peklowanie na sucho - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 44

Peklowanie mięsa

wiem co jem

...Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono  ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro- na sucho- sposobem mieszanymDo peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym...

Węlina ze schabu peklowanego

apetytnaogrod.blog.onet.pl

...Po raz kolejny podjęłam próbę przygotowania w domu wędliny z peklowanego mięsa. Robiłam to już wcześniej, peklowałam metodą na sucho i na mokro. Jedna i druga jest bardzo prosta. Jednak największym wyzwaniem było zawsze odpowiednie ugotowanie lub upieczenie mięsa, tak aby otrzymać soczystą wędlinę. Tym razem udało mi się. Aby otrzymać aromatyczny...

Szynka na święta: peklowanie na mokro.

Ziołowy Zakątek

..., jędrności i smakowitości – w końcu tłuszcz to nośnik smaku. Miałam oczywiście przed oczami piękną szynkę świąteczną lub noworoczną. Mięso postanowiłam potraktować po królewsku: będzie najpierw peklowane na mokro, następnie pozwolę mu dojrzeć przez tydzień i dopiero potem upiekę je w słodkiej glazurze z dodatkiem goździków. Pokażę Wam również film...

Boczek mielony

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Lunchmeat z galaretką » Boczek mielony Boczek mielony   Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe)   Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho 48h. Dodajemy przyprawy jakie kto do boczku lubi, pieprz, czosnek, ... Następnie zapeklowany boczek mielemy na sitku tzw...

Boczek prasowany parzony

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis. - żelatyna, - pieprz - listek laurowy - peklosól - torebki do pieczenia - praska Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg. Do praski wkładamy torebkę, na dno sypiemy troszkę żelatyny, ze dwa listki laurowe, kładziemy I warstwę boczku skóra do dołu. Posypujemy żelatyną i na to kładziemy II...

Prosta kiełbasa prowansalska

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Prosta kiełbasa prowansalska Składniki: - mięso kl. II wieprzowe 5 kg - mięso z indyka (udziec) 4 kg - mięso kl. III wieprzowe 1kg - pieprz 1,5g/kg - zioła prowansalskie 2g/kg - peklosól 18-22g/kg - jelita wieprzowe kaliber dowolny  Z udźców indyczych wykrawamy kości, ścięgna i skórę. Mięso po klasyfikacji pokroić w kostkę i zapeklować na sucho...

Mielonka z dzika z grzybami

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...poliamidowe lub szynkowar   Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy na sitku 3mm III z dzika, 6mm II z dzika i 10mm I wieprzowa. Mieszamy razem i dodajemy przyprawy oraz żelatynę i odrobinę wody. Grzyby tniemy na kawałki lub mielemy na sitku 10mm.  Dodajemy do farszu i mieszamy. Napełniamy osłonki poliamidowe. Parzymy ok. 1h w wodzie o temperaturze ok 75 stopni. Studzimy w zimnej wodzie.   Smacznego poniedziałek, 03 października 2011, beiot...

Kabanosy drobiowe

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

....   Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub osłonki i odkręcamy w odcinki ok 50cm. Osuszamy w ciepłej wędzarni i wędzimy w temp. ok 50 stopni, a po osiągnięciu żądanej barwy podpiekamy. Studzimy i następnie podsuszamy kilka dni. Smacznego...

Podgardle prasowane

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...raczej.  Peklujemy na sucho 48h w lodówce.  Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i za pomocą maszynki, a najlepiej nadziewarki nabijamy w osłonki barierowe. Zawiązujemy i parzymy w temp ok. 75-80 stopni przez 4h. Jest dość długo, ale przez to podgardle jest mięciutkie. Może pojawić się też podciek tłuszczu, ale jest to koszt miękkiego...

Mielonka Tyrolska z galaretką

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...na opakowaniu - woda - osłonki barierowe Łopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na sitku 2-3mm. Następnie wołowinę mielemy na sitku 3mm, a łopatkę na sitku 5-6mm. Mieszamy mięso dodając skórki oraz przyprawy. Rozrabiamy...

Schinkespeck

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Mięso solone na sucho i zimno wędzone coś jak Schinkespeck Składniki: - boczek ze skórą - szynka ze skórą - może być karkówka Z szynki wykroić kawałki prostokątne, ze skóra. Najlepiej bez błon. Boczek pociąć na kawałki ok 8-10cm szerokości. Natrzeć mięso mieszanką:  -sól kamienna 1kg+peklosól 0,5kg  do tego zioła rozdrobnione:  -pieprz czarny...

Kiełbasa tatrzańska

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Kiełbasa tatrzańska   Składniki: - mięso wieprzowe kl. II (karkówka, boczek) 4,5kg - wołowina ścięgnista 0,5kg - peklosól 18-20g/kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - czosnek 1,5g/kg - osłonki białkowe 60-80mm Mięso kroimy w kostkę i peklujemy poszczególnymi rodzajami oddzielnie, na sucho 48-72h w temp. ok. 6 stopni. Następnie wieprzowinę rozdrabniamy...

Szynka rolowana

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...końca udało. Widać to na foto.  Mięso kl. I rozdrobnić na szarpaku. Następnie zapeklować na sucho 48h. Po peklowaniu mięso kl. III rozdrobnić na sitku 2-3mm. Jeśli jest możliwość kutrować lub rozdrobnić za pomocą malaksera z dodatkiem zimnej wody ok. 5-8% oraz przypraw.  Wymieszać dokładnie oba rodzaje mięsa. Napełnić ściśle osłonki. Zawiązać końce przędzą. Parzyć ok. 1,5h w temp. wody ok. 75 stopni. Studzić w zimnej wodzie i następnie przenieść do lodówki.   Smacznego...

Boczek zimno wędzony oraz parzony

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Kiełbaski śniadaniowe proste » Boczek zimno wędzony oraz parzony Boczek - zimno wędzony oraz parzony   Wcześnie już opisywany sposób wykonania:   Składniki: - boczek troszkę musi być tłusty, chude są kiepskie smakowo, - peklosól 18-20g/kg, - pieprz i czosnek wg. uznania   Boczek tniemy na wąskie paski ok 6cm. Peklujemy na sucho ok 5 dni w lodówce...

Boczek prasowany

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Boczek prasowany Boczek prasowany   Surowce i dodatki: - boczek - peklosól 18g/kg - pieprz cytrynowy 1g/kg - żelatyna Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować boczek. Boczek najpierw peklujemy na sucho przez 24h-48h w temp 5 stopni. Do praski wkładamy folię celulozową i układamy...

Kiełbasa toruńska

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Kiełbasa toruńska Składniki: - mięso wieprzowe kl. II 4kg (np. karkówka) - mięso wieprzowe kl. III 1kg (np. golonki bez skóry) - pieprz naturalny 1,2g/kg - czosnek 1,2 - 1,5g/kg - jelita wieprzowe  - peklosól 18-22g/kg  Mięso pokroić w kostkę po klasyfikacji i peklować na sucho w temp. ok. 6 stopni przez 48h. Następnie mięso kl. II rozdrobnić...

Kiełbasa a'la żywiecka z koguta

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Kiełbasa a'la żywiecka z koguta   Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny 1g/kg, - czosnek 2-3g/kg - osłonki białkowe 65mm - peklosól 17g/kg.   Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho 3dni. Mięso kl. I rozdrabniamy...

Rolada cielęca

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Rolada cielęca   Składniki: - wycięte razem górka, nerkówka, mostek i łata Źródło - mięso wieprzowe lub cielęce, scinki, - pieprz, - peklosól 17g/kg, - majeranek,   Po wycięciu górki, nerkówki, mostka i łaty wyjmujemy delikatnie wszystkie żebra, tak aby nie uszkodzić mięsa na wylot. Płat mięsa peklujemy na sucho 48h w lodówce. (Niestety co widać...

Kiełbasa wojskowa z 1952r.

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...wieprzowe kal 30-38 Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Tłuszcz solimy. Następnie wołowinę rozdrabniamy na sitku 2mm i kutrujemy lub używamy do tego blendera. Pozostałe mięsa i tłuszcz mielemy na sitku 8mm. Mieszamy dokładnie dodajemy przyprawy i napełnimy jelita. Wędzimy na ogólnych zasadach, można na koniec podpiec...

Kiełbasa myśliwska z dziczyzną

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Kiełbasa myśliwska z dziczyzną   Składniki: - mięso wieprzowe kl I 3,6kg -mięso z dzika kl II 5,2kg - wołowina (ścięgniste) 1,2kg - peklosól 17-20g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, - jałowiec 1g/kg, - czosnek 2-3g/kg - jelita kal. 28-32mm, Mięsa kroimy i każde oddzielnie peklujemy na sucho przez co najmniej 48h-72h. Następnie mięso kl. I mielimy...

Ostatnio wyszukiwane:

proste ciasto serowo bananowe, jogurt grecki bezglutenowy, fritatta warzywna, marchewkowy omlet, indyk dyni, sałatke z papryki, sliwki z imbirem, indyk dynia, nalewka malinowo, ogorki z papryka słoiki, kasza z owocami, lane kotlety, marynowane tarte buraczki, kasza kus kus z warzywami, kruche ciasteczka z maka ziemniaczana, ciasteczka kruche z maka ziemniaczana, marynaty do dziczyzny, chleb orkiszowy z piekarnika, nalewki zdrowotne, pieczeń z mielonego indyka z suszonymi grzybami

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x