peklowanie saletra

wody 2 łyżki soli pół łyżeczki saletry 3-4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki mielonej kolendry 1 Zobacz więcej
) kupiłem kawałek siatki do wędlin i tzw. peklosól, czyli mieszankę soli i saletry. Składniki roztworu peklującego (na 2 kg mięsa) - niezbędna jest sól, reszta wg smaku. peklosól - ok. 2 łyżek (może Zobacz więcej
Dziś propozycja zrobienie pysznej golonki do słoika.Można ją jeść prosto z niego lub zrobić ją w piwie albo w magii,jak kto uważa. Golonki ze skórką Zalewa do peklowania mięsa: Zobacz więcej
To już ostatni moment żeby pomyśleć o domowej wędlinie na święta Wielkanocne. Jeszcze zdąży się zapeklować. Wędzenie co prawda wymaga czasu i cierpliwości, ale smak domowej wędliny wynagrodzi Zobacz więcej
przepisy. Będę publikować tylko te przepisy, które są proste w wykonaniu, a smak wędliny podbił nasze serca, a w zasadzie nasze kubki smakowe. Potrzebujesz: 1,5 kg wieprzowiny chudej z łopatki lub Zobacz więcej
3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg 200 gram soli peklującej 10 gram saletry 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 20 ziaren ziela angielskiego 10 liści laurowych pokruszonych 20 ziaren jałowca Zobacz więcej
Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, Zobacz więcej
wadze jednego kilograma mieszanka peklująca na kilogram polędwiczek 20 g soli 1,5 g saletry 5 g cukru ( ja używam brązowego) 3 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 2 ziarna Zobacz więcej
wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek karku wołowego o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na 1 kg mięsa) 20 Zobacz więcej
suszona szynka W moim domu na świątecznym stole, zawsze gościła domowa suszona szynka. W tym roku, domowej tradycji musiało stać się zadość, więc śpieszę z przepisem na wyrób, tej pysznej Zobacz więcej
suszony baleron Zimą w moim domu królują suszone wędliny. Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny wyrób, tym razem z wieprzowej karkówki. składniki 1 karkówka o wadze dwóch kilo mieszanka Zobacz więcej
6 rozkruszonych liści laurowych 7 ziaren owocu suszonego jałowca 7 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren czarnego pieprzu około 1 litr wody ( szynka musi być całkowicie przykryta marynatą) dwie łyżki Zobacz więcej
PEKFLAJSZ czyli wołowina peklowana fajnie Opekflajszu, pisałem w lutym w relacji z Kazimierza. Jadłemgo w knajpie "U FRYZJERA", którą bez żadnych korzyści majątkowych, mogę polecić. Jest tam spory Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 20572

4
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
rodzaju przyjęcia (np. śniadania proszone, popołudniowe "fajfy" lub wystawne kolacje), jak zrobić lody (do mrożenia używając wiader, lodu i soli lub saletry), babę drożdżową z 60 jaj czy jak Zobacz więcej
Monotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła, że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko. Później sporadycznie również pojawiało sie na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Kiełbasa krakowska sucha

Kiełbasa krakowska sucha 2607

0
Moja mama jest wielką fanką tej kiełbasy. Przepis pochodzi ze strony swiat-wedlin.pl. Składniki: 1,40 kg szynki wieprzowej, 60 dag wołowiny ( baraniny ), 40 g soli niejodowanej, szczypta saletry Zobacz więcej
), mają one silne działanie mutagenne, do czego przyczynia się wysoka temperatura >200C. Potrawy peklowane również nie nadają się na grilla, ponieważ z saletry wytwarza się tlenek azotu, który w Zobacz więcej
ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg Zobacz więcej
najlepsze restauracje i polecane jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, Zobacz więcej