Przepis na pieczeń z jelenia w czerwonym winie

Zbliża się Sylwester, a z nim tradycyjny noworoczny obiad. To już ostatnie chwile żeby skomponować menu. Proponuję dziczyznę w czerwonym winie. To wykwintna i wbrew pozorom nietrudna do przygotowania Zobacz więcej
zambi88
zambi88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smacznie ugotowane
Pieczeń z jelenia

Pieczeń z jelenia 12970

Witam wszystkich czytelników dziś chciałbym przedstawić mój przepis na pieczeń z jelenia. Niestety mięso ciężko u mnie dostać lecz dzięki znajomemu myśliwemu udało się i mogę przedstawić kilka Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Udziec z jelenia

Udziec z jelenia 8768

Cześć =) Dziś chciałbym pochwalić się potrawą, którą z okazji rocznicy powstania Kasztanowej Kuchni, ugotowała dla mnie moja koleżanka z Kujaw. Jest to udziec z jelenia =) Potrzebne będą: - udziec z Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
pieczony udziec z jelenia

pieczony udziec z jelenia 6769

Dzięki uprzejmości kolegi K. znów naszym stole gościła dziczyzna - tym razem w postaci pieczeni z jelenia. Metoda jego przygotowania nie odbiegała znacząco od receptury na pamiętnego dzika, ale - jak Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie

Duszony jeleń w czerwonym winie 2118

Dziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na Zobacz więcej
Uważam, że dziczyzna na stole to prawdziwy ukłon w stronę kuchni staropolskiej. W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę, wiemy to choćby z literatury..... Przyjęcie u księcia Sapiehy w Zobacz więcej
Mawiają, że na świętego Marcina ma być gęsina, więc w końcu była. Pierwszy raz skusiłam się żeby przygotować ten mało popularny rodzaj mięsa. I absolutnie nie żałuję. Z przepisem improwizowałam Zobacz więcej
Dziczyzna. Rzadkość na moim stole. Ale teraz jest. I jest pysznie - mięso jest kruche i soczyste - a przy okazji inaczej, wyjątkowo. Bo dla wyjątkowych osób chce się gotować w wyjątkowy sposób. Zobacz więcej
Przekroczyć barierę czasu…Ominąć jesień i zimę. Nie wpuszczać przez okna mroku i ponurych dni. Cieszyć się słońcem, zbierać pomidory z krzaków, podlewać pelargonie i lawendę. Liczyć biedronki na Zobacz więcej
Ostatnio już sama nie wiem gdzie jestem. Skaczę z miejsca na miejsce i korzystam z wakacji pełną parą. Podróżuję, zatrzymując się dosłownie na kilka dni w różnych miejscach, w których nie planowałam Zobacz więcej
600 g mięsa z jelenia (gulaszowe) sól -1 łyżeczka pieprz -1/4 łyżeczki 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka papryki suszonej pół łyżeczki kolendry 1 szkl wina czerwonego Zobacz więcej
Mięso z łopatki jelenia przeleżało trochę w zamrażarce. Jakoś do tej pory nie miałam natchnienia, żeby coś z niego zrobić. Jednak dzisiaj w końcu przyszła na nie pora. W pierwszy dzień magicznego Zobacz więcej
600 g mięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka rozmarynu kilka ziaren jałowca Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z jelenia

gulasz z jelenia 1553

Kolega K. znów dostarczył jelenia do spożycia. Tym razem postanowiliśmy skonsumować go w gulaszu. Na szczęście kolega wsparł mnie również przy porcjowaniu mięsa, bo było go całkiem sporo (poniższy Zobacz więcej
Stek z jelenia według niektórych jest zdecydowanie lepszy niż z wołowiny. No cóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole.Najczęściej preferuje Zobacz więcej
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od Zobacz więcej
Od dzieciństwa lubiłam dziczyznę i zawsze chętnie ją jadłam, gdy tylko miałam ku temu okazję. Ostatnio dzięki MAKRO nadarzyła się kolejna taka okazja :) Zwykle tego typu mięso jadałam w wersji bardzo Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia 6300

Wspomnienia z weekendu na Słowacji. Gulasz z jelenia. Ciekawostka kulinarna dla zwykłych, niepolujących ludzi, ale warto spróbować! Są w naszym kraju sklepy, gdzie można dostać dziczyznę, ale mnie Zobacz więcej
Wracamy wspomnieniami do Szkocji. Kulinarnie, mentalnie, poznawczo.Zakupiliśmy udziec jelenia bez kości. Co prawda mrożony, ale na naszej kulinarnej pustyni i taka zdobycz cieszy. Postaramy się zatem Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia 1293

Wyjątkowy pasztet z jelenia, najlepszy jaki jadłam. Po prostu wyśmienity! Widzicie na zdjęciach jaki jest kremowy? Jest odświętny i przeznaczony na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Zobacz więcej