pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

Pulled pork to wieprzowina pieczona bardzo długo w niskiej temperaturze z różnymi przyprawami. Ja zainspirowałam się przepisem Piotrka Kucharskiego ale jak zwykle zrobiłam trochę po swojemu. Zasadą Zobacz więcej
Babki, jajka faszerowane- (na blogu), pieczone mięsa- m.in. rostbef pieczony w niskiej temperaturze- na blogu, mazurki, wędzone pstrągi… Tak pachniały moje święta…:) Zobacz więcej
Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w Zobacz więcej
To danie łączy ze sobą najlepsze smaki jesieni- rozpływające się w ustach, wolno pieczone mięso kaczki podlane sokiem jabłkowym, podane z lekko kwaskowatymi śliwkami. Cały sekret idealnej kaczki to Zobacz więcej
Przed nami nieco przedłużony weekend. Choć jest połowa sierpnia to pogoda przybrała nieco jesienny klimat. Jeśli planujecie grilla (a pewnie wielu z Was tak) to zróbcie koniecznie te żeberka w Zobacz więcej
garnku do piekarnika nagrzanego do temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo Zobacz więcej
Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche. Składniki: gęś majeranek sól pieprz Przygotowanie: Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Peklowana i pieczona szynka

Peklowana i pieczona szynka 3023

0
dnia mięso okręcać. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować ząbkami czosnku, związać ściśle bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć szynkę ze wszystkich stron, podlać Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
Golonka Noworoczna

Golonka Noworoczna 1715

1
rękaw , dolałam do sosu czerwone wino i podpiekłam w 250 C z grillem by skórka była rumiana i chrupiąca . Takie długie pieczenie w dość niskiej temperaturze powoduje , ze mięso wprost rozpływa się w Zobacz więcej
Od czasu do czasu skuszę się na kawałek "konkretniejszego" mięsa. A takiego jak to - nawet więcej niż jeden :). Pieczenie w niskiej temperaturze przez dłuższy czas sprawia, że mięso jest soczyste i Zobacz więcej
Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze jest jednym z moich ulubionych sposobów na jego przygotowanie. Mimo tego, że wymaga to trochę czasu tak przygotowane mięso jest delikatne, rozpływa się i ma Zobacz więcej
Ostatnio z każdej strony na blogach w sieci "atakują" mnie przepisy na pulled pork, czyli szarpaną, wolno pieczoną wieprzowinę w niskiej temperaturze. Nie wiedziałam, czym ludzie się tak zachwycają, Zobacz więcej
Kolejna pieczeń, którą postanowiłam zrobić i upiec wg przepisu Dr. Oetkera w niskiej temperaturze (80 C)(zobacz tutaj). Mięso po upieczeniu jest bardzo soczyste i delikatne. Nie wysycha podczas Zobacz więcej
lub woreczka do pieczenia (uwaga, #womm: używam Jana Niezbędnego, dobre i tanie) włożyć kawałki jabłka i ząbki czosnku, wlać wino, wsadzić mięso (niech leży na jabłku i czosnku), zawiązać rękaw/worek Zobacz więcej
Niesamowita jest ta pieczeń. Niezwykle aromatyczna i tak delikatna, że nie trzeba jej kroić. Mięso dzieli się na włókna przy lekkim dotknięciu widelcem. Mięso powinno się piec przez około 6 godzin w Zobacz więcej
skuteczną formę jaką jest pieczenie w niskich temperaturach. Składniki: 600 g schabu wieprzowego 4 łyżki siemienia lnianego łyżka posiekanego świeżego majeranku 2 ząbki czosnku sól i pieprz 40 g Zobacz więcej
naturalnym źródłem kwasów omega–3, aczkolwiek używam go nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, ale również, dlatego, że jest neutralny w smaku i zapachu i nie zakłóca smaku potraw. Mięso Zobacz więcej
minutach przekroić i ocenić, czy potrzebuje dłuższego czasu w piecu, wieprzowina nie powinna w żadnym wypadku być niedopieczona. Ogólnie rzecz biorąc, długie pieczenie w niskiej temperaturze służy Zobacz więcej
godziny. Pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że mięso będzie soczyste. W trakcie pieczenie wytopi się dużo tłuszczu można go później wykorzystać do konfitowania innych potraw np. kaczki. Zobacz więcej