pektyny

Składniki: 1 kg szarej renety (lub innych bardzo kwaśnych jabłek) 1 szklanka wody gaza Przygotowanie: Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o Zobacz więcej
Jak tak sezon słoikowy? U mnie w pełni! Ledwo skończyłam truskawki, zaczęły się wiśnie, a za chwilę będą ogórki. Znalazłam idealny sposób na naturalne zagęszczenie dżemów! I nie jest to agar (ten jest Zobacz więcej
potrzebuję krótkiego gotowania, pektyny i mąki ziemniaczanej. Wypracowałam sobie takie proporcje (za czwartym razem dopiero, ale kto by tam liczył!) i planuję się ich w przyszłym roku trzymać. Zobacz więcej
Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor.. aż chce się go wyjadać ze słoiczka łyżeczka po łyżeczce, do dna! :) Pektyna, którątutaj stosuję Zobacz więcej
Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego Zobacz więcej
Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego Zobacz więcej
dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego że pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 Zobacz więcej
dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego że pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 Zobacz więcej
i stawiamy do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Nie bójcie się żelfixu. Żelfix to pektyny. Pektyny są głównym składnikiem wiążącym w ścianach komórkowych roślin i owoców. W połączeniu z cukrem Zobacz więcej
są przez nasze ciała, wspaniale je odżywiając. Jabłka to również tony pektyn świetnie oczyszczające nasz organizm z substancji trujących. Sok to zastrzyk energii, której rano nikt nie powinien sobie Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Domowa pektyna jabłkowa

Domowa pektyna jabłkowa 59

5
„Przerobiłam w tym roku ponad dwieście kilogramów jabłek. Wszystko za sprawą pięciu dziko rosnących jabłonek na starym nasypie kolejowym, które odkryłam latem podczas wycieczek rowerowych. Oprócz Zobacz więcej
Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów. Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe - równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym Zobacz więcej
Anonimowy16 sierpnia 2012 21:03 Witam .Super dżemik chcem taki zrobić.Mam pytanie odnośnie pektyny .Gdzie można ją kupić?Dziękuję Lila OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Owoce leśne

Owoce leśne 125

0
Kruchy spod, marmolada z owoców leśnych, biszkopt "Sachera", czekoladowy mus (60%), galaretka z owoców leśnych na pektynie, mus z owoców leśnych, polewa z białej czekolady i soku z owoców leśnych. Zobacz więcej
Zblendowałam dziś borówki amerykańskie i chciałam z nichzrobićgalaretkę. Zmiksowałam poczekałam i nie musiałam dodawaćżelatyny, bo mus sam zrobiłsiętaki, żemożna byłonożemkroić pektyny zrobiły swoje. Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Śliwki to bardzo smaczne i wartościowe owoce. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika). … Przeczytaj Zobacz więcej
Aronia · Owoce aronii zawierają cukry proste i złożone, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, sole mineralne oraz witaminy, m. in. Dużo witaminy P ( do 0,5%) oraz C, B1, B6, E, Zobacz więcej
Przykro mi :( Tak się zastanawiam i myślę, że może powód niepowodzeń tkwi jednak w śmietanie... Ja używam takiej bez żadnych dodatków. Na rynku jest sporo śmietan ze stabilizatorami, Wiele z nich Zobacz więcej
Ja pasteryzuję wszystko, co ma stać dłużej niż 3 miesiące. Ale ja jestem stara i marudna, więc starych i sprawdzonych sposobów się trzymam. W życiu żaden słoiczek zapasteryzowany się nie zepsuł. Ale Zobacz więcej
Galaretka fiołkowa Ciąg dalszy krótkiej, acz pięknie pachnącej, fiołkowej przygody... jutro zapraszam na przepyszny fiołkowy deser. Później prym przejmą truskawki. ;) źródło przepisu: pinkcake.blox.pl Zobacz więcej