pieczona gesina

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś u Kurta Schellera

Gęś u Kurta Schellera 266

0
{{headerMessage}}
Listopad minął, miesiąc gęsiny się skończył. Czas powspominać. W listopadzie organizowane były warsztaty dla blogerek , o pierwszych z Arturem Morozem już było Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Prażonki jurajskie

Prażonki jurajskie 260

0
{{headerMessage}}
. fot.Julita Strzałkowska/wrzacakuchnia.pl Gdy wróciliśmy czekało już na nas rozpalone ognisko i zamiast pluskać się w wodzie wzięliśmy się za szykowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jabłka, polewamy tłuszczem naszą gęś i dalej pieczemy. Gęś trzeba podlewać tłuszczem co pół godziny dzięki temu jest miękka i soczysta. Po upływie 4 - 5 godzin nasz świąteczny obiad jest gotowy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polskę (w tym roku przekroczyła nawet granice naszego kraju), a restauracji serwujących dania z gęsiny jest tak dużo. Warto również wspomnieć, że to właśnie w Kujawsko-pomorskim w Kołudzie Wielkiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób. Pieczona w ten sposób jest niezwykle smaczna, mięsko jest kruche, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Mięso z gęsi jest nie tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ostatecznie uzylam cydru ( nie mylic z winem jablkowym) zamiast calvadosa , jednak juz bez rozcienczania.Bardzo polecam ten sposob.Cydr sprawdzil sie rowniez jako dodatek do duszenia czerwonej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Była już gęsina w wersji klasycznej, pora na coś bardziej odkrywczego. Szarpana gęś czyli taki pulled pork, ale z gęsiej nogi, a nie wieprzowej łopatki. Do tego pieczona skorzonera, czyli innymi słowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przez ze mnie . Nie kradnij ! Etykiety Bawaria w moim obiektiwie(5) Bawrskie klimaty(1) Boze Narodzenie(7) Ciasta(13) Ciastka(1) Dania jednogarnkowe(1) Dania miesne(31) Dania niskokaloryczne(5) Dania Zobacz więcej