perz

Najserdeczniejsze życzenia spokojnych, dostatnich i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku 2013 składają Jolanta Perz-Straga i Piotr Straga, Zobacz więcej
Wesołych Świąt! Najserdeczniejsze życzenia spokojnych, dostatnich i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku 2016 składają Jolanta Perz-Straga Zobacz więcej
Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie z nagrodami Sorenti. Niestety tylko 3 przepisy mogę nagrodzić... tak więc, nagrody w postaci makaronów i sosów firmy Sorenti dostaną: 1. Gosia Krajewska Zobacz więcej
Rozwiązanie konkursu z Palmą Oj, wybór był strasznie trudny, odpowiedzi 20 i każdą z nich bym chętnie nagrodziła, bo ślinka cieknie przy czytaniu. Ostatecznie te komentarze drogą losowania zostały Zobacz więcej
miejsce zajęła: Ona za Indyjskie curry z kurczakiem oraz trzecie miejsce zajęła: Jolanta Perz-Straga za Świąteczna pieczona karkówka A już w styczniu zapraszam na konkurs w którym będzie można wygrać Zobacz więcej
Składniki: 6 szt kiełbasa śląska, 1 szt cebula, 1 kostka smalec, 1 łyżka majeranek, - szczypta cayenne, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 do smaku maggi natchnienie na to smarowidło jest od Jolanta Zobacz więcej
kwiatów arniki górskiej 0,5 l wódki Nalewka jest prosta w przygotowaniu. Świeże kwiaty arniki zalewamy w słoju wódką dbając o to, by były one całkowicie zakryte. Słój odstawiamy ale przynajmniej raz Zobacz więcej
. Następnie z ciasta delikatnie formujemy mały prostokąt, zwijamy ciasto od dłuższego boku w rulon, formujemy podłużny chlebek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy Zobacz więcej
Dzieło Joli Perz-Stragi, które zaprezentowała podczas wieczorku hiszpańskiego, poprzedzającego I półfinał BlogerChef’a. Jej, podobnie jak mnie, spodobał się farsz pieczarkowy Ole! Użyła go do Zobacz więcej
nie mogę doceniać tych samych osób, niech mają szanse wygrać też zwykłe dania nie każdy umie tworzyć dzieła kulinarne Doceniam orginalne danie Magdaleny Kaczmarek, Marioli Grzęda ,Joli Perz czy Eli Zobacz więcej
, że nie aparat jest najważniejszy, ale obiekt i ten kto robi zdjęcie. Wszystkim dziękuję za ten miło spędzony dzień moich urodzin! Zdjęcia przedstawiające uczestników: Kornelia Bułanow, Lubomir Lipov Zobacz więcej
, autorka bloga Z zapachem wanilii we włosach Jola Perz-Straga, która serwuje Damsko-męskie spojrzenie na kuchnie i dom No i oczywiście nasi wspaniali prowadzący warsztaty Beata i Lubomir Lipov. Bez Zobacz więcej
Na grządce pojawiły się truskawki. Nie wiem czy pierwsze czy ostatnie. Są niemiłosiernie zarośnięte trawą. Chwasty, kiedy tylko przestały być moją obsesją, wtargnęły na grządki jak hordy Hunów. Zobacz więcej
z farszem pieczarkowym Ole! i serem żółtym. Żeby nie były takie „zwykłe” zwieńczyłam je czosnkiem włoskim w oleju Ole! Farsz pieczarkowy spodobał się nie tylko mnie. Jola Perz-Straga wykorzystała go Zobacz więcej
. Do kawy zajadaliśmy pyszne ciacha przyniesione przez Jolę Perz-Stragę – kruche, z nadzieniem z białego maku lub orzechów. Grażyna z kolei upiekła dla nas pierniczki – literki z naszymi inicjałami. Zobacz więcej
. Tak przygotowane ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie ugniatamy je jeszcze perz chwilę, Zobacz więcej
Dzisiaj od rana walczyłam z chwastami, ale wcześniej zjadłam pożywne i pyszne śniadanie. Mój M. przed wyjściem z domu przygotował super twarożek. Ja przygotowałam kakao własnego pomysłu. Po takim Zobacz więcej
podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe. lub uszka z grzybami. Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g Zobacz więcej
cukinie płożą się jak latem jak perz. Może nasi hodowcy pomidorów i ogórków dostrzegli by w końcu obecność w świecie cukiniowych kwiatków. Najbliższe pęczki tychże spotkałam dopiero poza naszymi Zobacz więcej