peklowanie na mokro

{{headerMessage}}
Szyneczka Tym razem w całości peklowana na mokro;) Składniki: 1 kg mięsa (u mnie szynka wieprzowa) 400 ml wody 3 ząbki czosnku (pokrojone na mniejsze kawałki, razem z łupinką) 2 liście laurowe 4 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, jędrności i smakowitości – w końcu tłuszcz to nośnik smaku. Miałam oczywiście przed oczami piękną szynkę świąteczną lub noworoczną. Mięso postanowiłam potraktować po królewsku: będzie najpierw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wędzoną słoninę oraz słoikowe sało. Eksperyment okazał się nad wyraz smacznym sukcesem. Zobaczymy jeszcze tylko, jak z czasem dojrzeje nasz wyrób, bo peklowana na sucho tylko zyskuje, wisząc w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia | Polska Zupa Polska Zupa Na blogu jak w zupie, znajdziecie przeróżne przepisy, nie tylko na tytułowe danie. Menu Przeskocz do treści Strona główna Peklowanie Zobacz więcej
przejs
przejs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja Jem
Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pieczona karkówka peklowana "na mokro" 3103

1
{{headerMessage}}
kolendrę, jałowiec, majeranek, czy kminek... SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wodę zagotowujemy, po czym dodajemy do niej sól i przyprawy. Mieszamy, by sól się rozpuściła. Tak przygotowaną zalewę schładzamy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 7-10 dni. Nie skracajmy czasu peklowania. Mięso w solance przynajmniej raz dziennie należy obrócić. Jeśli wcześniej nie nastrzykiwaliśmy mięsa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- mąż takie lubi, ale z powodzeniem można również wykorzystać chudą szynkę. Cóż mam rzec, zachęcam do domowych wędlin :) Składniki: Solanka peklowana na 1 kg mięsa: 1 litr wody 4 łyżki soli 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szynka w papryce wędzonej wg. Darka _C Szynka kulka w jednym kawałku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką) 1 łyżeczka żelatyny Peklowanie szynki na mokro Około Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Peklujemy na mokro wg tabeli Dziadka, 9 dni w temper 6/7 stopni z uwagi na to że nasza gicz jest z kością robimy nastrzyk blisko kości co drugi dzień. Po peklowaniu usuwamy z naszej giczy błonki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tabela peklowania mokrego Jako, iż nie lubię wyrobów przesolonych metoda testów dobrałem odpowiadające nam stosunki wody do peklosoli. Przy peklowaniu na mokro wyrobów, które będą parzone solankę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przyprawy do zalewy: -listek laurowy - ziele angielskie - pieprz - majeranek - czosnek Robimy zalewę do peklowania na mokro wg. dziadka Peklujemy wycięte wcześniej ze skórką i tłuszczykiem szyneczki Zobacz więcej
a-garden-a
a-garden-a Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BalkonoweGotowanie
Schab peklowany, zapiekany

Schab peklowany, zapiekany 1653

0
{{headerMessage}}
Dzisiaj pora na domowy schab peklowany – upieczony w piekarniku. W dobie różnych dziwnych substancji chemicznych stawiam na swoje Mój schab peklowałem na mokro – czyli wymoczyłem go w roztworze wody z Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynki cielęce

Szynki cielęce 3005

1
{{headerMessage}}
Szynki cielęce Składniki: - udziec, karkówka lub górka cielęca - peklosól - ziele angielskie, pieprz, czosnek Z udźca wycinamy szynki, z karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy schab. Robimy Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynka parzona

Szynka parzona 3933

7
{{headerMessage}}
Szynka parzona Składniki: - szynka wieprzowe bez skóry (kulka), - peklosól, - osłonki barierowe przyprawy do zalewy: - listek laurowy - ziele angielskie - pieprz - czosnek Robimy zalewę do peklowania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Metka cebulowa - beiota Łosoś pogrzebany w soli » Polędwica na szybko w 48h. Polędwica na szybko w 48h. Jest to mój testowy wyrób. Było mało czasu ale wyszło ok. Czyli się da. Składniki - polędwice Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwica dojrzewająca w stylu Hiszpańskim Składniki: - schab, polędwiczki wieprzowe - czosnek- jogurt z żywymi kulturami bakterii - peklosól - papryka Pimentone Schaby nie obrabiamy pozostawiamy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Schab prasowany

Schab prasowany 142

3
{{headerMessage}}
. Po zapeklowaniu schab wkładamy do osłonki barierowej wysypujemy 1-2 łyżeczki żelatyny i zawiązujemy końce osłonki. Można dodać niewielką ilość wody celem wypełnienia osłonki w 100%. Schab Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wycioł taki kawałek mięska, bądź mieć dobrego kolegę który nam to załatwi. Peklowanie: Na mokro z nastrzykiem solankę robiłem Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Rolada ozorkowa

Rolada ozorkowa 75

2
{{headerMessage}}
Rolada ozorkowa Składniki: - ozory wieprzowe, wołowe lub z dzika - warzywa konserwowe: kukurydza, ogórki, groszek, marchew, pieczarki - żelatyna - osłonki barierowe lub poliamidowe Sposób wykonania Zobacz więcej