pieczona łopatka wołowa

Pieczoną łopatkę wołową przygotowałam pierwszy raz w te święta Wielkanocne. Powiem szczerze, że strasznie długo szukałam przepisu na marynatę do mięsa bez miodu czy cukru oraz na sos bez mąki. Czy już Zobacz więcej
Przepis zaczerpnięty z kuchni kanadyjskiej Składniki Masa mięsna :700 g łopatki wołowej 2/3 szklanki bułki tartej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1 łyżeczka soli 1/4 Zobacz więcej
Witam :) Dziś propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Pachnący grzybami, wilgotny dzięki podsmażonej cebulce z pieczarkami, pyszny. Alternatywa dla pracochłonnego pasztetu dla zapracowanych :) Zobacz więcej
deptusia
deptusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kurpinka gotuje
rolada świąteczna

rolada świąteczna 166

0
SKŁADNIKI 2 kg mięsa wołowego (łopatka, razowa lub krzyżowa) 1 szkl wermutu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie ziół prowansalskich 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego pół Zobacz więcej
Mięsko rozpływające się w ustach doskonale skomponuje się zkapustą zapiekaną Składniki: 1kg łopatki odtłuszczonej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 kostka bulionu wołowego bulionetka Zobacz więcej
Składniki: 0,8 kg mięsa wieprzowego, karczek lub łopatka 0,4 kg mięsa wołowego, np pręga 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule 2 szklanki suszonych grzybów 5 Zobacz więcej
Nasza kolejna propozycja pasztetu na Święta i nie tylko:) Składniki; 1 kg karczku lub łopatki, 1 kg wołowiny, 1/2 boczku lub podgardla, ok. 10 dkg wątróbki wołowej, 10 suszonych prawdziwków, warzywa Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kalarepki nadziewane

Kalarepki nadziewane 62

0
2 spore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko Zobacz więcej
No właśnie...znowu nam się za dużo zrobiło. Tym razem pieczeni. Można ją zamrozić na zaś, właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco. Nie lubimy jak się coś w domu marnuje, więc Zobacz więcej
No właśnie...znowu nam się za dużo zrobiło. Tym razem pieczeni. Można ją zamrozić na zaś, właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco. Nie lubimy jak się coś w domu marnuje, więc Zobacz więcej
Wszelkie gulaszowe wariacje są u nas mile widziane ;) Dla 4 osób: 1 marchewka 100 g korzenia selera 1,5 kg cebuli 4 ząbki czosnku 2 kg mięsa na gulasz wołowego np. łopatka\ 5 łyżek smalcu 60 g Zobacz więcej
młode kapusty 1 kg białego ryżu 2 cebule 700 g mięsa mielonego z łopatki 200 g wołowego mięsa mielonego 50 g suszonych grzybów 0,5 l wody 1 kostka warzywna 1 kostka grzybowa sól, pieprz Grzyby z Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 3917

2
Rewelacyjny przepis na pasztet z kawałkami mięsa gęsiego. Zwykłe pasztety już mi się znudziły, dlatego proponuję szlachetniejszą wersję. Pasztet z gęsi składniki: 0,7 kg upieczonego mięsa z gęsi 0,5 Zobacz więcej
Spis potraw z książki: 1. Rosół Polski - limonia i rozmaryn nie oszpeci rosołu 2. Figatelle - czyli pulpety cielęce 3. Czernina - przydaj pieprzu imbieru, cynamonu, goździków 4. Zrazy wołowe - Zobacz więcej
francuskim. Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego (ja miałam polędwicę) 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki) 3 marchewki 400 ml cydru jabłkowego 100 ml sosu sojowego 2 cebule sól pieprz oliwa mąka Zobacz więcej
. Tu - podane z pieczoną na grillu faszerowaną cukinią na sposób bałkański. Składniki (6 - 8 osób): wołowina (kawałek udźca) - ok. 35 dag wieprzowina (łopatka) - ok. 35 dag duża cebula 2 - 3 ząbki Zobacz więcej
Święta nie mogą się obejść bez kawałka dobrego soczystego mięsa. W tym roku zaproponowałam rodzinie łopatkę w sosie z zielonego pieprzu. Takie mięsiwo spokojnie można przygotować na niedzielny, Zobacz więcej
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
Przyznam się, że nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii. Będąc w sklepie zakupiłam dwie sztuki cukinii z myślą, że zrobię leczo, ewentualnie zetrę na placki ziemniaczane. I tak kilka dni cukinia Zobacz więcej