pieczeń z gęsiny

nieważne. Oczywiście, pierwsze pieczenie wypełnionej po brzegi kury musiało trochę nie pójść... ale wystarczyło dorzucić ją na 15 minut na termoobieg i wszelkie niepożądane rumianości zniknęły. I na Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1608 @

22
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1140

1
z indykiem Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Zupa gulaszowa z dynią Taco KACZKA Kaczka w pomarańczowej marynacie WIEPRZOWINA Pieczeń po bawarsku Polędwiczka wieprzowa z ananasem Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 441

0
Kocham pierogi, kluski, pyzy. Niestety, nie mam talentu do ich robienia... Ale znalazłam na to sposób ;) Składniki: cebula pokrojona w kostkę gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi) pierogi z gęsiną Zobacz więcej
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
godziny. Pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że mięso będzie soczyste. W trakcie pieczenie wytopi się dużo tłuszczu można go później wykorzystać do konfitowania innych potraw np. kaczki. Zobacz więcej
Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, Zobacz więcej
kluski śląskie z dziurką w środku. Gotuj je w osolonej wodzie Na maśle szklij posiekana drobno szalotkę, dodaj sok i żurawinę suszoną.Dodaj przyprawy korzenne i startą skórkę z pomarańczy - gotuj na Zobacz więcej
, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z Zobacz więcej
piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st Zobacz więcej
. Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po kilku minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony. Piersi przełożyć do Zobacz więcej
. Czas pieczenia, to ok. 2-2,5 godziny, mięso jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości. Gęsinę podałam z ziemniaczano-dyniowym pure posypanym świeżym tymiankiem i chutneyem żurawinowo-pigwowym. Zobacz więcej
mielonego 3 łyżki suszonego majeranku 1/2 l soku lub kompotu śliwkowego 4 spore jabłka np. szara reneta Gęś myjemy, oczyszczamy, wycieramy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i odstawiamy do Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
PIECZONA GĘŚ

PIECZONA GĘŚ 765

4
na blaszce do pieczenia, obok rozłóż przekrojone główki czosnku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około 120minut. Co jakiś czas polewaj mięso i czosnek wytapiającym się Zobacz więcej
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża mięso Zobacz więcej
, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast Zobacz więcej
, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża mięso i nadaję mu bogaty smak. Piekąc gęś w całości, notowane były przypadki wytopienia się nawet litra Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Rosół z gęsi

Rosół z gęsi 4139

0
... More Pieczeń rzymska 03-10-2013 Pieczeń rzymska Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso... More Kapuśniak 25-09-2013 Kapuśniak Kapuśniak przepis na pyszną zupę z Zobacz więcej