pieczenie przyjemne jak nigdy dotąd

ellae
ellae Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże ze smakiem
biszkopt z malinami

biszkopt z malinami 1019

0
"Większość ludzi używa pierwszej połowy swego życia w taki sposób, że czyni nieszczęśliwą drugą jego część." Jean de la Bruyere 4 żółtka 180 g cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 białka 3-4 łyżki wody Zobacz więcej
cynamonu, 70g mielonych migdałów, 70g mielonych orzechów laskowych, 100g mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 150g czekolady w proszku do picia, cukier puder do posypania Wiśnie wydrylować. Zobacz więcej
Jest to kolejna propozycja na orzeźwiający, smaczny, zdrowy i owocowy, nie mdlący deser.. Czyli omlet pysznie nadziany, który pochodzi z książki kucharskiej Christiana Teubnera i Annette Wolter " Zobacz więcej
Jakieś 2 lata temu odkryłam, że pieczenie warzyw pozwala na wydobycie z nich nowych, dotąd nieznanych mi pokładów smaku. Zwykła marchewka czy burak przestają być zwykłe i zyskują coś nieuchwytnego - Zobacz więcej
Jest to taki mój świąteczny falstart, bo zasadniczo nie znoszę epatowania Bożym Narodzeniem w listopadzie. Grudzień jednak zaczyna się już za półtorej godziny, a poza tym chciałam jeszcze załapać się Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Kopenhaskie ślimaki

Kopenhaskie ślimaki 163

0
Kiedy przygotowywałam ciasto półfrancuskie do rogali świętomarcińskich, stwierdziłam, że jest z nim tak dużo zachodu, że od razu zrobię podwójną porcję i część wykorzystam do wypieku kopenhaskich Zobacz więcej
choinkowe pierniczki Zdecydowałam się w tym roku na dekoracje choinki i domu ekologicznymi ozdobami ... może to dlatego, że kupiliśmy totalnie NIEEKOLOGICZNĄ sztuczną choinkę :-) jest duża więc żeby Zobacz więcej
Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe pochodzi z mojej pierwszej książki z wypiekami pod tytułem “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Książka ma już ponad 20 lat, a za mną mnóstwo Zobacz więcej
Zakochałam się w smaku tego niepozornego (tylko z wyglądu) ciasta. Robię je zwykle w okresie świątecznym, ale jeszcze nie miałam okazji podzielić się tym przepisem na łamach bloga. Fejsbukowicze Zobacz więcej
Pyszne, kruche babeczki z nadzieniem jabłkowo-migdałowym. Są tak dobre, że można je jeść bez końca :) Przepis znalazłam w książce „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Trochę zmieniłam Zobacz więcej
, pieczoną karkówkę, zrazy, makowiec z poprzedniego przepisu, makowiec zawijany, ciasto z galaretką, serniki, ciasto milkyway, ciasto dakłas, które również znajdziecie w ostatnich przepisach i wiele Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką 212

0
. Bazowałam na podstawie przepisu z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, ale wprowadziłam kilka drobnych zmian. Szarlotka była bardzo smaczna no i całkiem reprezentacyjna z wyglądu :) Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Krajanka cytrynowa

Krajanka cytrynowa 403

1
. Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę (mrożone wcześniej rozmrozić) i podsypać mąką. Delikatnie rozwałkować na prostokąt 50 x 30 cm i przeciąć na 2 mniejsze prostokąty 25 x 30 cm. Dno formy o Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami 2001

0
porzeczek do tego ciasta. Właściwie, można użyć też tylko czerwonych porzeczek, ale ja najbardziej lubię połączenie obu tych gatunków.Przepis pochodzi z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy Zobacz więcej
Kiedy to piszę, jest 16:30 i jest już niemal zupełnie ciemno. Bez sensu są te zmiany czasu. Wstałam 8 godzin temu, a dzień się już kończy i mam wrażenie, że nic już dziś nie zdążę zrobić, bo jest już Zobacz więcej
,ale zawartość tej kiełbasy to ...MASAKRA.Rozpływała się i owszem ale już na talerzu i niemiłosiernie też tłusta była.A ponieważ nie lubię marnować jedzenia przerobiłam na tzw pieczeń z jajkiem i Zobacz więcej
... no i na brak okazji, który sam w sobie jest okazją.. ;) Jest to kolejna propozycja na orzeźwiający, smaczny, zdrowy i owocowy, nie mdlący deser.. Czyli omlet pysznie nadziany, który pochodzi z Zobacz więcej
To ciasto to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Był czas, kiedy mama piekła go bardzo często, najczęściej w podłużnej foremce keksowej. Potem nastał „szał” na murzynki i zebry, a topielec jakoś Zobacz więcej
jest to caciocavallo – owczy ser, niedostępny niestety w Polsce. Zastąpiłam go po prostu mozzarellą, ale myślę, że nasz rodzimy, owczy bundz byłby najlepszym rozwiązaniem ;) Dla nas była to pizza Zobacz więcej
kucharskiej Christiana Teubnera i Annette Wolter "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" cudowny zbiór niesamowitych smakowitości.. Składniki na 12 sztuk: - 4 białka - 80 g cukru - 5 żółtek - 40 Zobacz więcej