pieczeń rzymska z baraniny

Garnek rzymski to naczynie wykonane z gliny przeznaczone do pieczenia, gotowania i duszenia w piekarniku wszelkich potraw. W garnku rzymskim możemy piec drób, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, dania Zobacz więcej
Baranina w garnku rzymskim Familijnym Składniki: 2 kg udźca z młodej baraniny 8 ząbków czosnku 6 gałązek rozmarynu odrobina oliwy 3 łyżki musztardy sól, pieprz mały kubek gęstej śmietany 3 cebule 2 Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Przyprawa do kebabu

Przyprawa do kebabu 37

4
wersja tej przyprawy jest dość ostra, jeśli wolicie delikatniejszy smak, użyjcie mniej pikantnej papryki i pieprzu cayenne. Przy okazji przypominam inne domowe przyprawy: przyprawa do pieczeni Zobacz więcej
na niewielkiej ilości oliwy. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i czosnek, kmin, kolendrę, koperek, pietruszkę, jajko oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na czas pieczenia Zobacz więcej
pobudzają trawienie. Mieszankę stosuje się powszechnie do przyprawiania potraw z ryb, do zup, ziołowych sosów, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, sałatek, twarogów, farszów i potraw z drobiu. Zobacz więcej
i niezbędna. Co prawda pięknie się prezentuje na stole, ale jeśli się nie posiada można użyć naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego. Tagine, tajine, tadżin - to nie tylko marokańskie naczynie z Zobacz więcej
. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Mięso: 4 kotlety jagnięce z kością (comber) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Tagine z kurczakiem

Tagine z kurczakiem 1990

0
1 puszka ciecierzycy 500ml wywaru z kurczaka albo warzyw 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka cynamonu 1/2 harissy ( może być chili) 1 łyżeczka mielonej Zobacz więcej
na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem… i tak aż do wyczerpania zapasów mięsa. Kiedy to nastąpi, obsmażone kofty muszą znaleźć się w gorącym piekarniku na 10 min. W tym czasie zgrilujesz warzywa Zobacz więcej
kółka, na każdym ułożyć farsz(1 czubata łyżka)i dokładnie skleić brzegi. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.C, włożyć blachę z Zobacz więcej
elementami współczesnej kuchni arabskiej są: upodobanie do warzyw, owoców, ziół i przypraw, ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Bruschetta

Bruschetta 60

0
autorytetów kuchni włoskiej, rzeczownik bruschetta pochodzi z dialektu rzymskiego. Czasownik bruscare oznacza "pieczenie na węglach". Danie prawdopodobnie znane już było w starożytnym Rzymie. Zobacz więcej
ciasto z ricottą, polentą i bakaliami. (10.01.2017)Tortilla z wołowiną, cukinią, serem żółtym i orzeszkami. (07.01.2017)Kotleciki jagnięce z miętowym groszkiem i serem feta (03.01.2017)Risotto z Zobacz więcej
min pieczenia dodajemy do piekarnika blachę z ziemniakami. Mniej więcej w połowie pieczenia polewamy mięso płynem z dna brytfanny. 15 minut przed końcem pieczenia wlewamy oranżadę i likier na dużą Zobacz więcej
i dać im kilka minut, obracając w połowie pieczenia. Będą gotowe lada chwila, więc pilnuj. Będą gotowe, gdy się zarumienią. Z czym to się je: Na pierwszym zdjęciu w tym poście kebab występuje w Zobacz więcej
klasycznej wersji skandynawskiej z koperkiem został przyprawiony skórką z cytrusów (pomarańczy, grejpfruta, cytryny i limonki). Przesadą jest natomiast zamieszczony na całej stronie przepis na lody z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
spis rzeczy

spis rzeczy 2762

0
z goma wakame rosół rosół z gęsi z pierogami z gęsi rostbef sezonowany z trawą żubrową rostbef z żurawiną róże karnawałowe ryba po grecku ryba w galarecie, jesiotr ryba w pomidorach ryba z puszki w Zobacz więcej
Zanim zaczęłam gotować dla przyjemności, a nie z obowiązku, w mojej przyprawowej szufladzie był pieprz, liść laurowy, czasem curry, papryka słodka, no i oczywiście ulubiona „naturalna” mieszanka Zobacz więcej