pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki idealnie nadaje się zarówno na codzienny jak i na uroczysty obiad. Mięso z tej części kaczki jest wyjątkowo delikatne, a odpowiednio przyrządzone będzie rozpływać się w ustach i wywoływać zachwyt domowników oraz gości. Nie należy się obawiać przygotowywania kaczki w domu – wbrew powszechnie panującej opinii, nie jest to trudne. Największą uwagę musimy zwrócić głównie na to, aby nie piec jej zbyt długo.

\ \

Do piersi z kaczki najlepiej pasują nuty owocowe takie jak wiśnie, pomarańcze, mandarynki, jabłka, śliwki czy gruszki. Warto więc wykorzystać owoce (świeże lub suszone) do przygotowania marynaty czy sosu, a następnie połączyć je z korzennymi albo ziołowymi przyprawami. Do przyprawiania mięsa kaczki często wykorzystuje się też miód, musztardę oraz sos sojowy. Pierś kaczki najlepiej kupować wraz ze skórą – wytapiający się z niej tłuszcz nie tylko doskonale nawilży mięso, ale także nada mu wyjątkowy aromat oraz soczystość. Skórę przed pieczeniem starajmy się naciąć w romby – dzięki temu tłuszczu wytopi się jeszcze więcej, a skórka pozostanie chrupiąca. Pieczoną lub smażoną pierś z kaczki możemy wykorzystać na wiele sposobów – oprócz tradycyjnego podania świetnie sprawdzi się także na przykład w zdrowych sałatkach.

1 pierś z kaczki 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1/2 cytryny Pierś kaczki myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zobacz więcej
Jedno z najlepszych dostępnych mięs to właśnie kaczka uwielbiam ją przygotowaną w każdy możliwy sposób. Składniki: pierś z kaczki sól i pieprz smalec z gęsi Przygotowanie: Pierś czyścimy z Zobacz więcej
Wykwintny obiad dla zabieganych, świetna propozycja na ważniejsze okazje. Kaczka przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta, aromatyczna, z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień Zobacz więcej
Dobra kaczka nie jest zła :) Musi być jednak doskonale przygotowana, czyli na pewno nie przesuszona. Mięso kaczki przygotowane według poniższej receptury spełnia ten warunek. Mięso jest soczyste i Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Pieczone piersi kaczki

Pieczone piersi kaczki 38573

5
Po pieczonej kaczce w całości postanowiłam przyrządzić same piersi kacze. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, w końcu zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Zobacz więcej
Pieczona pierś z kaczki | Kuchnia Na Luzie Kuchnia Na Luzie Zdrowe a efektowne kulinaria? Da się !!! Menu Skip to content Strona główna O mnie Potrawy Desery Mniejsze co nieco Rekomendacje Kontakt Zobacz więcej
Cześć =) Kaczka, to jedno z moich ulubionych mięs, które staram się jeść jak najczęściej. Najlepiej smakują mi kaczki dzikie, ale jem także kaczki hodowlane. Kaczka gości na moim stole bardzo często - Zobacz więcej
Kaczka jest mięsem, którego często się boimy. A nie słusznie, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu! Do przygotowania kaczki potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Piersi kaczki pieczone

Piersi kaczki pieczone 29384

4
Pierś kaczki z tego przepisu jest niezwykle soczysta i miękka - to dzięki pieczeniu w bardzo niskiej temperaturze. Jeśli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście piersi kaczki, albo wychodziła Wam nie taka, Zobacz więcej
Soczysta kaczka z chrupiącą skórką? Jeszcze do niedawna wydawało mi się to niemożliwe. Zamiast oklepanego kurczaka, warto przygotować właśnie taką kaczuchę. Jest bardzo aromatyczna, niezwykle Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z kaczki 1 łyżka majeranku sól i pieprz odrobina oleju Przygotowanie: Skórę piersi z kaczki naciąć. Przyprawić solą i pieprzem.Natrzeć majerankiem i odrobiną oleju. Usmażyć na Zobacz więcej
2 piersi kaczki 2 łyżki bazylii suszonej 1 butelka passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku olej kokosowy do wysmarowania formy Kaczą pierś układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem Zobacz więcej
Cześć =) Kaczka, to jedno z moich ulubionych mięs, które staram się jeść jak najczęściej. Najlepiej smakują mi kaczki dzikie, ale jem także kaczki hodowlane. Kaczka gości na moim stole bardzo często - Zobacz więcej
Wiem, że pierś z kaczki powinno się robić inaczej, ale cóż, należę do tych co nie lubią „różowego”, dokładnie różowego mięsa, no może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym Zobacz więcej
Pewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki. Niezmiernie się Zobacz więcej