perliczka faszerowana

Będąc w posiadaniu perliczki sztuk raz, postanowiłam troszkę popuścić wodze fantazji i stworzyć nowe danie do naszego menu. Po degustacji danie zostało ocenione na plus, więc mogę się z Wami podzielić Zobacz więcej
Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
perliczka

perliczka 6880

Składniki: 1 perliczka 200g słoniny 1 kostka rosołowa drobiowa. 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka pierzu 1łyżeczka soli zmiękczającej ziemniaki brokuł Wykonanie: Do oleju Zobacz więcej
Perliczka w aromacie pomarańczy i Chardonnay z z winnic Maconnais z apelacji Pouilly-Fuissé, to bardzo smaczna i wykwintna propozycja na świąteczny wielkanocny obiad w gronie rodziny i przyjaciół. Zobacz więcej
Rosół z perliczki z domowym makaronem | Przepisane.pl - przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata Rosół z perliczki z domowym makaronem – Przepisane.pl – przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata Zobacz więcej
Perliczkę można nazwać rarytasem. Ma ciekawy smak inny niż kurczak. Ma też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j Zobacz więcej
Nawet nie pamiętam czy kiedyś jadłam Perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką. Składniki: - 1 perliczka ok 1 kg - 1/4 pomarańczy - 1/2 Zobacz więcej
pariscope
pariscope Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po prostu pyszne
PIECZONA PERLICZKA

PIECZONA PERLICZKA 13054

Perliczkę robiłam pierwszy raz w życiu. Nie miałam pojęcia jak się za nią zabrać. Szukając w necie, trafiłam na informację, że ptaszek ten ma delikatne, chude mięso, które bardzo łatwo wysuszyć Zobacz więcej
1 perliczka sól pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi 1/4 pomarańczy rękaw do pieczenia ziemniaki marchewka z groszkiem lub inna sałatka Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, Zobacz więcej
Perlica zwyczajna, inaczej perliczka, ptak w Europie najbardziej znany we Francji, a dzięki uprzejmości supermarketów, można go dostać również u nas.Staram się unikać kurczaków ze smutnych upraw, więc Zobacz więcej
Moja mama jest mistrzem świata, po prostu. Wczoraj przygotowała na obiad przepyszną perliczkę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Niebo w gębie i na talerzu. Perliczka moczyła się 12 godzin w Zobacz więcej
Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek Zobacz więcej
Perliczka pieczona w czerwonym winie i chilijski La Palma Merlot to kolejna propozycja na wielkanocny uroczysty obiad. Lubię wyzwania kulinarne więc skusiłam się po raz pierwszy na zakup i podanie Zobacz więcej
Dziś 3 maja, więc pomyślałam, że może przygotuję coś bardziej odświętnego. Akurat miałam w lodówce perliczkę i resztę króliczej wątróbki, więc uznałam, że nadziewana perliczka będzie idealnym daniem Zobacz więcej
Perliczka niestety nie jest popularnym w Polsce mięsem, ale od czasu do czasu można gdzieś znaleźć świeżą. Jeśli znajdziecie - kupcie koniecznie! Mięso perliczki jest bardzo zdrowo, zawiera minimalną Zobacz więcej
Faszerowana perliczka z pistacjami dla 4-5 osób Do tego wykwintnego dania potrzebujemy: 1 perliczkę + gazetę Kuchnia 10-2009 (lekko zmieniona wersja przepisu Ani Marynowskiej) oraz 4 ząbki czosnku Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Perliczka

Perliczka 3800

Składniki: 1 perliczka 200g słoniny mix sałat Fit&Easy marynata 1 kostka rosołowa drobiowa. 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli zmiękczającej Sos Zobacz więcej
Perliczka- pyszne ptaszysko :) Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz jedliśmy perliczkę i była przepyszna. Zupełnie inny smak jeśli miałabym ją porównać do kurczaka, na pewno ten ptak będzie częstym Zobacz więcej
Perliczka to szlachetny gatunek drobiu, ceniony ze względu na szczególne walory smakowe i odżywcze. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu powszechnie hodowane były w wiejskich gospodarstwach. Ceniono łatwość Zobacz więcej
1 perliczka, sól, 8 jagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 Zobacz więcej