peru

plaszka
plaszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
płaszkowo
witajcie w Peru :-)

witajcie w Peru :-) 22

Jesteśmy!!! :-) W końcu, po długich godzinach w samolocie wylądowaliśmy w Limie. Nie obyło się bez małych komplikacji, gdyż na dzień przed wylotem linie lotnicze wysłały wiadomość informującą nas o Zobacz więcej
Punktualnie o 3:30 w nocy ruszyliśmy spod hostelu w Arequipie kilkunastoosobowym busem. Cel? Kanion Colca. Przez znane źródła uważany za największy kanion na świecie. Dwukrotnie głębszy od Wielkiego Zobacz więcej
Agabi
Agabi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
POTRAVEL
Kulinarne Peru

Kulinarne Peru 169

Pomyślałem, że biorąc pod uwagę konwencję bloga, dobrze byłoby podsumować wyprawę do Peru pod względem kulinarnym. Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje alpaka albo świnka morska, zapraszamy do lektury. Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Zotter: Labooko Peru 100%

Zotter: Labooko Peru 100% 84

Grafika z etykiety przedstawia mroczną itajemniczą lady w czerni, zwiastującą wyjątkowe, wyraziste tabliczki wewnątrz. Labooko to seria najbardziej klasycznych czekolad Zottera, w ramach której każde Zobacz więcej
Chciałabym zamieszkać w Peru. Najlepiej gdzieś na wsi, nad oceanem. No ale z drugiej strony myślę o Andach, chociaż zdecydowanie jestem większą fanką morza niż gór. Dziś opowiem o stolicy. Moja Zobacz więcej
Kakao zawsze było ważne dla Peruwiańczyków. Ameryka Południowa to w końcu kolebka czekolady. Choć lava cake nie jest wynalazkiem z Peru (chwalą się tym Francuzi i Amerykananie), jest popularnym Zobacz więcej
Dzień 3Machu PicchuZaraz po pobudce musieliśmy zmienić plany związane z pieszą wycieczką do Machu. Deszcz padał całą noc i nie przestawał więc wspinaczka byłaby głupotą.Po śniadaniu ruszyliśmy w Zobacz więcej
Druga tabliczka z serii Labooko, tj. najbardziej klasycznych czekolad Zottera. Tym razem w wydaniu 80% kakao. Zotter Labooko 80% to tabliczka wytwarzana z ziaren kakaowca Criollo (Peru), której Zobacz więcej
Batoniki zbożowe to świetna (i zdrowa) przekąska. Pierwszy raz przygotowałem je na długo przed podróżą dookoła świata, gdy moje życie było jeszcze poukładane, a po pracy biegałem na siłownię - taki Zobacz więcej
Obłęd ! Nie wiem, czy zdecydowałabym się na ten przysmak. Ale J. zaryzykował. Miejscowi uwielbiają iprzygotowują jąna kilka postaci. Ponoć smakuje jak ryba - J porównał do łososia :) A Wy jedliście Zobacz więcej
W czwartek mój J wraz z kolegą wyleciał do Peru. Przygoda życia :) J. poproszony przez kilka osób o relację w wakacji, wrzuca na fb krótkie posty. Nawet nie widziałam , że tak fajnie pisze! jego posty Zobacz więcej
Dzień 8 i 9Colca CanyonŻeby dotrzeć do kanionu Colca musiałem wstać o 2 rano, o 2.30 odebrał mnie autokar. Po sześciu godzinach jazdy dotarłem do Chavez, w którym w zasadzie nie ma nic - miasto Zobacz więcej
Jedna z wiosek na środku jeziora:) Dzień 4 i 5Cusco - Puno BusPrzejazd z Cusco do Puno zajął nam około 9 godzin. Po drodze zatrzymaliśmy się 5 razy, dzięki czemu mieliśmy okazję zobaczyć min. Kaplicę Zobacz więcej
Jest w naszej rodzinie jeden mały ananasek. Na imię mu Kornel. Korneli Szpak, był w bajce. (nie Korneli tylko Marceli, dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu...) Nasz Korneli nie Marceli też niedługo Zobacz więcej
Jak to Ola gdzieś na fb pisała, wybrałam się niedawno w dłuższą podróż. Podróżowanie i gotowanie to moje dwie największe w życiu pasje. I cudownie łączą się w, jak my to obie nazywamy, „szlak talerza” Zobacz więcej
To, że Peru to wyjątkowe miejsce wiedzą chyba wszyscy, nawet Ci którzy tam nie byli :) Wcześniej pisałam o smażonej śwince morskiej, czy steku z lamy, dziś o bardzo ciekawej herbatce. Mój J pije tylko Zobacz więcej
Niektórzy wiedzą, inni nie, że byłam w Peru i przeważnie zachwycałam się tamtejszą kuchnią i ilością odmian ziemniaków. Niestety nie wszystko mogłam zjeść bo kuchnia peruwiańska ma mnóstwo przysmaków, Zobacz więcej
Ameryka Południowa. Peru. Kraj położony w Andach nad Oceanem Spokojnym. Stąd pochodzą ziarenka kawy, które znane są na całym świecie. Te malutkie ziarenka są teraz w moim ekspresie, bowiem to od nich Zobacz więcej
Kathlyn of Bake Like a Ninja was our Daring Cooks’ March 2011 hostess. Kathlyn challenges us to make two classic Peruvian dishes: Ceviche de Pescado from “Peruvian Cooking – Basic Recipes” by Annik Zobacz więcej
Zapowiada się ochłodzenie, wiosna nie chce się rozkręcić, więc zastanawiałam się ostatnio ile czasu w moim życiu spędziłam w gorącym Peru. Podliczyłam wszystkie wyjazdy i okazało się, że 2 lata. Zobacz więcej