pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

Pulled pork to wieprzowina pieczona bardzo długo w niskiej temperaturze z różnymi przyprawami. Ja zainspirowałam się przepisem Piotrka Kucharskiego ale jak zwykle zrobiłam trochę po swojemu. Zasadą Zobacz więcej
Babki, jajka faszerowane- (na blogu), pieczone mięsa- m.in. rostbef pieczony w niskiej temperaturze- na blogu, mazurki, wędzone pstrągi… Tak pachniały moje święta…:) Zobacz więcej
Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w Zobacz więcej
To danie łączy ze sobą najlepsze smaki jesieni- rozpływające się w ustach, wolno pieczone mięso kaczki podlane sokiem jabłkowym, podane z lekko kwaskowatymi śliwkami. Cały sekret idealnej kaczki to Zobacz więcej
garnku do piekarnika nagrzanego do temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo Zobacz więcej
Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche. Składniki: gęś majeranek sól pieprz Przygotowanie: Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Peklowana i pieczona szynka

Peklowana i pieczona szynka 2992

0
dnia mięso okręcać. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować ząbkami czosnku, związać ściśle bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć szynkę ze wszystkich stron, podlać Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
Golonka Noworoczna

Golonka Noworoczna 1585

1
rękaw , dolałam do sosu czerwone wino i podpiekłam w 250 C z grillem by skórka była rumiana i chrupiąca . Takie długie pieczenie w dość niskiej temperaturze powoduje , ze mięso wprost rozpływa się w Zobacz więcej
Od czasu do czasu skuszę się na kawałek "konkretniejszego" mięsa. A takiego jak to - nawet więcej niż jeden :). Pieczenie w niskiej temperaturze przez dłuższy czas sprawia, że mięso jest soczyste i Zobacz więcej
Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze jest jednym z moich ulubionych sposobów na jego przygotowanie. Mimo tego, że wymaga to trochę czasu tak przygotowane mięso jest delikatne, rozpływa się i ma Zobacz więcej
Ostatnio z każdej strony na blogach w sieci "atakują" mnie przepisy na pulled pork, czyli szarpaną, wolno pieczoną wieprzowinę w niskiej temperaturze. Nie wiedziałam, czym ludzie się tak zachwycają, Zobacz więcej
Kolejna pieczeń, którą postanowiłam zrobić i upiec wg przepisu Dr. Oetkera w niskiej temperaturze (80 C)(zobacz tutaj). Mięso po upieczeniu jest bardzo soczyste i delikatne. Nie wysycha podczas Zobacz więcej
lub woreczka do pieczenia (uwaga, #womm: używam Jana Niezbędnego, dobre i tanie) włożyć kawałki jabłka i ząbki czosnku, wlać wino, wsadzić mięso (niech leży na jabłku i czosnku), zawiązać rękaw/worek Zobacz więcej
Niesamowita jest ta pieczeń. Niezwykle aromatyczna i tak delikatna, że nie trzeba jej kroić. Mięso dzieli się na włókna przy lekkim dotknięciu widelcem. Mięso powinno się piec przez około 6 godzin w Zobacz więcej
skuteczną formę jaką jest pieczenie w niskich temperaturach. Składniki: 600 g schabu wieprzowego 4 łyżki siemienia lnianego łyżka posiekanego świeżego majeranku 2 ząbki czosnku sól i pieprz 40 g Zobacz więcej
naturalnym źródłem kwasów omega–3, aczkolwiek używam go nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, ale również, dlatego, że jest neutralny w smaku i zapachu i nie zakłóca smaku potraw. Mięso Zobacz więcej
minutach przekroić i ocenić, czy potrzebuje dłuższego czasu w piecu, wieprzowina nie powinna w żadnym wypadku być niedopieczona. Ogólnie rzecz biorąc, długie pieczenie w niskiej temperaturze służy Zobacz więcej
godziny. Pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że mięso będzie soczyste. W trakcie pieczenie wytopi się dużo tłuszczu można go później wykorzystać do konfitowania innych potraw np. kaczki. Zobacz więcej
Majana
Majana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Majanowe Pieczenie
Karkówka pieczona

Karkówka pieczona 1800

1
Po raz pierwszy piekłam karkówkę. Chciałam, aby pieczeń nie była sucha, a miękka i soczysta, jednocześnie pachnąca i smaczna. I taka właśnie jest, więc bardzo Wam ją polecam! Myślę, że sekret Zobacz więcej