• 8
  • 2
  • 2
  • 8
  • 1
  • 2
przepisów z 5941 blogów

peklowanie na sucho

Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych Zobacz więcej
Marynata aromatyczna do peklowania na sucho Najczęściej używam do wyrobów dojrzewających Składniki: - sól + peklosól 2:1 - czosnek granulowany - pieprz naturalny - czosnek granulowany - ziele Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 17139

3
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
Po raz kolejny podjęłam próbę przygotowania w domu wędliny z peklowanego mięsa. Robiłam to już wcześniej, peklowałam metodą na sucho i na mokro. Jedna i druga jest bardzo prosta. Jednak największym Zobacz więcej
Sól peklowa – peklowanie szynki Napisane Marzec 24, 2013 przez Klaudyna Hebda w Mięso | | Dzień dobry, Dzisiaj chciałam Wam napisać o peklowaniu szynki oraz o soli peklowej. Niedawno postanowiłam Zobacz więcej
, jędrności i smakowitości – w końcu tłuszcz to nośnik smaku. Miałam oczywiście przed oczami piękną szynkę świąteczną lub noworoczną. Mięso postanowiłam potraktować po królewsku: będzie najpierw Zobacz więcej
wędzoną słoninę oraz słoikowe sało. Eksperyment okazał się nad wyraz smacznym sukcesem. Zobaczymy jeszcze tylko, jak z czasem dojrzeje nasz wyrób, bo peklowana na sucho tylko zyskuje, wisząc w Zobacz więcej
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia | Polska Zupa Polska Zupa Na blogu jak w zupie, znajdziecie przeróżne przepisy, nie tylko na tytułowe danie. Menu Przeskocz do treści Strona główna Peklowanie Zobacz więcej
Ta domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem zstąpi każdą sklepową wędlinę. Zobacz więcej
Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis. - żelatyna, - pieprz - listek laurowy - peklosól - torebki do pieczenia - praska Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg. Do praski wkładamy Zobacz więcej
Boczek mielony Boczek mielony Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho Zobacz więcej
poliamidowe lub szynkowar Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy na sitku 3mm III z dzika, 6mm II z dzika i 10mm I wieprzowa. Mieszamy razem i dodajemy przyprawy oraz Zobacz więcej
. Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub Zobacz więcej
Prosta kiełbasa prowansalska Składniki: - mięso kl. II wieprzowe 5 kg - mięso z indyka (udziec) 4 kg - mięso kl. III wieprzowe 1kg - pieprz 1,5g/kg - zioła prowansalskie 2g/kg - peklosól 18-22g/kg - Zobacz więcej
Golonka wieprzowa parzona Surowce: - golonki wieprzowe tylne - papryka słodka lub ostra, - pieprz, - czosnek, - żelatyna, - peklosól, - woda, - osłonki barierowe Mięso z golonek pokroić w kostkę razem Zobacz więcej
Boczek rolowany Składniki: - płat boczku ze skórą, - pekosól, - pieprz, - listek laurowy - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek rolujemy i przycinamy aby był kształtny kawałek. Zobacz więcej
Kiełbasa palcówka z dzika Składniki: - 4,5 kg mięsa kl. I z dzika - 0,5kg słoniny z dzika, - peklosól 17 g/kg, - pieprz 1,2 g/kg, - ziele angielskie 0,5 g/kg, - majeranek 0,5 g/kg, - czosnek 2-3 g/kg, Zobacz więcej
/kg - czosnek świerzy 1g/kg - jelita wieprzowe kal 30-38 Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy. Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub Zobacz więcej
Rolada cielęca Składniki: - wycięte razem górka, nerkówka, mostek i łata Źródło - mięso wieprzowe lub cielęce, scinki, - pieprz, - peklosól 17g/kg, - majeranek, Po wycięciu górki, nerkówki, mostka i Zobacz więcej
Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny Zobacz więcej