perfekcyjny spód do tarty

Wytrawna tarta z bardzo intensywnym kozim serem, brzoskwiniami i rozmarynem to świetne, letnie połączenie smaków, jednak dla zdecydowanych miłośników serów :-) W przepisie podaję proporcje na Zobacz więcej
, dopracowałam proporcję i cóż… tarta jest idealna. Słodki spód, kwaśny krem, słodka beza – połączenie perfekcyjne! SKŁADNIKI: CIASTO: 200 g mąki 3 łyżki cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki Zobacz więcej
ciasta, to ten przepis jest odpowiedzią na Wasze westchnienia. Nie ma opcji żeby nie wyszło. Mąkę i cukier puder przesiewam przez sitko. Dodaję masło i wyrabiam palcami aż zrobią się okruszki. Dodaję Zobacz więcej
Tarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Sojowy krem wniliowy.

Sojowy krem wniliowy. 194

0
Od dłuższego czasu marzyła mi się tarta z kremem i owocami. Truskawkami, jagodami, malinami. Sezon truskawkowy minął, jagody zamknęłam w słoiku. Ale maliny jeszcze są. Z kremami żadnego doświadczenia Zobacz więcej
Tarty nadają się na wszystkie okazje. Można dodawać do nich najróżniejsze dodatki, podawać na ciepło, na zimno, na słodko lub na słono. Są po prostu idealne. Mimo tego, dość długo nie było ich w mojej Zobacz więcej
Wytrawne tarty to poezja smaku. Dla mnie tarta musi być bardzo cienka i krucha – wtedy jest perfekcyjna. Oto pomysł na syte,pyszne danie, które na pewno zachwyci Was smakiem. składniki na tartę: pół Zobacz więcej
mogę sobie pozwolić. Bo przecież ani nie zaszyję się sam na samz książką na pół dnia w parku, ani nie pójdę szaleć przez całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota Zobacz więcej
i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. 8. Schłodzone rozwałkować na około 3-4 cm. 9. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków Zobacz więcej
jaką jajko pełni funkcję w przypadku ciasta kruchego ale wersja bez niego smakuje mi znacznie lepiej. Do tego moja największa kulinarna słabość: jabłka z cynamonem. I do tego karmelizowane. Czy może Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Wiejska tarta ze śliwkami

Wiejska tarta ze śliwkami 326

3
Tarta dołącza w poczet tych 'perfekcyjnych' (obok rustykalnej). Idealnie krucha. Ciasto po bokach jest takie hmmm 'ciasteczkowe' - aż kusi by odrywać po kawałku i chrupać :) Nawet spód, choć niezwykle Zobacz więcej
DeeDeeLicious
DeeDeeLicious Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DeeDeeLicious
Tarte Tatin

Tarte Tatin 56

0
Tarte Tatin Przez ostatni tydzień moje życie wydaje się być wywrócone do góry nogami ;) Totalny brak czasu! Milion zajęć i akcja „perfekcyjna Pani domu” czyli porządki w garderobie przed zimą. Zobacz więcej
. Mimo to krem pozostał miękki i rozpływający się w ustach. Można się upierać, ze to sernik na zimno, dla mnie to tarta. Sernik, jak na mój gust, powinien być nieco twardszy po schłodzeniu. Truskawki Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Letnia tarta owocowa

Letnia tarta owocowa 107

0
każdy swój oddech, który ja mogę wykonać samodzielnie. Dzisiaj, jutro, wczoraj. Więc: głęboki wdech i długi wydech, dla Roszka. A kto może, niech dołączy. Dziękuję. ************** Kiedy zobaczyłam tę Zobacz więcej
TheSernik
TheSernik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TheSernik
Szarlotka tatrzańska.

Szarlotka tatrzańska. 160

1
kg. ale śmiało można więcej). Najlepiej szara reneta, ale każde twarde i kwaskowate też będą dobre. cynamon-do smaku cukier (biały lub brązowy, cukier wanilinowy też się nada) - do smaku bułka tarta Zobacz więcej
Doskonałość roku. Czyste uzależnienie. Perfekcyjne połączenie ciasta i kremu. Tą tartę trzeba spróbować choćby raz. A później... Później sami zobaczycie :) Tarta z kremem waniliowym przepis pochodzi z Zobacz więcej
Tarty są chyba ostatnio dość modne. A może są od dawna, a to ja dopiero się zagłębiam w te całe kucharzenie i zaczęłam je zauważać. Nigdy nie jadłam prawdziwej tarty robionej przez kogoś czy kupnej. Zobacz więcej
Rubinowy oszałamiający oko kolor i absolutnie niepowtarzalny smak. To najkrótsza i najbardziej obiektywna recenzja dotycząca tej tarty. Buraki ubrane w inne szaty niż te z barszczu albo surówki Zobacz więcej
Sezon na botwinkę w pełni. Uwielbiam te młode, słodkie buraczki i uniwersalność ich zastosowania. Dla wszystkich zabieganych polecam tę pyszną, lekką tartę. Wystarczy zagnieść kruchy spód lub w wersji Zobacz więcej
Moja pierwsza propozycja wykorzystania malin- tarta, która już chyba bardziej malinowa nie mogłaby być. Nadzienie to malinowy curd (kuzyn dość popularnego lemon curdu), który zawdzięcza swój piękny Zobacz więcej