peklowanie szynek na sucho

beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Schinkespeck

Schinkespeck 1166

1
Mięso solone na sucho i zimno wędzone coś jak Schinkespeck Składniki: - boczek ze skórą - szynka ze skórą - może być karkówka Z szynki wykroić kawałki prostokątne, ze skóra. Najlepiej bez błon. Boczek Zobacz więcej
końca udało. Widać to na foto. Mięso kl. I rozdrobnić na szarpaku. Następnie zapeklować na sucho 48h. Po peklowaniu mięso kl. III rozdrobnić na sitku 2-3mm. Jeśli jest możliwość kutrować lub Zobacz więcej
smaku ile kto lubi, Karkówkę peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek. Czas peklowania 7 dni w lodówce. Mięso nakrywamy deseczką i lekko obciążamy podczas peklowania. Zobacz więcej
Szynka obsychająca Kiedyś robił to mój dziadek. Robił całą tylna szynkę wieprzową z kopytkiem. Najpierw solił długo w gliniaku, potem wisiała nad płytą, kuchnia kaflową z fajerkami i obsychało. Zobacz więcej
« Szynka wieprzowa tylna, ... Kiełbasa szynkowa na exsport 1978r. Kiełbasa szynkowa na exsport 1978r. Składniki: - wieprzowina kl. I 8kg - wieprzowina kl. III 2kg - cukier 2g/kg - pieprz naturalny Zobacz więcej
Kiełbasa hubertowska pieczona Składniki: - mięso kl. II z dzika 3,5kg - mięso z dzika kl. III 1,5kg - pieprz 1g/kg - ziele angielskie 0,5g/kg - liść laurowy 0,3g/kg - goździk 0,3g/kg - czosnek 3g/kg Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Szynka parzona Hani

Szynka parzona Hani 287

4
czyli dzisiaj proponuje coś do pieczywka. Szyneczka wyszła pyszna, choć dla mnie nieco za mało słona, ale ja mam skłonności do mocnego solenia potraw. Zestaw przypraw możecie zmieniać w/g własnego Zobacz więcej
(mięsa z tłuszczem). Mięso peklujemy na sucho uzyskanymi klasami. Mięso kl. II i III można zapeklować razem. Peklowanie prowadzimy w chłodnym miejscy (ok. 6 stopni) przez 24-48h. Po tym czasie mięso Zobacz więcej
na 1 kg mięsa: 20 g peklsoli 10 g soli do zasolenia słoniny 1,5 g cukru 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 1 g jałowca mielonego 1 g czosnku suszonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Zobacz więcej
) peklujemy na sucho 48-72 godziny. Następnie mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm, a mięso kl. III na sitku 3mm. Oba rodzaje mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy zmielone przyprawy oraz Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Bekon wędzony

Bekon wędzony 43

0
zmieścił dowędzarni. Peklowaliśmy klasycznie nasucho, przy obsypywaniu mieszanką nakłuwając odstrony skóry igłą bysól miała lepszy dostęp. Skład mieszanki na1kg mięsa znajdziecie Zobacz więcej
, ja dawałem ok. 1-2 ząbka na kg - słoiki Twist lub weki, najlepiej o prostych ściankach - żelatyna Mięsko kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h.Po peklowaniu mięso mieszamy z przyprawami. Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 20533

4
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa kiełbasa toruńska

Domowa kiełbasa toruńska 1315

1
Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla. Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach Zobacz więcej
całych, malutkich suszonych piri-piri 3 łyżki soli peklowej 1 woreczek termiczny do szynkowaru Udka z kurczaka filetujemy , skórę zostawiamy , dokładamy do miski pierś z kurczaka i wszystko Zobacz więcej
wieprzowe 32mm lub nawet wołowe 40mm Sposób przygotowania: Mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę peklujemy na sucho 48 godzin w temperaturze 6 stopni. Każda klasę mięsa peklujemy w osobno. Zobacz więcej
pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy z mięsem, czyli peklujemy na sucho. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w Zobacz więcej
całości -pieprz czarny 3 gr do całości -papryka czerwona słodka wędzona do osypania słoniny pokrojonej w kostkę, wypadku gdy będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi Zobacz więcej
Dzień dobry, Jak wiecie, stałam się niedawno właścicielką kilku ciekawych kawałków mięsa świetnej jakości(eko,bio, slow i wszystko w jednym). Jako, że miałam okazję, poprosiłam wykrojenie mi kawałka Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
marynowanie mięsa

marynowanie mięsa 3309

1
na kontakt z kwasami i tłuszczem) i nieporowatego, czyli nie chłonącego wilgoci, np. z ceramiki szkliwionej, szkła, a jeśli z metalu to pokrytego emalią. nie powinno być też zbyt duże. mięso w nim Zobacz więcej