pieczeń z gęsiny

{{headerMessage}}
nieważne. Oczywiście, pierwsze pieczenie wypełnionej po brzegi kury musiało trochę nie pójść... ale wystarczyło dorzucić ją na 15 minut na termoobieg i wszelkie niepożądane rumianości zniknęły. I na Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1758 @

23
{{headerMessage}}
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1236

1
{{headerMessage}}
Po przepis kliknij w zdjęcie Faszerowane ziemniaki z tymiankiem Pizza na cienkim cieście Tarta porosołowa Cevapcici Fasolka po bretońsku KURCZAK Kurczak pieczony z tymiankiem Risotto z kurczakiem Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 539

0
{{headerMessage}}
Kocham pierogi, kluski, pyzy. Niestety, nie mam talentu do ich robienia... Ale znalazłam na to sposób ;) Składniki: cebula pokrojona w kostkę gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi) pierogi z gęsiną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tłuszcz jest bogaty w kwasy omega, które pomagają w walce ze złym cholesterolem. Ponadto gęsi tłuszcz ma niską temperaturę topnienia więc jest łatwostrawny. Do gęsi będą pasowały kluski ziemniaczane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś nie koniec mikołajkowych niespodzianek. Posłaniec dostarczył paczuszkę pełną bakalii firmy Bakalland - wyróżnienie w konkursie na danie z żurawiną. Niektóre linki zapodałam Wam wcześniej. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po kilku minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony. Piersi przełożyć do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Czas pieczenia, to ok. 2-2,5 godziny, mięso jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości. Gęsinę podałam z ziemniaczano-dyniowym pure posypanym świeżym tymiankiem i chutneyem żurawinowo-pigwowym. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mielonego 3 łyżki suszonego majeranku 1/2 l soku lub kompotu śliwkowego 4 spore jabłka np. szara reneta Gęś myjemy, oczyszczamy, wycieramy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i odstawiamy do Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
PIECZONA GĘŚ

PIECZONA GĘŚ 980

4
{{headerMessage}}
Prościej z się nie da… Pieczona gęś w takiej postaci może być przygotowana nawet przez niewykwalifikowanego męża, z małymi instrukcjami podawanymi z łóżka. Taki obiad sam się przygotuje… Pieczony Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz wspaniale nawilża mięso i nadaję mu bogaty smak. Piekąc gęś w całości, notowane były przypadki wytopienia się nawet litra Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Rosół z gęsi

Rosół z gęsi 4194

0
{{headerMessage}}
... More Pieczeń rzymska 03-10-2013 Pieczeń rzymska Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso... More Kapuśniak 25-09-2013 Kapuśniak Kapuśniak przepis na pyszną zupę z Zobacz więcej