peklowanie na sucho

{{headerMessage}}
Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Marynata aromatyczna do peklowania na sucho Najczęściej używam do wyrobów dojrzewających Składniki: - sól + peklosól 2:1 - czosnek granulowany - pieprz naturalny - czosnek granulowany - ziele Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis. - żelatyna, - pieprz - listek laurowy - peklosól - torebki do pieczenia - praska Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg. Do praski wkładamy Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Boczek mielony

Boczek mielony 1120

3
{{headerMessage}}
Boczek mielony Boczek mielony Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho Zobacz więcej
{{headerMessage}}
poliamidowe lub szynkowar Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy na sitku 3mm III z dzika, 6mm II z dzika i 10mm I wieprzowa. Mieszamy razem i dodajemy przyprawy oraz Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kabanosy drobiowe

Kabanosy drobiowe 1878

1
{{headerMessage}}
. Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prosta kiełbasa prowansalska Składniki: - mięso kl. II wieprzowe 5 kg - mięso z indyka (udziec) 4 kg - mięso kl. III wieprzowe 1kg - pieprz 1,5g/kg - zioła prowansalskie 2g/kg - peklosól 18-22g/kg - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Golonka wieprzowa parzona Surowce: - golonki wieprzowe tylne - papryka słodka lub ostra, - pieprz, - czosnek, - żelatyna, - peklosól, - woda, - osłonki barierowe Mięso z golonek pokroić w kostkę razem Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Boczek rolowany

Boczek rolowany 969

2
{{headerMessage}}
Boczek rolowany Składniki: - płat boczku ze skórą, - pekosól, - pieprz, - listek laurowy - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek rolujemy i przycinamy aby był kształtny kawałek. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa palcówka z dzika Składniki: - 4,5 kg mięsa kl. I z dzika - 0,5kg słoniny z dzika, - peklosól 17 g/kg, - pieprz 1,2 g/kg, - ziele angielskie 0,5 g/kg, - majeranek 0,5 g/kg, - czosnek 2-3 g/kg, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
/kg - czosnek świerzy 1g/kg - jelita wieprzowe kal 30-38 Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy. Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Rolada cielęca

Rolada cielęca 1579

0
{{headerMessage}}
Rolada cielęca Składniki: - wycięte razem górka, nerkówka, mostek i łata Źródło - mięso wieprzowe lub cielęce, scinki, - pieprz, - peklosól 17g/kg, - majeranek, Po wycięciu górki, nerkówki, mostka i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Boczek prasowany

Boczek prasowany 372

0
{{headerMessage}}
« Pączki wg. Abratka 65279 Boczek prasowany Boczek prasowany Surowce i dodatki: - boczek - peklosól 18g/kg - pieprz cytrynowy 1g/kg - żelatyna Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbaski śniadaniowe proste » Boczek zimno wędzony oraz parzony Boczek - zimno wędzony oraz parzony Wcześnie już opisywany sposób wykonania: Składniki: - boczek troszkę musi być tłusty, chude są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- woda - osłonki barierowe Łopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podgardle prasowane Składniki: - podgardle wieprzowa 2kg - peklosól 18g/kg - pieprzczarny 1,5g/kg - papryka słodka lub ostra 1 g/kg - czosnek granulowany w ilości jak kto lubi - żelatyna w ilości ok. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa drwala wd. Arka Składniki: - łopatka wieprzowa 3 szt w sumie 27 kg, - Sól/peklosól 50/50 18gr na kg, - 50 gr ziela angielskiego , - 50 gr pieprzu czarnego, - 270 gr czosnku, - 50 gr Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Mięsne kąski

Mięsne kąski 259

0
{{headerMessage}}
marynatą z dodatkiem papryki. Wkładamy do pojemnika, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby. Wyjmujemy nadziewamy na sznurek bawełniany, pomiędzy paskami mięsa robimy supełki. Wieszamy w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa tatrzańska Składniki: - mięso wieprzowe kl. II (karkówka, boczek) 4,5kg - wołowina ścięgnista 0,5kg - peklosól 18-20g/kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - czosnek 1,5g/kg - osłonki białkowe Zobacz więcej