Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się
Zobacz więcej
Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina umiarkowanie lubi mięso. Troszkę
Zobacz więcej
Roasted breast of goose. Składniki. 2 piersi z gęsi 100 ml sok z jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3
Zobacz więcej
Forgotten Kashubian food. Cudze chwalicie ,swego nie znacie …i sporo w tym prawdy. Kocham odkrywać nowe smaki ,te zapomniane z dzieciństwa na nowo jak i zupełnie nowe, szczególnie te nasze,
Zobacz więcej
Okrasa, tradycyjny gęsi przysmak z Pomorza, to jeden z przykładów tradycyjnej specjalności, która na przestrzeni lat z pośledniego dodatku do zup awansowała do rangi eleganckiej przekąski. Kupić ją
Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda
Zobacz więcej
11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i
Zobacz więcej
Zaczęły się ferie zimowe i czas wyjazdów. Nie zawsze można coś zjeść robiąc przerwę w podróży, czasem warto zrobić sobie kanapki, które są pod ręką , kiedy zgłodniejemy.Peklowana pierś gęsi to
Zobacz więcej
Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki
Zobacz więcej
Pierwsze pasztety robiłam z aptekarską dokładnością, musiało być takie a nie inne mięso i co do grama. Przepisy analizowałam, testowałam, wychodziło różnie choć czasami były udziwnione: a to
Zobacz więcej
Mawiają, że na świętego Marcina ma być gęsina, więc w końcu była. Pierwszy raz skusiłam się żeby przygotować ten mało popularny rodzaj mięsa. I absolutnie nie żałuję. Z przepisem improwizowałam
Zobacz więcej
Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też
Zobacz więcej
2 piersi z gęsi, 10 ziaren pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego, 10 źdźbeł trawy żubrowej, 2 jagody jałowca, sól, 500 ml wina czerwonego wytrawnego, Wyjąć gęś z marynaty, osuszyć. Kłaść skórą
Zobacz więcej
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność
Zobacz więcej
dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną
Zobacz więcej
Pierś z gęsi to prosta i smaczna potrawa. Składniki: pierś z gęsi majeranek oliwa sól pieprz Przygotowanie: Umytą pierś z gęsi obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić majerankiem, solą i
Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i
Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi naciąć w ukośną
Zobacz więcej
Pierwszy raz piekłam gęś w całości. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Gęś ważyła 4,5 kg i z tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie miała za mało mięsa. I była to cenna uwaga.
Zobacz więcej
Pewnie nie jestem jedyną osobą, która skorzystała ostatnio z możliwości kupienia gęsiny w Lidlu. Ponieważ “nigdy nie miałam do czynienia z tym produktem” (jak to mówi większość uczestników polskiego
Zobacz więcej