perski ponoć

ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Tydzień.

Tydzień. 159

0
podawanych po persku :) Poza tym biegam po lumpeksach i skupuję stare doniczki, wyrosło mi 40 (słownie czterdzieści) roślinek chilli :) Pokrzywą i podagrycznikiem karmię również gości ;) Aaa, i ponoć Zobacz więcej
Mówiąc szczerze to ryż polubiłam dopiero jak poznałam mojego męża. On mnie też nauczył jaki ryż jest najlepszy i jak go gotować. Gotowanie ryżu po persku to istny rytuał i przyznam, że za nim Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Mejadra

Mejadra 67

1
Mejadra to popularne danie kuchni arabskiej o perskim lub hinduskim rodowodzie. Podstawowe składniki to ryż, soczewica i cebula oraz różnorodne przyprawy (kumin, ziele angielskie, kolendra, cynamon, Zobacz więcej
Nie na darmo mówi się o nim, że jest przyprawą cenniejszą od złota. Otrzymuje się go z wysuszonych znamion, czyli słupków kwiatowych znajdujących się pomiędzy fioletowymi płatkami krokusa. Do zebrania Zobacz więcej
bardzo drogi przysmak, w przeszłości był spożywany powszechnie przez ludność nad Morzem Kaspijskim, np. w postaci jajecznicy. Mięso bieługi można grillować. Obecnie jest to bardzo kosztowne mięso na Zobacz więcej
budowę od dołu w stylu hiszpańskim, a im wyżej rosły mury zbliżał się charakteremdo arabskich, a nawet perskich wpływów. Cel osiągnął relatywnie niewielkim kosztem, kończąc projekt w 1888 roku. W Zobacz więcej
durum. W zasadzie wszystkie słodycze w tej części świata są tak upiorniesłodkie że nie da się ich zjeść dużo. Z pewnością ma na to wpływ klimat, bo mniejsłodkie w gorącu szybciej by się zepsuły, a Zobacz więcej
durum. W zasadzie wszystkie słodycze w tej części świata są tak upiorniesłodkie że nie da się ich zjeść dużo. Z pewnością ma na to wpływ klimat, bo mniejsłodkie w gorącu szybciej by się zepsuły, a Zobacz więcej