawałku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką) 1 łyżeczka żelatyny Peklowanie szynki na mokro Około Zobacz więcej
Peklujemy na mokro wg tabeli Dziadka, 9 dni w temper 6/7 stopni z uwagi na to że nasza gicz jest z kością robimy nastrzyk blisko kości co drugi dzień. Po peklowaniu usuwamy z naszej giczy błonki i Zobacz więcej
Tabela peklowania mokrego Jako, iż nie lubię wyrobów przesolonych metoda testów dobrałem odpowiadające nam stosunki wody do peklosoli. Przy peklowaniu na mokro wyrobów, które będą parzone solankę Zobacz więcej
przyprawy do zalewy: -listek laurowy - ziele angielskie - pieprz - majeranek - czosnek Robimy zalewę do peklowania na mokro wg. dziadka Peklujemy wycięte wcześniej ze skórką i tłuszczykiem szyneczki Zobacz więcej
Dzisiaj pora na domowy schab peklowany – upieczony w piekarniku. W dobie różnych dziwnych substancji chemicznych stawiam na swoje Mój schab peklowałem na mokro – czyli wymoczyłem go w roztworze wody z Zobacz więcej
Szynki cielęce Składniki: - udziec, karkówka lub górka cielęca - peklosól - ziele angielskie, pieprz, czosnek Z udźca wycinamy szynki, z karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy schab. Robimy Zobacz więcej
Szynka parzona Składniki: - szynka wieprzowe bez skóry (kulka), - peklosól, - osłonki barierowe przyprawy do zalewy: - listek laurowy - ziele angielskie - pieprz - czosnek Robimy zalewę do peklowania Zobacz więcej
« Metka cebulowa - beiota Łosoś pogrzebany w soli » Polędwica na szybko w 48h. Polędwica na szybko w 48h. Jest to mój testowy wyrób. Było mało czasu ale wyszło ok. Czyli się da. Składniki - polędwice Zobacz więcej
Polędwica dojrzewająca w stylu Hiszpańskim Składniki: - schab, polędwiczki wieprzowe - czosnek- jogurt z żywymi kulturami bakterii - peklosól - papryka Pimentone Schaby nie obrabiamy pozostawiamy z Zobacz więcej
Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu Zobacz więcej
Schab prasowany Składniki - schab wieprzowy - sos sojowy (dobrej jakości) - trawa żubrowa - peklosól - żelatyna - woda - osłonki barierowe Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. Zalewę Zobacz więcej
Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wycioł taki kawałek mięska, bądź mieć dobrego kolegę który nam to załatwi. Peklowanie: Na mokro z nastrzykiem solankę robiłem Zobacz więcej
mięso solą dodajemy przyprawy w całości wkładamy do pojemnika, ścisło układając obok siebie. Podczas peklowania wytwarza się płyn, dlatego dwa razy dziennie mięso obracamy. Pojemnik przykryłem luźno Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Wędzone wędliny

Wędzone wędliny 2681

3
Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska 5-8 ząbków czosnku 5-8 liści laurowych 5-8 ziaren jałowca 5-8 ziela Zobacz więcej