peklowanie przepisy

maj 24thWędliny – peklowanie Własnoręczna produkcja wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna szynka czy baleron Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa 4244

2
się w jej środku. smakowo jednak nie miało to żadnego wpływu. za to znacznie cieńszy ozór uzyskał odpowiednią barwę, co widać poniżej. peklowanie solanka:2 litrywody,100 gsoli, 2 łyżeczki soli Zobacz więcej
Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
SZYNKA PEKLOWANA

SZYNKA PEKLOWANA 2822

1
marynatę peklującą: wodę zagotować, do garnka włożyć czosnek zgnieciony, liście laurowe, ziele, pieprz zalać wodą przegotowaną, ostudzić, gdy będzie już letnia lecz nie zimna woda wsypać Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin na kanapki, ale robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 20545

4
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Peklowanie golonki

Peklowanie golonki 6835

1
Peklowanie– proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa Zobacz więcej
Dziś peklowanie golonek. Pierwszy etap do uzyskania jednej z najbardziej ulubionych rodzinnych potraw, czyli duszonej w szybkowarze golonki. Nie wyobrażam sobie, aby zrobić golonkę bez uprzedniego Zobacz więcej
Dziś polecam wam marynatę peklującą z nutą pikanterii :) dzięki niej nasz szyneczka będzie soczystka i krucha, znajdziecie u mnie na blogu również w zakładce "marynata na szynkę" inne pomysły... Zobacz więcej
Idzie zima, a więc niedługo Święta Bożego Narodzenia i różnorodne pyszności. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystych, więc podaję Wam przepis na pyszną peklowaną szyneczkę pieczoną w Zobacz więcej
Jak wiele radości sprawił mi dzisiaj komentarz Panti: Nowy komentarz do posta "Szynka peklowana" dodany przez panti : cyt. Zrobiłam :) wyszła idealna - dziekuję, a efekty mozna zobaczyć tutaj :) Zobacz więcej
Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła Zobacz więcej
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
Tabela peklowania mokrego Jako, iż nie lubię wyrobów przesolonych metoda testów dobrałem odpowiadające nam stosunki wody do peklosoli. Przy peklowaniu na mokro wyrobów, które będą parzone solankę Zobacz więcej
Dzisiaj pora na domowy schab peklowany – upieczony w piekarniku. W dobie różnych dziwnych substancji chemicznych stawiam na swoje Mój schab peklowałem na mokro – czyli wymoczyłem go w roztworze wody z Zobacz więcej
Zawsze jak mam jakąś wyjątkową imprezę robię tą szynkę. super smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym oraz można na chlebek. Rozrobić sól peklową jak na opakowaniu, wlać do naczynia w którym będzie się Zobacz więcej
Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
Przygotowanej takiej szyneczki jest tak proste, i nie wymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku :) Oczywiście można samemu zapeklować szynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Zjesz niegotowane mięso – zaszkodzi żołądkowi. Powiesz nieprzyzwoite słowo – zaszkodzi całemu tobie. Przysłowie chińskie Bardzo fajna alternatywa dla kupnej wędliny. Przepis z tej Zobacz więcej
Szynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki: 1 l wody 2 łyżki soli do Zobacz więcej