peklowanie szynek na sucho

beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Schinkespeck

Schinkespeck 1732

1
{{headerMessage}}
Mięso solone na sucho i zimno wędzone coś jak Schinkespeck Składniki: - boczek ze skórą - szynka ze skórą - może być karkówka Z szynki wykroić kawałki prostokątne, ze skóra. Najlepiej bez błon. Boczek Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynka rolowana

Szynka rolowana 314

1
{{headerMessage}}
końca udało. Widać to na foto. Mięso kl. I rozdrobnić na szarpaku. Następnie zapeklować na sucho 48h. Po peklowaniu mięso kl. III rozdrobnić na sitku 2-3mm. Jeśli jest możliwość kutrować lub Zobacz więcej
leonard300
leonard300 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychotka blog kulinarny
Szynka kminkowa

Szynka kminkowa 72

3
{{headerMessage}}
Tym razem moją propozycją na świąteczny stół jest szynka kminkowa domowej roboty. Składniki 60 dkg mięsa III kl. 60 dkg mięsa I kl. Peklosmaczek łyżeczka kolendry łyżeczka kminku 2 łyżeczki cukru 1 Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
(bez tytułu)

(bez tytułu) 923

0
{{headerMessage}}
smaku ile kto lubi, Karkówkę peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek. Czas peklowania 7 dni w lodówce. Mięso nakrywamy deseczką i lekko obciążamy podczas peklowania. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szynka obsychająca Kiedyś robił to mój dziadek. Robił całą tylna szynkę wieprzową z kopytkiem. Najpierw solił długo w gliniaku, potem wisiała nad płytą, kuchnia kaflową z fajerkami i obsychało. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Szynka wieprzowa tylna, ... Kiełbasa szynkowa na exsport 1978r. Kiełbasa szynkowa na exsport 1978r. Składniki: - wieprzowina kl. I 8kg - wieprzowina kl. III 2kg - cukier 2g/kg - pieprz naturalny Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dzikie Smaki
Kiełbasa hubertowska pieczona

Kiełbasa hubertowska pieczona 131

0
{{headerMessage}}
przygotowane) formując wianki. Końce jelit wiążemy przędzą. Kiełbasy wieszamy w chłodnym (temperatura do 10 stopni) miejscu na 1-2 dni. Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy kiełbasy w Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Szynka parzona Hani

Szynka parzona Hani 406

4
{{headerMessage}}
peklowania nie pozwala na dotarcie soli do środka i tam mięso jest szare. Przepis dostałam od znajomej- mięsko jest miękkie i aromatyczne. Może nie jest to najszybszy sposób, ale warto spróbować. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(mięsa z tłuszczem). Mięso peklujemy na sucho uzyskanymi klasami. Mięso kl. II i III można zapeklować razem. Peklowanie prowadzimy w chłodnym miejscy (ok. 6 stopni) przez 24-48h. Po tym czasie mięso Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska 1338

1
{{headerMessage}}
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana kiełbasa jest najsmaczniejsza ! Jest Kiełbasa myśliwska Czas przygotowania: Proporcje na 5 kg kiełbasy Składniki: 2500 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jelita wołowe (wcześniej przygotowane) formując wianki. Końce jelit wiążemy przędzą. Kiełbasy wieszamy w chłodnym (temperatura do 10 stopni) miejscu na 1-2 dni. Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Bekon wędzony

Bekon wędzony 131

0
{{headerMessage}}
zmieścił dowędzarni. Peklowaliśmy klasycznie nasucho, przy obsypywaniu mieszanką nakłuwając odstrony skóry igłą bysól miała lepszy dostęp. Skład mieszanki na1kg mięsa znajdziecie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Konserwa słoikowa

Konserwa słoikowa 3488

3
{{headerMessage}}
Konserwa słoikowa Stary sprawdzona metoda na przysmaki ze słoika stosowana przez nasze babki. Składniki: - karkówka tłusta + ja dodałem okrawki z wykrajanych szynek, - peklosól 15-17g/kg, - przyprawa Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21606

6
{{headerMessage}}
. Czas przechowywania nawet do 6 miesięcy w temp. do 6C. Tak przygotowane mięso przed użyciem obsusza się na powietrzu w pozycji wiszącej przez 24 godziny, a następnie wędzi albo gotuje. Peklowanie Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa kiełbasa toruńska

Domowa kiełbasa toruńska 1392

1
{{headerMessage}}
Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla. Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
całych, malutkich suszonych piri-piri 3 łyżki soli peklowej 1 woreczek termiczny do szynkowaru Udka z kurczaka filetujemy , skórę zostawiamy , dokładamy do miski pierś z kurczaka i wszystko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wieprzowe 32mm lub nawet wołowe 40mm Sposób przygotowania: Mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę peklujemy na sucho 48 godzin w temperaturze 6 stopni. Każda klasę mięsa peklujemy w osobno. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
całości -pieprz czarny 3 gr do całości -papryka czerwona słodka wędzona do osypania słoniny pokrojonej w kostkę, wypadku gdy będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi Zobacz więcej