Przepis na pieczeń

renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Pieczeń  z dzika

Pieczeń z dzika 15251

Ta pieczeń to było prawdziwe wyzwanie. Z dziczyzną miała do czynienia po raz pierwszy i trochę się obawiałam co z tego wyjdzie. Na szczęście przepis na marynatę dostałam wraz z mięsem od znawcy Zobacz więcej
wmapacy
wmapacy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasiążka Kucharska Marty
Pieczeń z łopatki

Pieczeń z łopatki 2237

1 kg łopatki wieprzowej przyda się również sznurek do obwiązanie mięsa 1-2 cebule sól i majeranek marynata musztardowa 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja wzięłam oliwę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 Zobacz więcej
paniszklarzowa
paniszklarzowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosiowe gotowanie...
PIECZEŃ WIEPRZOWA

PIECZEŃ WIEPRZOWA 2520

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ... » PIECZEŃ WIEPRZOWA kg wieprzowiny (szynka z boczkiem i skórą) 1 szklanka bulionu Olej Liść laurowy Pieprz ziarnisty Sól Pieprz mielony Vegeta Przygotować mięso, umyć je i Zobacz więcej
Mechanik
Mechanik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mechanik w kuchni
Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki 8370

Taka pieczeń wymaga czasu lecz nie jest pracochłonna, mięso po prostu musi się kilkanaście godzin marynować a później jeszcze piec. W zamian za to otrzymamy pyszną i soczystą pieczeń rozpływającą się Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Kiedy nadchodzi weekend, wielu z nas zastanawia się, co by tu dobrego w ugotować. W wielu domach jest to jakaś potrawa, która wymaga więcej czasu, ponieważ w tygodniu na takie dania Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj dzień
Pieczeń peklowana

Pieczeń peklowana 2498

Witam wszystkich bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie bardzo miłe komentarze:) Na ten wpis czekałam całe 10 dni- i choć wiedziałam jak pieczeń smakuje to i tak mnie zaskoczył efekt końcowy. Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hanik gotuje!
pieczeń wołowa

pieczeń wołowa 13351

Czy zdarzyło Wam się kiedyś zobaczyć na talerzu danie i pomyśleć - to jest to, zawsze chciałam spróbować! Jawłaśnietak siępoczułampróbując pieczeni wołowej, na którą przepis dziś Wam prezentuję. Do Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
pieczeń wołowa

pieczeń wołowa 2381

Dzisiaj soczysty udziec wołowy z piekarnika. Jak przyrządzić takie mięso? Należy przygotować ładny kawałek mięsa i zestaw przypraw... ...na 1 kg mięsa: łyżeczkę soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki Zobacz więcej
Od dłuższego czasu nie toleruje wędlin kupionych w sklepie chyba, że są to podsuszane. Przyzwyczaiłam moich znajomych i bliskich, że na większe okazje jak święta, sylwester etc. przygotowuję półmisek Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, smaczne, wieprzowedanie ze schabu karkowego. Pieczeń z karkówki nie wymaga wielu składników ani umiejętności. Trzeba pamiętać, żeby przed … Przeczytaj Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca 2686

Pieczeń cielęca ma tę zaletę, że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Wcześniej jednak warto ją odpowiednio zabejcować. I odczekać ze trzy dni, zanim mięso cielęce włożymy do piekarnika. Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Pieczeń

Pieczeń 2587

Przygotowanie pieczeni zawsze wydawao mi si bardzo skomplikowane i mocno pracochonne. Dopiero niedawno podpatrzyam jej wykonanie u mamy i okazao si, e tak pyszny obiad mona wyczarowa nieduym nakadem Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Pieczeń

Pieczeń 3575

Koperkowa pieczeń z mięsa mielonego to fajna sprawa. Może nam posłużyć jako danie obiadowe np. z ziemniaczkami i surówką, a może też jako wędlina na kanapki. U mnie najpierw była daniem obiadowym Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
pieczeń wołowa

pieczeń wołowa 4360

Polecam pieczeń wołową .. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 11037

Pieczeń wołowa przepis na soczystą, lekko krwistą pieczeń wołową. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
pieczeń z dzika

pieczeń z dzika 14179

Dziczyzny i pacierza nigdy nie odmawiam! Zatem, gdy dostałam telefon, że jest półtorakilogramowy schab z dzika do wzięcia, nie wahałam się ani chwili. Postanowiłam mięso najpierw zamarynować na 1.5 Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca 3790

Pieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw i ziół. Przy Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki 3266

pieczen z karkowki - Smakalajzyt Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Zobacz więcej
Maria Alice
Maria Alice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielonacukinka.blogspot.com
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 10746

Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 18018

Cześć =) Pieczeń wołowa, to specjalność mojej matki, która przygotowuje ją na specjalne okazje, uroczystości, święta. Jest to wspaniała, krucha i soczysta pieczona wołowina. Pieczona wołowina w Zobacz więcej

Pieczeń to spory kawałek mięsa, który należy zamarynować, a potem poddać obróbce termicznej. Czas marynowania i sposoby pieczenia różnią się w zależności od upodobań. Niektóre przepisy na pieczeń zakładają nawet całodobowe leżakowanie w marynacie, inne ograniczają je do kilku godzin. Część metod uwzględnia wstępne obsmażanie mięsa na patelni, co ma zamknąć jego pory i zapobiec wypływaniu sosu przy opiekaniu, inne zalecają wstawienie pieczeni od razu do piekarnika.

Ważnym składnikiem pieczeni jest wypływający z niej sos, który nadaje dodatkowy walor smakowy. Warto pamiętać, że przygotowując pieczeń, przypraw można użyć nie tylko na etapie marynowania, ale też w formie gałązek np. rozmarynu, wkładanych razem z mięsem do żaroodpornego naczynia.


W kontekście pieczeni często pojawia się wołowina, a także dziczyzna. Stopień wypieczenia jest zależny od upodobań, aczkolwiek znawcy zalecają, by mięso było dość soczyste, a nawet lekko krwiste. Taki przyrządzenie najlepiej odda jego walory. Jak zawsze warto pochylić się nad pochodzeniem głównego składnika pieczeni – mięsa. Wybierajmy je od sprawdzonych dostawców.