pieczeń rzymska w garnku

Dawno nie piekłam wołowiny, więc kiedy udało się kupić ładny kawałek, postanowiłam upiec go w całości. Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem Zobacz więcej
Mięso pieczone w garnku rzymskim nie wymaga tłuszczu, jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Składniki: 1 kawałek szynki wieprzowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon majeranek oregano Zobacz więcej
Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Zobacz więcej
, majeranek, czosnek, jałowiec , miód ) .Natrzeć mięso . Ułożyć w szklanym lub kamionkowym przykrywanym pojemniku .Obłożyć liściem laurowym , zielem angielskim .Przykryć i zostawić w lodówce na Zobacz więcej
udziec wołowy wino czerwone wytrawne liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren jałowca sól, pieprz Mięso natrzeć solą i włożyć je do naczynia, w którym będzie się marynować - może to być garnek Zobacz więcej
Oto mini-obiad z ugotowanej kaszy jęczmiennej i zieleniny. Świeżo, kolorowo i smacznie! Na maśle podsmażamy botwinkę, dymkę, pietruszkę i ewentualnie koperek. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, Zobacz więcej
Oto mini-obiad z ugotowanej kaszy jęczmiennej i zieleniny. Świeżo, kolorowo i smacznie! Na maśle podsmażamy botwinkę, dymkę, pietruszkę i ewentualnie koperek. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, Zobacz więcej
Pin It Kaczucha, czyli garnek rzymski Wczoraj dostałam przesyłkę z Węgierskiego sklepu. Postanowiłam powiększzyć swoje doświadczenia kulinarne o pieczenie w rzymskim garnku. A poza tym idzie wiosna, Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
pieczona karkówka

pieczona karkówka 5313

2
Pieczenia w garnku rzymskim kolejna odsłona. Tym razem przygotowałam przepyszną, aromatyczną, soczystą karkówkę. Gorący kawałek tej smakowitej pieczeni będzie idealny na obiad, schłodzona, cienko Zobacz więcej
9moniam
9moniam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GastroMonia
Pasztet mięsny

Pasztet mięsny 102

1
Przyznam szczerze, że się zagapiłam i zamiast zmielić mięso najdrobniej jak się da, zmieliłam grubiej. Efekt taki, że pasztet bardziej przypomina pieczeń rzymską niż samego bohatera w tytule, ale Zobacz więcej
papryki. Układamy w garnku rzymskim i przykrywamy. Pieczemy przez ok 45 minut. W tym wypadku papryki piekły się wokrągłej formie do pieczenia chleba, a garnek był przykryty pokrywąod okrągłego Zobacz więcej
papryki. Układamy w garnku rzymskim i przykrywamy. Pieczemy przez ok 45 minut. W tym wypadku papryki piekły się w okrągłej formie do pieczenia chleba, a garnek był przykryty pokrywą od okrągłego Zobacz więcej
Marynta: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki sproszkowanej słodkiej lub ostrej 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 3 łyżki miodu Wszystkie składniki Zobacz więcej
W dzisiejszy, mokry, pochmurny dzień zaszyłam się w kuchni... piekąc chleb i pijąc kawę. Wyciągnęłam z przepaści kredensu rzymski garnek do pieczenia chleba a z szuflad suszone kwiaty lawendy... Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Pieczeń rzymska light

Pieczeń rzymska light 532

0
klasycznych przepisów pokazywano bardziej zdrowsze i dietetyczne zastępniki.Zapamiętałam, że była to pieczeń rzymska, użytomięsaz indyka, szpinaku i mleka. Reszta to improwizacja. Jednak radość w Zobacz więcej
Sezon w pełni, więc zapraszam dziś na pyszną sałatkę, dzięki której wiele osób pozna zupełnie nowy smak czosnku. Pieczenie czosnku sprawia, że traci on swą ostrość zyskując niesamowitą słodycz. Zobacz więcej
robię zupę z pieczonych warzyw w rzymskim garnku wykorzystując przed weekendowymi zakupami resztki warzyw z lodówki. Zupa wychodzi genialna + jest jeszcze bazą do zrobienia sosu do spaghetti. Polecam Zobacz więcej
do zimnego piekarnika i nastawiamy pieczenie na 200 stopni i 60 minut. Wspomnę też, że mój garnek rzymski jest od środka powlekany ceramiczną glazurą, nie wymaga więc natłuszczania. Ja jednak mam Zobacz więcej
Na przygotowanie tej potrawy potrzeba poświęcić dużo czasu (około 2 godziny). Ale takie jest właśnie pieczenie w glinianym garnku. Trzeba go wcześniej dobrze namoczyć w wodzie, potem wstawić do Zobacz więcej