pieczona gęś w niskiej temperaturze

11 listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Zobacz więcej
Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche. Składniki: gęś majeranek sól pieprz Przygotowanie: Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1727 @

23
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1307

0
z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej Zobacz więcej
z makiem, na kefirze). Z takich praktycznych rad, to polecam dodanie odrobiny dobrego kefiru (jogurtu) do zakwasu – na początku, gdy go tworzymy (albo sam się tworzy). Taką wskazówkę znalazłam na Zobacz więcej
tłuszcz jest bogaty w kwasy omega, które pomagają w walce ze złym cholesterolem. Ponadto gęsi tłuszcz ma niską temperaturę topnienia więc jest łatwostrawny. Do gęsi będą pasowały kluski ziemniaczane Zobacz więcej
dawno temu mama opowiedziała mi o metodzie pieczenia mięsa podpatrzonej u jakichś znajomych - mięso w niskiej temperaturze pieczono przez wiele godzin. nie wiedziałam, że ma to swoją nazwę do momentu Zobacz więcej
Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam Zobacz więcej
zawartością tłuszczu. Zawarte w nim kwasy CLA, nie występują w mięsie brojlerów. O dziwo, że jest to tłuszcz, kwas ten jest idealną bronią w walce z otyłością gdyż tkankę tłuszczową zamienia na Zobacz więcej
niomniom. Kanapeczka z rilettes i kiszonym ogórkiem to jest to! Gorąco polecam Wam confitowanie gęsi i kaczek - długie pieczenie w niskiej temperaturze sprawia, że mięso rozpływa się w ustach. Zobacz więcej
pochodzi. Po raz kolejny okazuje się, jak ważna jest jakość i sprawdzone źródło. Podczas warsztatu zaprezentowano różne techniki przygotowania mięsa. Gotowanie w niskiej temperaturze Dowiedziałam Zobacz więcej
O konfitowaniu mówimy wtedy, gdy przygotowujemy mięso w ten sposób, że leży ono w tłuszczu w niskiej temperaturze aż zmięknie. Udka kacze przygotowane w gęsim tłuszczu mogą być przechowywane nawet Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 384

1
Rillettes z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Koktajl dodający energii jesienią Rillettes z gęsi Rillettes to pyszne smarowidło do chleba – coś pomiędzy pasztet a bogatym Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Pieczona gęś

Pieczona gęś 702

1
To ekskluzywna potrawa, która z pewnością zachwyci naszych wyjątkowych gości!:)) Nieprzypadkowo sfotografowałam swoje dzisiejsze kulinarne dzieło na tle poznańskiego ratusza. Od sześciu lat Zobacz więcej
Konfitowanie polega na tym, że przygotowujemy mięso piekąc je w tłuszczu bardzo długo w bardzo niskiej temperaturze. Mięso przyrządzone w taki sposób może być przechowywane nawet kilka miesięcy. Tą Zobacz więcej
” pisze o pieczeniu gęsi w przecudowny, właściwy dla siebie sposób. Ja postanowiłam podejść do udek gęsich jak do piersi kaczki. Wydłużyłam czas pieczenia mięsa – przy tak niskiej temperaturze to Zobacz więcej
Gęsi, gęsi do domu! Gęś (nie)podległa! - takie i inne hasła promują jedzenie gęsiny w dniu 11 listopada. Wobec tego i tym razem, zamiast uczestniczyć w narodowych sporach oraz marszach i Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 770

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
stopni, a mini keksówki około godziny w tej samej temperaturze. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :) - Bernadetta Koszt przygotowania dwóch dużych keksówek i 3 mini keksówek: około 80,00 Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
confit z kaczki

confit z kaczki 265

0
Confit według źródła to sposób przygotowywania żywności poprzez konserwowanie w tłuszczu. Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej. Confit z kaczki to danie idealne na zimę i bardzo Zobacz więcej