pieczona gęś w niskiej temperaturze

{{headerMessage}}
11 listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pieczona gęś - genialna!!!

Pieczona gęś - genialna!!! 3740

0
{{headerMessage}}
Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche. Składniki: gęś majeranek sól pieprz Przygotowanie: Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1748 @

23
{{headerMessage}}
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1327

0
{{headerMessage}}
„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z makiem, na kefirze). Z takich praktycznych rad, to polecam dodanie odrobiny dobrego kefiru (jogurtu) do zakwasu – na początku, gdy go tworzymy (albo sam się tworzy). Taką wskazówkę znalazłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tłuszcz jest bogaty w kwasy omega, które pomagają w walce ze złym cholesterolem. Ponadto gęsi tłuszcz ma niską temperaturę topnienia więc jest łatwostrawny. Do gęsi będą pasowały kluski ziemniaczane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dawno temu mama opowiedziała mi o metodzie pieczenia mięsa podpatrzonej u jakichś znajomych - mięso w niskiej temperaturze pieczono przez wiele godzin. nie wiedziałam, że ma to swoją nazwę do momentu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam Zobacz więcej
Gryzek&Łyczek
Gryzek&Łyczek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gryzek&Łyczek
GĘŚ po staropolsku i już

GĘŚ po staropolsku i już 14487

0
{{headerMessage}}
GĘŚ po staropolsku i już Może tak dziwnie się złożyło, że akurat na Dzień Kobiet wrzuciłam przepis na gęś, ale ona jest tak szlachetna, dzika i delikatna jak kobieta. Nie wiem czy wiecie, ale Polska Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niomniom. Kanapeczka z rilettes i kiszonym ogórkiem to jest to! Gorąco polecam Wam confitowanie gęsi i kaczek - długie pieczenie w niskiej temperaturze sprawia, że mięso rozpływa się w ustach. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jednak dla mnie schabowe - te ze zwykłej sklepowej wieprzowiny były jak twarde jak podeszwy, odchodziła od nich panierka i był po prostu paskudne. Te drugie - ze świnki hodowane naturalnymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O konfitowaniu mówimy wtedy, gdy przygotowujemy mięso w ten sposób, że leży ono w tłuszczu w niskiej temperaturze aż zmięknie. Udka kacze przygotowane w gęsim tłuszczu mogą być przechowywane nawet Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 385

1
{{headerMessage}}
Rillettes z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Koktajl dodający energii jesienią Rillettes z gęsi Rillettes to pyszne smarowidło do chleba – coś pomiędzy pasztet a bogatym Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Pieczona gęś

Pieczona gęś 709

1
{{headerMessage}}
. Wielkopolska jest największym w kraju eksporterem gęsiny. Poznańscyrestauratorzyoczywiście chętnie uczestniczą w akcji promocji gęsiny, mięsa o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. Zatem 11 listopada Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 298

0
{{headerMessage}}
konfitowane w gęsim tłuszczu kacze lub gęsie udka. Do przyrządzenia tego boskiego specjału potrzebujemy oczywiście gęsi tłuszcz. O jego właściwościach i zaletach pisałam przy okazji postu o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
” pisze o pieczeniu gęsi w przecudowny, właściwy dla siebie sposób. Ja postanowiłam podejść do udek gęsich jak do piersi kaczki. Wydłużyłam czas pieczenia mięsa – przy tak niskiej temperaturze to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomarańczowym, batatami i kalarepką, na chlebowym farszu, a w niedzielę ja sama upiekłam gęś z porami, śliwkami i cząstkami jabłek. Piekłam tę gęś długo, w niskiej temperaturze, zainspirowana Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 784

0
{{headerMessage}}
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne pasztety (z gęsi z żurawiną znajdziecie tutaj, a wieprzowo- driobiowy tutaj). Dziś przedstawiam nowy przepis- na pasztet z czterech mięs, który Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
confit z kaczki

confit z kaczki 269

0
{{headerMessage}}
Confit według źródła to sposób przygotowywania żywności poprzez konserwowanie w tłuszczu. Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej. Confit z kaczki to danie idealne na zimę i bardzo Zobacz więcej