perski ponoć

ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Tydzień.

Tydzień. 163

0
{{headerMessage}}
podawanych po persku :) Poza tym biegam po lumpeksach i skupuję stare doniczki, wyrosło mi 40 (słownie czterdzieści) roślinek chilli :) Pokrzywą i podagrycznikiem karmię również gości ;) Aaa, i ponoć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mówiąc szczerze to ryż polubiłam dopiero jak poznałam mojego męża. On mnie też nauczył jaki ryż jest najlepszy i jak go gotować. Gotowanie ryżu po persku to istny rytuał i przyznam, że za nim Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Mejadra

Mejadra 70

1
{{headerMessage}}
Mejadra to popularne danie kuchni arabskiej o perskim lub hinduskim rodowodzie. Podstawowe składniki to ryż, soczewica i cebula oraz różnorodne przyprawy (kumin, ziele angielskie, kolendra, cynamon, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie na darmo mówi się o nim, że jest przyprawą cenniejszą od złota. Otrzymuje się go z wysuszonych znamion, czyli słupków kwiatowych znajdujących się pomiędzy fioletowymi płatkami krokusa. Do zebrania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Perski Nowy Rok (21 marca) to świetna okazja, aby opublikować drugą część cyklu (część I ukazała się w styczniu. Kawior czarny - solona ikra ryb jesiotrowatych. Słowo kawior pochodzi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
budowę od dołu w stylu hiszpańskim, a im wyżej rosły mury zbliżał się charakteremdo arabskich, a nawet perskich wpływów. Cel osiągnął relatywnie niewielkim kosztem, kończąc projekt w 1888 roku. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawy podawanej w takim właśnie tradycyjnym zestawie. A to kadaif deser robiony z nitkowatego ciasta o takiej samej nazwie. Lokalną specjalnością (chociaż operskiej proweniencji) jest tufahija – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Ponoć ten sposób obróbki chili wymyślono wUrfie i jest pochodzenia kurdyjskiego. Niestety nie miałam okazji widzieć na żywow jaki sposób się to robi. Czytałam tylko, że robi się goze średnio Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Ponoć ten sposób obróbki chili wymyślono wUrfie i jest pochodzenia kurdyjskiego. Niestety nie miałam okazji widzieć na żywow jaki sposób się to robi. Czytałam tylko, że robi się goze średnio Zobacz więcej