pektyna

{{headerMessage}}
Składniki: 1 kg szarej renety (lub innych bardzo kwaśnych jabłek) 1 szklanka wody gaza Przygotowanie: Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o Zobacz więcej
OkołoKuchennie
OkołoKuchennie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OkołoKuchennie
Dżemy z pektyną

Dżemy z pektyną 771

0
{{headerMessage}}
Jak tak sezon słoikowy? U mnie w pełni! Ledwo skończyłam truskawki, zaczęły się wiśnie, a za chwilę będą ogórki. Znalazłam idealny sposób na naturalne zagęszczenie dżemów! I nie jest to agar (ten jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
potrzebuję krótkiego gotowania, pektyny i mąki ziemniaczanej. Wypracowałam sobie takie proporcje (za czwartym razem dopiero, ale kto by tam liczył!) i planuję się ich w przyszłym roku trzymać. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor.. aż chce się go wyjadać ze słoiczka łyżeczka po łyżeczce, do dna! :) Pektyna, którątutaj stosuję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego że pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego że pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i stawiamy do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Nie bójcie się żelfixu. Żelfix to pektyny. Pektyny są głównym składnikiem wiążącym w ścianach komórkowych roślin i owoców. W połączeniu z cukrem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
są przez nasze ciała, wspaniale je odżywiając. Jabłka to również tony pektyn świetnie oczyszczające nasz organizm z substancji trujących. Sok to zastrzyk energii, której rano nikt nie powinien sobie Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Domowa pektyna jabłkowa

Domowa pektyna jabłkowa 119

5
{{headerMessage}}
„Przerobiłam w tym roku ponad dwieście kilogramów jabłek. Wszystko za sprawą pięciu dziko rosnących jabłonek na starym nasypie kolejowym, które odkryłam latem podczas wycieczek rowerowych. Oprócz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów. Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe - równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Anonimowy16 sierpnia 2012 21:03 Witam .Super dżemik chcem taki zrobić.Mam pytanie odnośnie pektyny .Gdzie można ją kupić?Dziękuję Lila OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Owoce leśne

Owoce leśne 153

0
{{headerMessage}}
Kruchy spod, marmolada z owoców leśnych, biszkopt "Sachera", czekoladowy mus (60%), galaretka z owoców leśnych na pektynie, mus z owoców leśnych, polewa z białej czekolady i soku z owoców leśnych. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zblendowałam dziś borówki amerykańskie i chciałam z nichzrobićgalaretkę. Zmiksowałam poczekałam i nie musiałam dodawaćżelatyny, bo mus sam zrobiłsiętaki, żemożna byłonożemkroić pektyny zrobiły swoje. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Śliwki to bardzo smaczne i wartościowe owoce. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika). … Przeczytaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Aronia · Owoce aronii zawierają cukry proste i złożone, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, sole mineralne oraz witaminy, m. in. Dużo witaminy P ( do 0,5%) oraz C, B1, B6, E, Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym

Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym 5031

0
{{headerMessage}}
Przykro mi :( Tak się zastanawiam i myślę, że może powód niepowodzeń tkwi jednak w śmietanie... Ja używam takiej bez żadnych dodatków. Na rynku jest sporo śmietan ze stabilizatorami, Wiele z nich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ja pasteryzuję wszystko, co ma stać dłużej niż 3 miesiące. Ale ja jestem stara i marudna, więc starych i sprawdzonych sposobów się trzymam. W życiu żaden słoiczek zapasteryzowany się nie zepsuł. Ale Zobacz więcej
n_zak
n_zak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czym pachnie u Żaków
Galaretka fiołkowa

Galaretka fiołkowa 190

1
{{headerMessage}}
Galaretka fiołkowa Ciąg dalszy krótkiej, acz pięknie pachnącej, fiołkowej przygody... jutro zapraszam na przepyszny fiołkowy deser. Później prym przejmą truskawki. ;) źródło przepisu: pinkcake.blox.pl Zobacz więcej