Nawet nie wiem, kiedy zdążyłam zerwać już 20 kartek z majowego kalendarza. Łapię się na tym, że gdy ktoś rozmawia na temat majówki, ja się zastanawiam, o czym ten ktoś mówi. Majówka - kiedy będzie?
Zobacz więcej
Składniki na zrazy: Mięso - schab - ilość porcji wg uznania mąka lub bułka tarta do panierowania jajko do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz Przepis na sos pieczarkowy - kliknij Zrazy w
Zobacz więcej
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... Naleśniki z serem i owocami » Pasta pieczarkowa do chleba Pieczarka ma w naszym domu wiele zastosowań. Ten popularny i dość tani grzyb ma sporo zalet.
Zobacz więcej
To jedna z tych zup, która podajemy w domu na obiad na zmianę z pomidorową, jarzynową, ogórkową i rosołem. Raczej nie podajemy jej kiedy przychodzą goście. Żeby zmienić coś w przepisie, który znamy od
Zobacz więcej
Sałatka pieczarkowa Niby nic takiego - ot, zwykła pieczarka, ale za to jaka smaczna i zdrowa. Zdziwiłam się, że tyle dobrego można o niej napisać, bo zawsze kojarzyła mi się hmm... z codziennym
Zobacz więcej
To pierwsza sałatka z pieczarek jaką popełniłam. Jadłam ją niejednokrotnie na rozmaitych rodzinnych imprezach, jednak dopiero niedawno zdecydowałam się na odtworzenie jej smaku. Muszę przyznać, że
Zobacz więcej
Kolejka sałatka pieczarkowa na moim blogu. Tym razem z podsmażonych pieczarek, jajek i sera żółtego. Normalnie mówię Wam – pychota! Składniki na 2 porcje: 30 dag pieczarek 3 jajka 15 dag sera żółtego
Zobacz więcej
Bardzo lubię zupę pieczarkową, która jest łatwa do przygotowania i tania. Każdemu zasmakuje, nawet największemu niejadkowi. Zupę pieczarkową możemy także podać z grzankami. Składniki: 500 g świeżych
Zobacz więcej
Odkąd dowiedziałam się o pieczarkowej akcji organizowanej przez Anię zaczęłam się zastanawiać co by tu ugotować. Zupa pieczarkowa w pierwszej wersji odpadała. Wierzcie mi lub nie, ale nie najlepiej
Zobacz więcej
Pieczarkowa Jakiś czas temu przekonałam się że jeśli zalewam wrzątkiem warzywa do gotowania, zachowują smak. Tak też zrobiłam i tym razem:)Szybko i smacznie! - 250g pieczarek - 1/3 pęczku koperku -
Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis dotyczy zwykłej, niezwykłej zupy pieczarkowej. Nie wiem dokładnie z jakiego programu pochodzi przepis, ale natknęłam się niedawno na moje notatki dotyczące zupy pieczarkowej, zrobionej
Zobacz więcej
Dziś prezentuję prosty, smaczny przepis na szybki weekendowy obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Czytaj więcej »
Zobacz więcej
Tradycyjna zupa pieczarkowa- szybka, łatwa w przygotowaniu i pyszna ! Składniki: 1 litra wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, kg pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz,
Zobacz więcej
Niedawno miałam okazję przygotować sałatkę pieczarkową Siostry Anastazji. Jak większość jej przepisów bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom. Zmniejszyłam jednak ilość majonezu, którego
Zobacz więcej
Pieczarkowa Na rozpoczęcie mojej akcji pieczarkowej proponuję Wam zupę pieczarkową, jaką nauczyła mnie robić mama. Pamiętam, że gościła w moim rodzinnym domu przynajmniej raz na dwa miesiące.
Zobacz więcej
Zupa pieczarkowa "chodzi" za mną co jakiś czas. Jet po prostu tak, że nagle któregoś dnia mam na nią ogromną ochotę i muszę ją sobie czym prędzej przygotować. Wtedy nie ma przeproś: pieczarkowa musi
Zobacz więcej
Pieczarkowa Posted in Przepisy na obiad | 3 comments Moja mama zupę dziś gotowała. Wrzucała do garnka co tam jej w ręce wpadnie no i wyszła pieczarkowa. Ja tylko kilka zdjęć zdążyłam zrobić zanim
Zobacz więcej
Pyszna pieczarkowa zupa na wiosenne dni.Jako dodatek proponuję mnóstwo zieleniny;świeży szczypiorek i natka pietruszki koniecznie w podwójnej dawce,gdyż witamin nigdy za wiele.Ja uwielbiam je dodawać
Zobacz więcej
Prosta zupa pieczarkowa z makaronem. Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po zupie grzybowej:) Aromatyczna i bardzo łatwa do zrobienia. ZUPA PIECZARKOWA z makaronem Składniki: 500g pieczarek 1 duża
Zobacz więcej
Przepis na klasyczną zupę pieczarkową. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: pieczarek, bulionu grzybowego, masła, śmietanki i przypraw. Składniki: 30 dag średniej wielkości pieczarek 1 litr
Zobacz więcej
Zupa pieczarkowa jest zupą szczególnie lubianą przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. Można ją przygotować w sposób tradycyjny – z pokrojonymi lub startymi na tarce pieczarkami, a także w formie zmiksowanego kremu. Najczęściej pieczarkową podaje się z ugotowanym makaronem (np. łazankami) lub ziemniakami. W przypadku zupy kremu najlepszymi dodatkami są chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
\
\
Podstawą zupy pieczarkowej jest domowy bulion – warzywny lub drobiowy i oczywiście świeże, obrane pieczarki (mogą być białe lub brązowe). Niezbędnym składnikiem zupy jest także podsmażona (najlepiej na maśle) cebula, która doskonale łączy się z grzybami. Reszta zależna jest od naszych upodobań smakowych, lecz zupa pieczarkowa wymaga zawsze odpowiedniego doprawienia. Popularnym dodatkiem do niej jest serek topiony o naturalnym smaku, który nadaje zupie gęstości i kremowej konsystencji. Zamiast niego można użyć również słodkiej śmietanki. Oprócz soli i pieprzu warto przyprawić zupę aromatycznymi ziołami, na przykład: tymiankiem, pietruszką lub rozmarynem. Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.