Ta pieczeń to było prawdziwe wyzwanie. Z dziczyzną miała do czynienia po raz pierwszy i trochę się obawiałam co z tego wyjdzie. Na szczęście przepis na marynatę dostałam wraz z mięsem od znawcy
Zobacz więcej
Doskonałą alternatywą dla kupowanych wędlin jest mięso pieczone. Najlepiej kupić kawałek schabu, karkówki, czy boczku z pewnego źródła, przyprawić według własnych upodobań i cieszyć się domowymi
Zobacz więcej
Przepis trochę zmodyfikowany pochodzi z strony klik; –> Hanna Szymanderska „Polska Kuchnia Myśliwska” Składniki: 1-2 kg schab lub szynka z dzika smalec 1 szkl piwa jasnego 2 cebule 2 łyżki
Zobacz więcej
Uff… ale się działo. Za nami klasyfikacja, podsumowanie semestru i studniówka „z wielkim hukiem”, jak śpiewały kiedyś Czerwone Gitary. Końcówka stycznia była intensywna, jak to zazwyczaj bywa przed
Zobacz więcej
Dzien dobry! Dziś chciałam Wam podać przepis na świąteczny obiad. Dziczyzna wyśmienicie smakuje jednak na naszych stołach gości rzadko. Jest to bardzo chudy i zdrowy rodzaj mięsa, ponieważ zwierzęta
Zobacz więcej
Dzik wcale nie jest taki zły. Ten martwy oczywiście... i najlepiej żeby był już w kształcie szynki. Jedyną obawą jaka nam zostaje to „Czy ta szynka mi wyjdzie??”. Wyszła, choć jeszcze nie próbowałam.
Zobacz więcej
Gulasz z dzika to bardzo proste i tradycyjne danie - właściwie to niemal przygotowuję się samo. Polecam do tego kluski śląskie lub kopytka. Pyszności! Gulasz z dzika z suszonymi grzybami (składniki
Zobacz więcej
Jedno z popisowych dań mojej babci. Ostatnio udało mi się wyciągnąć od niej przepis, który zapisałam w kalendarzu podczas jednej z wizyt u babci. W ostatnią sobotę za to, łażąc po Tomexie (plac
Zobacz więcej
Dzik jest dziki, Dzik jest zły, Dzik ma bardzo ostre kły, Kto spotyka w lesie dzika...... ......ten, jeśli jest Bogusiem (tatą Darka), na pewno dzikowi nie popuści!! Noga takiego właśnie dzikiego
Zobacz więcej
1 kg karczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule
Zobacz więcej
Niedziela była dla nas dniem wyjątkowym. Oczekiwaliśmy szczególnego gościa. Liczyliśmy na długą pogawędkę o górach, książkach i życiu. A wiadomo, że najlepiej rozmawia się przy dobrym jedzeniu.
Zobacz więcej
Dziczyzna dawnymi czasy często gościła na królewskich i szlacheckich stołach. Warto odejść od codziennej rutyny w kuchni i przygotować coś extra tym bardziej, że jest ku temu okazja - nadchodzące
Zobacz więcej
Niedziela była dla nas dniem wyjątkowym. Oczekiwaliśmy szczególnego gościa. Liczyliśmy na długą pogawędkę o górach, książkach i życiu. A wiadomo, że najlepiej rozmawia się przy dobrym jedzeniu.
Zobacz więcej
Za mną naprawdę intensywne dni: próbne matury w szkole, święto patrona i sobotnio-niedzielny kurs kwalifikacyjny w Warszawie. Odzwyczaiłam się od zajętych weekendów, więc w poniedziałek trochę
Zobacz więcej
Potrzebujemy ok. 1 kg mięsa wołowego (udziec, legawa, pieczeniowe czy jak to tam w handlu nazywają). Składniki marynaty: szklanka mocnego octu, 3 szklanki wody, 2 -3 cebule w plasterkach, kilka liści
Zobacz więcej
Drugi dzień wizyty gości. Dzisiaj serwuje dziczyznę :) Dostaliśmy dzika ( już przerobionego oczywiście :))) od mojego teścia leżał sobie grzecznie w zamrażarce i czekał, aż nadarzy się okazja aby go
Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam Was na klasyk.... Bardzo smaczny klasyk... Podstawą tego dania jest wołowina oczywiście najlepszej jakości :) Moja mama robiła bardziej uproszczoną wersję, którą mimo że nazywała
Zobacz więcej
Pieczeń dzięki dodatkowi ziół i wina przypomina w smaku i wyglądzie kawałek dziczyzny choć oczywiście nadal jest to wieprzowina. Pieczeń na dziko 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 30 dag surowego
Zobacz więcej
Przyznaję, że "poszłam po bandzie" jak powiedziałaby moja Córka :) Do upieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą. Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam
Zobacz więcej
Dziczyzny i pacierza nigdy nie odmawiam! Zatem, gdy dostałam telefon, że jest półtorakilogramowy schab z dzika do wzięcia, nie wahałam się ani chwili. Postanowiłam mięso najpierw zamarynować na 1.5
Zobacz więcej