pepin

Zawsze z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki kulinarnej uczty z Jacquesem Pepin. I zawsze oglądam ten program z ogromna przyjemnością. Pepin to profesjonalista. Spokojnie i jasno przekazuje Zobacz więcej
Pepino, inaczej zwane psianką melonową. Ciekawe warzywo, z wyglądu przypominające pomidora. Mało popularne, trafiło do naszego ogródka z Lidla, gdzie można było kupić sadzonki. Uprawia się je ze Zobacz więcej
Jacques Pepin kompletny zbiór technik gotowania Jacques Pépin's Complete Techniques Zobacz więcej
Takie naleśniki posmakują niejednemu niejadkowi. Są smaczne, pachnące a z dojrzałym mango i owocem pepino czyli psianką melonową smakują jeszcze lepiej, polecam. Naleśniki piekłam na patelni 24 cm Zobacz więcej
Aporta, Pepina Londyńska lub Piękna z Rept. Grafsztynek i Żeleźniak. To nie są imiona postaci z bajek, ale nazwy starych odmian jabłoni. Te i inne skarby jesieni można obejrzeć w Ogrodzie Botanicznym Zobacz więcej
Kilka dni temu mignął mi w telewizji przepis Jacque Pepin na zupę pomidorową. Ameryki przepisem oczywiście nie odkrył, ale kiedy zobaczyłam rozlewające się po powierzchni zupy kremowe żółtko jajka, Zobacz więcej
Ingredientes: pan integral tostado huevo durocortado enrodajas aguacate cortado enrodajas rabanitos cortados en rodajas pepinocortado enrodajas tomates cherrycortados en rodajas pequeña cebolla Zobacz więcej
To pyszne zestawienie złożone jest z niewielu bardzo smacznych składników. Wystarczą zielone szparagi, hiszpańska kiełbasa chorizo, migdały oraz wiejski dobry chleb. Szparagi z grzankami i hiszpańską Zobacz więcej
curry coleslaw Coleslaw to bardzo popularna w USA surówka z białej poszatkowanej kapusty, sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego. Jej podstawą jest oczywiście biała kapusta, majonez/maślanka, Zobacz więcej
mam dla was zagadkę, ciekawa jestem czy zgadniecie. Odpowiedź umieszczę później, późnym chilijskim wieczorem, czyli poniedziałkowym polskim porankiem :) Jest godzina 21.40 i czas przedstawić Wam Zobacz więcej
Click for English version Kliknij po przepis po polsku Como prometido, aqui vai a segunda parte! Boas férias! SUPER BERRY – 1/2 copo de mirtilo – umas cerejas – uns morangos – 1 banana – umas Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Zielona żarówa

Zielona żarówa 49

0
Pure z groszku podpatrzyłam u Jacquesa Pepina. Po prawdzie popełniłam ciut inną wersję tegoż, nie da się jednak ukryć, że całe podwaliny są żywcem zerznięte od francuskiego szefa. Dodam jeszcze, że to Zobacz więcej
, pieprz i oliwę. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z ciepłą ratatouille. Posypujemy oliwkami i serem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Bon apetit! Przepis z programu: "Jacques Zobacz więcej
Z komercyjnego punktu widzenia makaroniki powinny być gładkie, równe i mieć karbowaną stopkę, tak jak te, kulinarnie jednak to po prostu migdałowe bezy ciągnące w środku i chrupiące na zewnątrz, jeśli Zobacz więcej
Podpatrzyłam wczoraj jak znany kucharz z telewizji ( zdaje się że Jacques Pepin, ten od popijania wina w trakcie programu), w prosty sposób odświeżył pomysł na smażoną rybę. Nie oglądałam programu od Zobacz więcej
Actinidia
Actinidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Muffinalia
Szybki chleb

Szybki chleb 1204

0
Przepis zaczerpnięty od Jacques Pepin, zaufałam mu i to był strzał w dziesiątkę. Ten chleb jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, wymaga tylko trzech składników i to takich, które zazwyczaj są w naszych Zobacz więcej
aromatyczną mieszanką ziół. Jako dodatek świetnie sprawdzą się gorące pełnoziarniste grzanki oraz pomidorki koktajlowe lub garść rukoli. Smacznego! Szczypiorek Pietruszka Tymianek 3 jajka Sól i Zobacz więcej
aromatyczną mieszanką ziół. Jako dodatek świetnie sprawdzą się gorące pełnoziarniste grzanki oraz pomidorki koktajlowe lub garść rukoli. Smacznego! Szczypiorek Pietruszka Tymianek 3 jajka Sól i Zobacz więcej
Ostatnio oglądałam odcinek programu Top Chef USA, którego gościem specjalnym był Jaque Pepin, znany francuski kucharz, który kiedyś prowadził również program kulinarny z ikoną klasycznej kuchni Zobacz więcej
łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Sok z połowy cytryny Garść orzeszków pini Parmezan do posypania Jak robimy? BROKUŁA NIE MYJEMY! Tak, jak Julii Child powiedział kiedyś Jacques Pepin”If bacteria Zobacz więcej