pieczarkowy farsz do uszek

Uszka z farszem pieczarkowym sobota 14:07, 22 Grudzień 2012, Boże Narodzenie, Mączne, Obiady, Posiłki, ŚwiętaKomentarze: Uszka — bez nich nie ma wigilijnego barszczu. Przynajmniej dlamnie ;). Skład Zobacz więcej
Przy okazji świąt nie może zabraknąć tradycyjnej kuchni mamy (więcej w zakładce Kuchnia Mamy Gdyby kazano mi wybrać tylko jedną potrawę świąteczną, którą mogę zjeść przy wigilijnym stole, to byłby to Zobacz więcej
minuty od momentu wypłynięcia). Ja do zupy preferuję kształt uszek, ale mogą być też w tradycyjnej formie. Bulion pieczarkowy: wywar z łopatki (pozostawiam część wywaru i rozcieńczam go wodą w Zobacz więcej
Kończę dzisiejszy dzień pierogami i uszkami, farsz to pieczarki, cebulka i kapusta kiszona. W pierwszej kolejności przygotowałam farsz. 1,5 kg pieczarek usmażyłam z 2 dużymi cebulami, pieczarki Zobacz więcej
Praca, praca i jeszcze raz praca, a więc i czasu na blogowanie mamostatnio, niestety, bardzo mało :( W kolejce do publikacji czekały wołowe kołdunki i dziś przyszła na nie kolej. Ciasto na kołdunki to Zobacz więcej
przygotowuję wieczerzę wigilijną, uległo to zmianie. Moje uszka nadziewam farszem pieczarkowym. Jeżeli nie boicie się innowacji, to zapraszam na ciąg dalszy... Składniki farszu: 250g pieczarek 1 mała Zobacz więcej
Składniki: CIASTO: - 2 szklanki mąki (szkl. poj. 250 ml) - 40 g masła - 100 ml mleka - 1 łyżeczka suchych drożdży (3,5 g) - 3 szczypty soli - 2 żółtka albo 1 jajko FARSZ: - 500 g pieczarek - 1 duża Zobacz więcej
Uszka nadziane pieczarkami Tak jak wczoraj obiecałam, dziś mam dla Was przepis na uszka do barszczu czerwonego. Do niedawna najbardziej lubiliśmy je z farszem mięsnym. Od kiedy po raz pierwszy Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Kołdunki z kaczki

Kołdunki z kaczki 100

0
z mięsem. Kołdunki można ulepić w kształt uszek lub po prostu małych pierożków, jeśli brak pielmiennicy. Kołdunki pasują do rosołu, barszczu czerwonego, zupy grzybowej... Przepis na kołdunki wołowo- Zobacz więcej
na kolejne przepisy. A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym życiu Polki W kraju, dla którego zabrakło miejsca na mapach świata Poniżej przepisy w takiej formie, w jakiej Zobacz więcej
g) 3 szczypty soli 2 żółtka albo 1 jajko FARSZ - 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 żółtko 2 - 3 łyżki bułki tartej do smaku: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, lubczyk dodatkowo Zobacz więcej
VeganCorner
VeganCorner Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VeganCorner
Pierożki świąteczne

Pierożki świąteczne 168

1
Pieczone paszteciki z pieczarkami są chyba najpopularniejszą w mojej rodzinie potrawą wigilijną. Co roku przygotowujemy to danie z podwójnej, czy nawet potrójnej porcji, a i tak zawsze jest ich za Zobacz więcej
Uszka bez jajek... Brzmi tak trochę anatomicznie, no nie? ;) Rzecz jednak wziąć należy gastronomicznie. Jajek do ciasta pierogowego nie dodawała ani moja babcia, ani moja mama. Ja też nie dodaję. Do Zobacz więcej
W czwartek byłam u Babci na "szkoleniu"z pierogów... Babcia ulepiła około 200 pierogów z kapustą i grzybkami. Cały rok... cała rodzina czeka na te pierogi!!! A ja poznałam ich tajemnicę.... Babcia Zobacz więcej
Uszka bez jajek... Brzmi tak trochę anatomicznie, no nie? ;) Rzecz jednak wziąć należy gastronomicznie. Jajek do ciasta pierogowego nie dodawała ani moja babcia, ani moja mama. Ja też nie dodaję. Do Zobacz więcej
mógłby gościć na stole cały rok. Oto przepisy według receptury mojej Mamy. Barszcz czerwony z uszkami Uszka Uszka to małe pierożki kształtem przypominające uszy, nadziewane grzybami leśnymi lub Zobacz więcej
w nadzieniu zamiast obgotowanych pieczarek dałam duszone, starte na tarce. Co jeszcze podoba mi się w tej książce, to że każdy z rozdziałów rozpoczyna krótka charakterystyka danej bazy (naleśników, Zobacz więcej
i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii;) Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa 38

0
gotował się bulion nie wyrzucam!!! Zmielone są doskonałe jako farsz do pierogów. Ze skrzydełek dużo mięsa nie będzie, dlatego ja jutro zamierzam przygotować farsz jedynie z warzyw do których dodam Zobacz więcej
Przeczytaj również Gęś pieczona z jabłkami i porami Uszka z farszem prawdziwkowo-pieczarkowym Świąteczna sałatka z Quinoą Ciasteczka Cranberry Noels Trufle czekoladowe z awokado « Trufle orzechowe W Zobacz więcej