peklowanie na sucho

Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych Zobacz więcej
Marynata aromatyczna do peklowania na sucho Najczęściej używam do wyrobów dojrzewających Składniki: - sól + peklosól 2:1 - czosnek granulowany - pieprz naturalny - czosnek granulowany - ziele Zobacz więcej
Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis. - żelatyna, - pieprz - listek laurowy - peklosól - torebki do pieczenia - praska Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg. Do praski wkładamy Zobacz więcej
Boczek mielony Boczek mielony Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho Zobacz więcej
poliamidowe lub szynkowar Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy na sitku 3mm III z dzika, 6mm II z dzika i 10mm I wieprzowa. Mieszamy razem i dodajemy przyprawy oraz Zobacz więcej
. Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub Zobacz więcej
Prosta kiełbasa prowansalska Składniki: - mięso kl. II wieprzowe 5 kg - mięso z indyka (udziec) 4 kg - mięso kl. III wieprzowe 1kg - pieprz 1,5g/kg - zioła prowansalskie 2g/kg - peklosól 18-22g/kg - Zobacz więcej
Golonka wieprzowa parzona Surowce: - golonki wieprzowe tylne - papryka słodka lub ostra, - pieprz, - czosnek, - żelatyna, - peklosól, - woda, - osłonki barierowe Mięso z golonek pokroić w kostkę razem Zobacz więcej
Boczek rolowany Składniki: - płat boczku ze skórą, - pekosól, - pieprz, - listek laurowy - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek rolujemy i przycinamy aby był kształtny kawałek. Zobacz więcej
Kiełbasa palcówka z dzika Składniki: - 4,5 kg mięsa kl. I z dzika - 0,5kg słoniny z dzika, - peklosól 17 g/kg, - pieprz 1,2 g/kg, - ziele angielskie 0,5 g/kg, - majeranek 0,5 g/kg, - czosnek 2-3 g/kg, Zobacz więcej
/kg - czosnek świerzy 1g/kg - jelita wieprzowe kal 30-38 Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy. Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub Zobacz więcej
Rolada cielęca Składniki: - wycięte razem górka, nerkówka, mostek i łata Źródło - mięso wieprzowe lub cielęce, scinki, - pieprz, - peklosól 17g/kg, - majeranek, Po wycięciu górki, nerkówki, mostka i Zobacz więcej
Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny Zobacz więcej
« Pączki wg. Abratka 65279 Boczek prasowany Boczek prasowany Surowce i dodatki: - boczek - peklosól 18g/kg - pieprz cytrynowy 1g/kg - żelatyna Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś Zobacz więcej
Kiełbaski śniadaniowe proste » Boczek zimno wędzony oraz parzony Boczek - zimno wędzony oraz parzony Wcześnie już opisywany sposób wykonania: Składniki: - boczek troszkę musi być tłusty, chude są Zobacz więcej
- woda - osłonki barierowe Łopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na Zobacz więcej
Podgardle prasowane Składniki: - podgardle wieprzowa 2kg - peklosól 18g/kg - pieprzczarny 1,5g/kg - papryka słodka lub ostra 1 g/kg - czosnek granulowany w ilości jak kto lubi - żelatyna w ilości ok. Zobacz więcej
Kiełbasa drwala wd. Arka Składniki: - łopatka wieprzowa 3 szt w sumie 27 kg, - Sól/peklosól 50/50 18gr na kg, - 50 gr ziela angielskiego , - 50 gr pieprzu czarnego, - 270 gr czosnku, - 50 gr Zobacz więcej
Mięsne kąski na ostro lub słodko Składniki: - schab wieprzowy lub z dziczyzny - marynata aromatyczna 20-30g/kg - papryka ostra i słodka, ilość wg. uznania w zależności czy ma być na ostro czy na Zobacz więcej
Kiełbasa tatrzańska Składniki: - mięso wieprzowe kl. II (karkówka, boczek) 4,5kg - wołowina ścięgnista 0,5kg - peklosól 18-20g/kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - czosnek 1,5g/kg - osłonki białkowe Zobacz więcej