peklowanie wołowiny

Po szarpanej gąsce pora na kolejną postburgerową propozycję – peklowaną wołowinę czyli słynny amerykański corned beef. Na razie mam dla was przepis na samo mięsko, tu natomiast znajdziecie instrukcję Zobacz więcej
PEKFLAJSZ czyli wołowina peklowana fajnie Opekflajszu, pisałem w lutym w relacji z Kazimierza. Jadłemgo w knajpie "U FRYZJERA", którą bez żadnych korzyści majątkowych, mogę polecić. Jest tam spory Zobacz więcej
Metka łososiowa Metka łososiowa Składniki: - boczek 4kg nie peklowany - wołowina1kg peklowana - pieprz 1,5g/kg - papryka słodka 1g/kg - gałka muszkatołowa 0,6g/kg - osłonki ja dałem fibrusowe, mogą Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska 11537

5
1 kg łopatki wieprzowej tłustej 0,8 kg wołowiny 1 kg podgardla 1,5 łyżki soli do peklowania 1 łyżka majeranku łyżeczka mielonego czarnego pieprzu pół główki czosnku pół gałki muszkatołowej pieprz Zobacz więcej
Kiełbasa prosta z dzika » Kiełbasa wojskowa z 1952r. Kiełbasa wojskowa z 1952r. Przepis zatwierdzony przez ówczesnego ministra. W smaku jest bdb. Polecam! Składniki: - wołowina II kl 2,5kg - Zobacz więcej
Mielonka Tyrolska z galaretką Składniki: - łopatka wieprzowa 4kg - wołowina gulaszowa 0,5kg - skórki wieprzowe 0,5kg - peklosól 18g/kg - pieprz biały 1,5g/kg - gałka muszkatołowa 0,5g/kg - czosnek 1-2 Zobacz więcej
Kiełbasa tatrzańska Składniki: - mięso wieprzowe kl. II (karkówka, boczek) 4,5kg - wołowina ścięgnista 0,5kg - peklosól 18-20g/kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - czosnek 1,5g/kg - osłonki białkowe Zobacz więcej
Po suszonej wołowinie przyszedł czas na łososia! Gravlax czyli pogrzebany łosoś jest to danie z kuchni skandynawskiej. Surowy łosoś peklowany w soli, świetny na kanapki i na tatar. Jest delikatny i Zobacz więcej
Krakowska podsuszana wg. 16 Krakowska podsuszana wg. 16 Surowce i przyprawy: - wieprzowina kl. I peklowana - 2,3 kg - wieprzowina kl. II peklowana - 1,7 kg - słonina lub tłuszcz drobny - 0,5 kg - Zobacz więcej
Kiełbasa myśliwska z dziczyzną Składniki: - mięso wieprzowe kl I 3,6kg -mięso z dzika kl II 5,2kg - wołowina (ścięgniste) 1,2kg - peklosól 17-20g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, - jałowiec 1g/kg, - Zobacz więcej
gotoewa
gotoewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Ewy
Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa 6157

5
Czy dla Was też wędliny kupione w sklepie różnią się tylko wyglądem a rzadko smakiem. Po zakupie takiej kiełbasy w przeciągu dwóch dni najczęściej staje się ona niejadalna. Warto więc poświęcić trochę Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa

Szynka wieprzowa 7172

3
naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g Zobacz więcej
wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody. Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski. Zawieszamy na Zobacz więcej
Peklowana wołowina nie tylko zmienia swój kolor, ale i smak. To największe zalety peklowania mięsa. Podstawową wadą jest czas, jaki jest potrzebny do solidnego zapeklowania wołowiny. Powinniśmy na to Zobacz więcej
śródziemnomorską z makaronem orzo, oliwkami, kukurydzą i kolorową papryką oraz lekką zupę, żeby jakoś dotrwać do wieczerzy – chciałabym wypróbować wyszperany nowy przepis na zupę grzybową z żurawiną. Zobacz więcej
Na tą porcje wykorzystałem Mięso - łopatka 800g -boczek 800 g -wołowina 900g Przyprawy -peklo sól 18-20 g/ kg do wołowiny -peklo sól 8g/kg + 8g/ kg soli kamiennej lub morskiej nie jodowanej do mięska Zobacz więcej
wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek karku wołowego o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na 1 kg mięsa) 20 Zobacz więcej
na 1 kg mięsa: 20 g peklsoli 10 g soli do zasolenia słoniny 1,5 g cukru 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 1 g jałowca mielonego 1 g czosnku suszonego Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Zobacz więcej
z dodatkiem oliwy, gotowane lub pieczone unikamy zasmażanej bułki tartej. szczaw, buraki, botwina, rabarbar, szpinak drób, cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, wieprzowina, chude wędliny Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Kiełbasa krakowska sucha

Kiełbasa krakowska sucha 2761

0
Moja mama jest wielką fanką tej kiełbasy. Przepis pochodzi ze strony swiat-wedlin.pl. Składniki: 1,40 kg szynki wieprzowej, 60 dag wołowiny ( baraniny ), 40 g soli niejodowanej, szczypta saletry Zobacz więcej