pieczona łopatka wołowa

Pieczoną łopatkę wołową przygotowałam pierwszy raz w te święta Wielkanocne. Powiem szczerze, że strasznie długo szukałam przepisu na marynatę do mięsa bez miodu czy cukru oraz na sos bez mąki. Czy już Zobacz więcej
Przepis zaczerpnięty z kuchni kanadyjskiej Składniki Masa mięsna :700 g łopatki wołowej 2/3 szklanki bułki tartej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1 łyżeczka soli 1/4 Zobacz więcej
Witam :) Dziś propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Pachnący grzybami, wilgotny dzięki podsmażonej cebulce z pieczarkami, pyszny. Alternatywa dla pracochłonnego pasztetu dla zapracowanych :) Zobacz więcej
deptusia
deptusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kurpinka gotuje
rolada świąteczna

rolada świąteczna 192

0
Na zamarynowany płat mięsa wyłożyć przyprawione mięso mielone, ścisłe zwinąć. Roladę zszyć drobnym ściegiem lub zaszpagatować a końce zawiązać. Na blachę wysypać 1 kg dowolnych mrożonych warzyw Zobacz więcej
Mięsko rozpływające się w ustach doskonale skomponuje się zkapustą zapiekaną Składniki: 1kg łopatki odtłuszczonej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 kostka bulionu wołowego bulionetka Zobacz więcej
Składniki: 0,8 kg mięsa wieprzowego, karczek lub łopatka 0,4 kg mięsa wołowego, np pręga 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule 2 szklanki suszonych grzybów 5 Zobacz więcej
Nasza kolejna propozycja pasztetu na Święta i nie tylko:) Składniki; 1 kg karczku lub łopatki, 1 kg wołowiny, 1/2 boczku lub podgardla, ok. 10 dkg wątróbki wołowej, 10 suszonych prawdziwków, warzywa Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kalarepki nadziewane

Kalarepki nadziewane 64

0
2 spore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko Zobacz więcej
pieczonej 200 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ziarna jałowca świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę Zobacz więcej
pieczonej 200 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ziarna jałowca świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę Zobacz więcej
Wszelkie gulaszowe wariacje są u nas mile widziane ;) Dla 4 osób: 1 marchewka 100 g korzenia selera 1,5 kg cebuli 4 ząbki czosnku 2 kg mięsa na gulasz wołowego np. łopatka\ 5 łyżek smalcu 60 g Zobacz więcej
i mielimy. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody i krótko obgotowujemy. Po kolei zdejmujemy liście które będą odchodziły. Ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą i doprawiamy do smaku Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 4099

2
Rewelacyjny przepis na pasztet z kawałkami mięsa gęsiego. Zwykłe pasztety już mi się znudziły, dlatego proponuję szlachetniejszą wersję. Pasztet z gęsi składniki: 0,7 kg upieczonego mięsa z gęsi 0,5 Zobacz więcej
Spis potraw z książki: 1. Rosół Polski - limonia i rozmaryn nie oszpeci rosołu 2. Figatelle - czyli pulpety cielęce 3. Czernina - przydaj pieprzu imbieru, cynamonu, goździków 4. Zrazy wołowe - Zobacz więcej
francuskim. Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego (ja miałam polędwicę) 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki) 3 marchewki 400 ml cydru jabłkowego 100 ml sosu sojowego 2 cebule sól pieprz oliwa mąka Zobacz więcej
Dalej nie mogę się wyzwolić z wpływów kuchni chorwackiej, a właściwie bałkańskiej, bočevapčići można zjeść od Słowenii po Grecję i Turcję. Są to nieduże szaszłyki lub kiełbaski przygotowane z Zobacz więcej
Święta nie mogą się obejść bez kawałka dobrego soczystego mięsa. W tym roku zaproponowałam rodzinie łopatkę w sosie z zielonego pieprzu. Takie mięsiwo spokojnie można przygotować na niedzielny, Zobacz więcej
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
Przyznam się, że nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii. Będąc w sklepie zakupiłam dwie sztuki cukinii z myślą, że zrobię leczo, ewentualnie zetrę na placki ziemniaczane. I tak kilka dni cukinia Zobacz więcej