pieczenie bażanta

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant pieczony

Bażant pieczony 480

1
{{headerMessage}}
, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a bażant będzie wspaniale soczysty. Masło które zostanie przestudzić. Podważyć dłonią skórę bażanta na piersi i włożyć pod nią masło. Zobacz więcej
smaki prowincji
smaki prowincji Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Prowincji
Pieczony bażant

Pieczony bażant 159

0
{{headerMessage}}
pieczeniempokryłam dokładnie mięso cienkimi plastrami słoniny. Ziemniaczki pokroiłam w grubą kostkę, a marchewkę w talarki. Posoliłam, wymieszałam, włożyłam do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tego powodu pieczenie jego wymaga szczególnej uwagi, aby nie przesuszyć delikatnego mięsa. Należy często podlewać wodąoraz użyć dodakowego tłuszczu, jak np. smalec z kaczki lub gęsi, boczek, czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wsypałam przyprawy, posiekaną papryczkę, pokrojony korzeń imbiru, ząbek czosnku, pokruszony cynamon, dodałam oliwę i ucierałam aż zrobiła się pasta. Natarłam mięso bażanta tą aromatyczną pastą i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mieliście kiedyś okazję próbować bażanta? Pamiętam, że jako dziecko zdarzało mi się jeść go dość często. Babcia przygotowywała go w jakiś magiczny sposób (którego niestety nie było dane mi poznać), Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio, prawie zawsze w największym lokalnym supermarkecie są sprzedawane bażanty i dzikie kaczki. Pomimo tego, że już wcześniej przyrządzałam bażanta, to specjalnie nie polubiłam tej dziczyzny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sos do tego podać. nieskromnie powiem, że wybór był słuszny. Sos na bazie suszonych śliwek, czerwonego wina, cebuli i cynamonu, to dobry sos do mięsa, nie tylko od święta :) Pasuje do kaczki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bażanta słoniną, ponieważ ma dość chude mięso i umieścić w formie do pieczenia. Do formy dołożyć cebulki pokrojone na połówki lub ćwiartki, dodać pozostałe masło oraz wino. Bażanta piec w 180C przez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bażant mimo, że jest jednym z największych polnych ptaków Europy jest dość mały. Dorosła sztuka waży niewiele więcej niż kilogram. Z tego powodu najlepiej przyrządzić go w wersji nadziewanej, żeby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzikie mięso bażantów, sos z czerwonego wina i cierpkie nadzienie z dodatkiem borówki brusznicy i kasztanów, to wyjątkowo wykwintne oraz niecodzienne danie, tylko na wyjątkowe okazję. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
dziczyzna

dziczyzna 4047

1
{{headerMessage}}
udziec z sarny z sosem z grzybów comber z sarny karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika Zobacz więcej
filipion
filipion Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste Żarcie SimpleLife
SOS MUSZTARDOWY

SOS MUSZTARDOWY 4123

2
{{headerMessage}}
Dziś zrobiłem ciekawy sos musztardowy, pasujący do wędlin, pieczeni (szczególnie do bażanta) czy jajek. Trochę zajęło mi opracowanie odpowiednich proporcji, ale w końcu się udało i wyszło pysznie :) Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
inne ptactwo

inne ptactwo 588

0
{{headerMessage}}
bażant bażant w miodzie pitnym indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 37

0
{{headerMessage}}
tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Całość przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pozostało boczku i okręcić nicią kuchenna. W rondlu do pieczenia rozgrzać olej. Włożyć bażanta i dookoła opiec na rumiano a następnie rondel wsunąć do piekarnika. Piec bażanta 20 minut. Kilka razy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mało wiosenne danie, ale gdy zobaczyłam informacje, ze mój ulubiony sklep mięsny prowadzi sprzedaż perliczek, przepiórek i bażantów, nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam zamrożoną perliczkę i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 346

1
{{headerMessage}}
, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając szczyptę soli i cukru. Po około 40 minutach do bażanta dodać szalotki i miód. Piec do miękkości. W trakcie pieczenia kawałki bażanta Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 237

0
{{headerMessage}}
, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając szczyptę soli i cukru. Po około 40 minutach do bażanta dodać szalotki i miód. Piec do miękkości. W trakcie pieczenia kawałki bażanta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
półwytrawnego lub wytrawnego 1 szklanka drobiowego rosołu sól, pieprz Czerwone winogrona myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Do rozgrzanego masła dodajemy winogrona, krótko przesmażamy, dodajemy 1/2 łyżki Zobacz więcej