pieczona łopatka barania

był przepisJamiego Olivera składniki ok 1400 g łopatki baraniej 8 - 10 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku do Zobacz więcej
Po tych wszystkich sałatkach, które pojawiały się na blogu naszła mnie duża ochota na coś pieczonego. Czasem tak mam, że przez kilka dni jemy tylko zieleninę, ale potem nabieram ochotę na konkretny Zobacz więcej
500 g szynki lub łopatki 400 g podgardla lub boczku pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy 4-5 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej jelita baranie na marynatę oliwa, sok z Zobacz więcej
Wietrzny dzień dobiega końca…wreszcie usiadłam. Małe sprzątanie, pranie, zmiana pościeli, obiad, listonosz, zakupy weekendowe, odbieranie starszej córki z urodzinowej imprezy i kilku telefonów to już Zobacz więcej
z baraniny. Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym Składniki: około 1,5 kg łopatki baraniej 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny 1658

0
Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, Zobacz więcej
zdarza w państwach poradzieckich. W końcu nie muszę już kupować baraniny od kobiety, która sama hoduje jagnięta i sprzedaje je na życzenie. Kiedyś to był jedyny sposób, żeby zdobyć baranie mięso, Zobacz więcej
się mojemu młodszemu rodzeństwu krzywiącemu się nad kawałkiem baraniej pieczeni. Zasadniczo w domu baraninę jadłam tylko ja i dziadek. Niedługo potem wełna tak staniała, że hodowanie owiec stało się Zobacz więcej
następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego.Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została Zobacz więcej
w całej reszcie kraju, z niezrozumiałych przyczyn nazywa się je bułką paryską, choć przecież z bagietką nie ma ono nic wspólnego... Ale dla Turków "kebab" oznacza po prostu mięso przygotowane na Zobacz więcej
. Bywa smaczna, bywa niezjadliwa, ale przewija się przez stronice powieści nieutrudzenie. Opis kawałka mięsa na talerzu potrafił dookreślić nastrój bohatera, uplastycznić jego sytuację: A wieczór! Zobacz więcej