pieczarkowe pesto

SKŁADNIKI: - 500g pieczarek, - 50g kabanosa drobiowego/wieprzowego (kwestia indywidualnego wyboru, zdecydowałam się na drobiowy z firmy TARCZYŃSKI), - 50g żółtego sera np. GOUDA, - 2 łyżki stołowe Zobacz więcej
w wersji wytrawnej- i tak też było. Ponieważ ciasteczka na bazie mąki ziemniaczanej bywają czasem "zapychające", postanowiłam pokombinować z proporcjami mąki i serka- na korzyść tego ostatniego. Tym Zobacz więcej
kanapki i zaparzyłam w termosie miętę :) Niektórzy twierdzą, że pieczarki to nie grzyby. Nic mnie to nie obchodzi, uwielbiam je na pizzy czy w sosie do kopytek. Tak się złożyło, że miałam w lodówce Zobacz więcej
Wegański „parmezan” nadaje się do wszystkiego. Nie tylko zamiast zwykłego, ale również jednocześnie. Można posypać nim makaron, można dodać do sałatki lub zupy. Można użyć go do pesto. Ja sama Zobacz więcej
Tym razem zapraszam na ciekawe, smaczne i proste w przygotowaniu roladki. Drobiowe sznycle, posmarowane pesto, przykryte szynką Szwarcwaldzką i farszem pieczarkowym. Polecam do wypróbowania. Zobacz więcej
mi się uchwycić w obiektywie, co ostatnio przychodzi mi naprawdę ciężko. Prowadzący warsztaty- pan Piotr Henschke, autor wielu książek kucharskich i aktywny propagator weganizmu i zdrowego Zobacz więcej
w plasterki, zesmażyć na oleju. Na podpieczone ciasto wyłożyć szynkę a na nią pokrojony w cienkie plastry pomidor. Mozzarellę pokroić w plastry i wyłożyć na pomidory. Przykryć warstwą cebulowo- Zobacz więcej
Przygotowałam dzisiaj przepyszne cappuccino brokułowe, miałam ugotowany rosół, były mrożone brokuły, czosnek, powstało więc cappuccino brokułowe, zrobiłam takie po raz pierwszy. W tym sezonie z innych Zobacz więcej
Kluseczki gnocchi, to super odmiana od tradycyjnych kopytek. Idealne do wszelkich sosów, do szpinaku, pesto czy podawane z tartym parmezanem. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Do ich Zobacz więcej
Z pewnym opóźnieniem (z powodów świątecznych) nadeszła pora na podsumowanie śniadaniowej edycji sałatkowej. W akcji wzięło udział 11 osób (razem ze mną), zrobiliśmy 28 sałatek. Czy to dużo, czy mało? Zobacz więcej
Sos jogurtowy z miętą i estragonem - Dodatki - lawendowyfartuszek - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lawendowyfartuszek Botwinka (02.06.2014)Sos jogurtowy z miętą i estragonem Zobacz więcej
Koktajl z arbuza i truskawek z nutą mięty - Napoje - lawendowyfartuszek - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lawendowyfartuszek Koktajl z arbuza i truskawek z nutą mięty Zobacz więcej
Wspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u Zobacz więcej
walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron Zobacz więcej
z duszonymi warzywami (cukinia, papryka, marchewka i spora ilość natki pietruszki). Makaron japoński z warzywami z patelni (brokuł, marchewka, kukurydza, cebula) w sosie sojowym z dodatkiem imbiru Zobacz więcej
Chłodnik ogórkowy z szynką i grzankami Cukiniowa zupa krem z pieczarkami Fasolka po bretońsku Grochówka postna Grochówka wojskowa Jarzynowa zupa zabielana Kapuśniak Kapuśniak po węgiersku Kartoflanka Zobacz więcej
ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane Zobacz więcej
Na blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pestoa teraz zapraszam na pierś z kurczaka.Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Zobacz więcej
Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo Zobacz więcej