peklowany łosoś

Jeżeli jeszcze nie robisz gravlaxów, jak najszybciej napraw ten błąd. Tym razem wspaniały peklowany w soli z dodatkami i zabarwiony na cudowny kolor łosoś wymyślony przez doskonałego szefa kuchni Zobacz więcej
To tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, ale dokładny przepis od Jamiego Oliver’a. Baardzo proste, bez gotowania i szalenie wykwintne. Sashimi po skandynawsku :) Świeżego umytego łososia połóż w Zobacz więcej
Gravalax czyli łosoś peklowany w soli Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie. Zobacz więcej
Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej | magiczny składnik Magiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w Twojej przeglądarce na później. Close Notification Open Notification Znajdź magiczny Zobacz więcej
Mariolka90
Mariolka90 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ugotować
Tatar z surowego łososia

Tatar z surowego łososia 1159

1
Kilka dni temu pokazałam Wam przepis na peklowanego łososia (gravlax). Dzisiaj zaprezentuje przepis na wykorzystanie takiej rybki. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie Zobacz więcej
Bardzo lubię takie placki. Tym razem zjedliśmy je z sosem jogurtowo - czosnkowym, z dodatkiem gravlaxa (peklowałam surowego łososia przez ponad dobę m.in. w soli, z dodatkiem koperku) i koperku. Zobacz więcej
Po suszonej wołowinie przyszedł czas na łososia! Gravlax czyli pogrzebany łosoś jest to danie z kuchni skandynawskiej. Surowy łosoś peklowany w soli, świetny na kanapki i na tatar. Jest delikatny i Zobacz więcej
« Metka cebulowa - beiota Łosoś pogrzebany w soli » Polędwica na szybko w 48h. Polędwica na szybko w 48h. Jest to mój testowy wyrób. Było mało czasu ale wyszło ok. Czyli się da. Składniki - polędwice Zobacz więcej
Łosoś Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego łososia peklowanego w soli, cukrze i koperku. Początkowo byłam sceptyczna - nie przekonuje mnie surowa ryba sama w Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Do chleba

Do chleba 1000

2
(szynkowar) pasta jajeczna z boczkiem pasta pieczeniowa do kanapek pasta serowo - jajeczna pasta twarogowa pasta twarogowa z kminkiem pasta twarożkowo - jajeczna pasta z makreli pasta z makreli II Zobacz więcej
Gravlax - powiew Skandynawii. Tradycyjna przekąska z łososia peklowanegow soli, cukrze i koperku. Tutaj wersja z marynatą imbirową. Cienko krojony, podany na dobrym pieczywie (grzance!) sprawił, że Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Gravlax

Gravlax 401

0
Gravlax Gravlax Gravlax Dopiero niedawno odkryłam wspaniały smak peklowanego surowego łososia. Ta skandynawska przekąska zachwyca wręcz prostotą. Najprostszy przepis na gravlax składa się dosłownie z Zobacz więcej
PasjaSmaku
PasjaSmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PasjaSmaku
Łosoś Gravlax

Łosoś Gravlax 356

0
Zastanawialiście się kiedyś jak domowym sposobem przyrządzić pysznego łososia “na surowo”. Przepis dla tych, którzy chcieliby zastąpić czymś innym proponowane w sklepach opakowania z plasterkami Zobacz więcej
Rillettesto smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a Zobacz więcej
Łosoś marynowanyGravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) Zobacz więcej
Mariolka90
Mariolka90 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ugotować
Gravlax

Gravlax 44

0
Gravlax (w dosłownym tłumaczeniu "pogrzebany łosoś") to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli, cytrynie i koperku. Jeżeli chcecie podać Zobacz więcej
z dodatkiem oliwy, gotowane lub pieczone unikamy zasmażanej bułki tartej. szczaw, buraki, botwina, rabarbar, szpinak drób, cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, wieprzowina, chude wędliny Zobacz więcej
Znów zachęcam do "wolnego pieczenia" w niskiej temperaturze. Tym razem szynki, która dzięki tej technice zachowuje swą soczystości i wilgoć. Z pewnością będzie przebojem niedzielnego obiadu, Zobacz więcej
od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jedną miseczkę. Zachęcam do wypróbowania i ocenienia. przepis: Gotuj z Julia Child 120 g pokrojonej w kostkę, obgotowane peklowanej wieprzowiny lub boczku* Zobacz więcej
Łosoś cytrusowy. Inny gravlax Mam problem lingwistyczny, jak określić produkty spożywcze, które po angielsku określa się jako cured. De facto chodzi o konserwację/obróbkę przez zasolenie. Rozważałam Zobacz więcej