Przepis na perliczka

idir
idir Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
idir.pl
Pieczona perliczka

Pieczona perliczka 4952

Pieczona perliczka z jabłkami Perliczka to ptak pochodzący z Afryki. Przywieziony do Europy już w starożytności i hodowany od stuleci. Obecnie największym producentem jest Francja. składniki - Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Pieczona perliczka

Pieczona perliczka 2038

Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Perliczka pieczona

Perliczka pieczona 3485

perliczka, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu, 1 łyżka soli, kilka plasterków boczku wędzonego (200 g), Czosnek posiekać, wymieszać z solą i posiekanym tymiankiem. Perliczkę Zobacz więcej
Mój średni Brat Łukasz często obdarowuje mnie świeżym mięsem ze sprawdzonego naturalnego chowu... Oczywiście bardzo sięz tego powodu cieszę, ale przyznaję szczerze, że czasem mam przy takich okazjach Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Pieczona perliczka z boczkiem

Pieczona perliczka z boczkiem 2530

Delikatne i chude mięso perliczki owiniętej w plastry boczku to idealne danie na specjalne okazje Ilość porcji pieczonej perliczki z boczkiem: 10 porcji Składniki na pieczoną perliczkę z boczkiem: 1 Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
perliczka

perliczka 7211

Składniki: 1 perliczka 200g słoniny 1 kostka rosołowa drobiowa. 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka pierzu 1łyżeczka soli zmiękczającej ziemniaki brokuł Wykonanie: Do oleju Zobacz więcej
finezjaniedrogo
finezjaniedrogo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
finezjaniedrogo
perliczka pieczona

perliczka pieczona 2656

perliczka pieczona - obiad podano! - FinezjaNiedrogo - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU FinezjaNiedrogo perliczka pieczona (02.01.2015)sałatka brzoskwiniowo-tuńczykowa Zobacz więcej
Perliczka dobrze smakuje z borówkami lub żurawiną. SKŁADNIKI: 1 perliczka 30-40 dag słoniny sól, pieprz rozmaryn 200 ml śmietany 18% przyprawa Maggi 2 łyżki mąki Perliczkę natrzeć wewnątrz i na Zobacz więcej
Madlen
Madlen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
antykiwkuchni.blogspot.com
Rosół z perliczki

Rosół z perliczki 3122

Rosół z perliczki ma trochę inny smak niż drobiowy,jest delikatniejszy i czuć ,że nie jest to zwykły drób. Rosół każdy robi inaczej,ile gospodyń tyle wersji.To moja wersja:) Składniki: Perliczka Dwie Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Perliczka

Perliczka 3884

Składniki: 1 perliczka 200g słoniny mix sałat Fit&Easy marynata 1 kostka rosołowa drobiowa. 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli zmiękczającej Sos Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Pieczona perliczka

Pieczona perliczka 6369

Perliczka to całkowita nowość w mojej kuchni... Nowością nie były dodatki - cierpki smak i wspaniały aromat owoców pigwy idealnie komponował się z tym wspaniałym ptakiem :) Świeży rozmaryn uzupełnił Zobacz więcej
Bardzo rzadko piekę ptactwo. Debiut zaliczyłamjedne święta temu i tyle by tego było. Podsumowanie moich doświadczeń i kompetencji w tym zakresie wypada dosyć blado. Zakupiwszy niewielki okaz Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Rosół z perliczki

Rosół z perliczki 2037

Niedawno, na świąteczny stół proponowałam gęsie uda natomiast dzisiaj i za kilka dni ponownie będę Was namawiać na spróbowanie mięsa perliczki. Kurczak jest już tak powszechny, że tak naprawdę stracił Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Pieczona perliczka

Pieczona perliczka 10832

Perliczka niestety nie jest popularnym w Polsce mięsem, ale od czasu do czasu można gdzieś znaleźć świeżą. Jeśli znajdziecie - kupcie koniecznie! Mięso perliczki jest bardzo zdrowo, zawiera minimalną Zobacz więcej
Kasia
Kasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarygary
Pieczone perliczki.

Pieczone perliczki. 8954

Pieczona perliczka - pyszne soczyste mięso, o wyrazistym smaku. Szlachetny gatunek drobiu. Perliczki mają bardzo chude mięso o wysokiej zawartości białka. Idealne dla osób na diecie. Chociaż ich Zobacz więcej
Prosty przepis, ale bardzo go polecam, Zamiast perliczki moze byc kaczka, albo nawet kurczak ;) Zakupiny drob myjemy, osuszamy, nacieramy z wierzchu i od wewnatrz sola i tymiankiem. 2-3 lyzki masla Zobacz więcej
Perliczka to bardzo szlachetny gatunek drobiu. Jej mięso łączy w sobie to co najlepsze - niską zawartość tłuszczu (niższą niż kurczak - 9 g tłuszczu na 100 g mięsa) przy jednoczesnym bardzo wysokim Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Perliczka pieczona

Perliczka pieczona 4796

perliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Najlepsza pieczona perliczka

Najlepsza pieczona perliczka 5431

Wyszła przepyszna. Polecam tym, którzy mają dość pieczonego kurczaka. Mięso smakuje inaczej, jest delikatne, ale bardziej wyraźne, konkretne, z charakterem, a nawet odrobinkę dzikim pazurem. Na Zobacz więcej
pariscope
pariscope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po prostu pyszne
PIECZONA PERLICZKA

PIECZONA PERLICZKA 15288

Perliczkę robiłam pierwszy raz w życiu. Nie miałam pojęcia jak się za nią zabrać. Szukając w necie, trafiłam na informację, że ptaszek ten ma delikatne, chude mięso, które bardzo łatwo wysuszyć Zobacz więcej

Perliczka jest gatunkiem dużego ptaka z gatunku perlic. Nie jest zbyt popularna w naszej rodzimej kuchni, a szkoda, ponieważ jej mięso jest wyjątkowo smaczne i zdrowe. Perliczki nie są hodowane na tak masową skalę, jak np. kurczaki, jednak ich mięso coraz częściej można spotkać w sklepach. Warto więc po nie sięgnąć, ponieważ charakteryzuje się wyjątkową soczystością i niezwykłym aromatem. W smaku przypomina trochę mięso dzikiego ptactwa. Poza tym mięso z perliczki jest bardzo zdrowe. Niezbyt tłuste, lekkostrawne i bogate w białko. Warto także sięgać po jaja perliczki, mniejsze od kurzych, jednak bardzo smaczne.

Perliczkę możemy przygotować na wiele ciekawych i oryginalnych sposobów. Jest to idealne mięso do upieczenia na niedzielny obiad. Najpierw należy perliczkę dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem, a do środka wkładamy cząstki pomarańczy ze skórą. Mięso wkładamy do brytfanki, podlewamy sokiem z pomarańczy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotowujemy glazurę na bazie oliwy, miodu, masła, sosu sojowego i przypraw. Po niecałej godzinie ściągamy folię aluminiową i smarujemy perliczkę glazurą. Pieczemy przez kolejne 45 minut, pilnując, aby mięsko się nie przypiekło. Tak upieczona perliczka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką. Perliczkę możemy upiec także z dodatkiem jabłek i żurawiny. Mięso nacieramy solą z majerankiem i wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy farsz z jabłek pokrojonych w ćwiartki, żurawiny i konfitury z porzeczek. Mięso nadziewamy farszem, a następnie obkładamy plasterkami boczku. Perliczkę wkładamy do brytfanki, podlewamy winem i pieczemy przez około 2 godziny. Pilnujemy, aby mięso za bardzo się nie przypiekło i w tym celu często je podlewamy sosem, który wytworzył się na dnie brytfanki. Ewentualnie możemy upiec perliczkę w rękawie do pieczenia. Gotowe mięsko podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Z perliczki możemy także przygotować pyszny i aromatyczny rosół. Mięso należy dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk) i gotujemy rosół na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Podajemy z makaronem. Perliczka doskonale smakuje także smażona na maśle. Przed smażeniem należy ją dokładnie posolić, dzięki czemu skórka będzie idealnie chrupiąca. Smażoną perliczkę możemy podawać z gotowanymi szparagami lub ugotowaną kaszą. Jeżeli chcemy przygotować bardziej dietetyczną wersję potrawy, możemy perliczkę ugotować na parze. Mięso wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami i gotować w parowarze przez około 1,5 godziny. Gotowana perliczka świetnie smakuje z dodatkiem sosu, który przyrządzamy na bazie oliwy i ziół. Resztki z upieczonej lub ugotowanej perliczki możemy wykorzystać jako doskonały składnik kanapek. Mięso to wyśmienicie smakuje także na zimno, z dodatkiem ulubionych warzyw (sałata, pomidor, papryka) i delikatnie skropione sosem vinaigrette. Kanapka z perliczką jest idealna na lunch do pracy lub na kolację.