pieczona ryba

Pieczona ryba w piekarniku jest znacznie zdrowsza niż ta smażona, a dużo łatwiej ją przyrządzić. Przygotowanie ryby w ten sposób nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy jedynie uważać, aby nie przetrzymać ryby zbyt długo w piekarniku – długo pieczona staje się za sucha. Do pieczenia nadają się praktycznie wszystkie gatunki ryb, lecz najpopularniejsze to: łosoś, pstrąg oraz dorsz.

\ \

Ryba pieczona w piekarniku smakuje najlepiej, gdy do pieczenia użyjemy kawałka folii aluminiowej lub pergaminu. Tak zwana „ryba w papilotach” jest znacznie bardziej wilgotna i soczystsza. Filet wystarczy przyprawić solą, pieprzem , sokiem z cytryny i ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w pergamin lub folię aluminiową. Pieczemy go nie dłużej niż 15 minut. Tak przygotowaną porcję każdy sam może rozwijać na talerzu, czując cały aromat jaki się wytworzył podczas pieczenia. Rybę można także piec bez folii – używając do jej marynowania ziół, pesto lub marynaty orientalnej na bazie sosu sojowego. Do pieczenia w piekarniku świetnie nadają się także ryby w całości – np. pstrągi czy makrele. Z dodatkiem masła czosnkowego lub ziołowego smakują wybornie. Warto w ich środek wsadzić tylko aromatyczne zioło, na przykład koperek.

Dzisiaj króluje ryba i to nie byle jaka - KARAŚ. Mam to szczęście, że dostałam piękny, duży okaz od znajomych i to jeszcze świeżo złowioną. Tak sobie pomyślałam, że nie będę jej dzielić na części i Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Ryba pieczona na warzywach

Ryba pieczona na warzywach 306

Proste bywa najsmaczniejsze. Ryba upieczona na kołderce zwarzywnego ratatouille to danie, które przygotowuję najczęściej latem. Jest lekkie – idealne na upały. Ja najbardziej lubię wersję z papryką i Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 29068

Smaczne, zdrowe i dietetyczne danie. Najlepiej wybierać świeża rybę, bo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Pieczenie w folii lub gotowanie na parze jest najzdrowszym przygotowaniem ryby. Ryba Zobacz więcej
Przepis na pyszną rybę zapiekaną w folii. Składniki: 2 filety rybne ( u mnie z miruny) ocet winny pół pęczka koperku łyżeczka masła ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryby Przygotowanie Filety Zobacz więcej
edzia1301
edzia1301 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U Edytki w kuchni
Ryba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona w piekarniku 23747

Składniki: 2 pstrągi 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku kilka gałązek koperku pół łyżeczki ziół prowansalskich sól sok z cytryny Wykonanie: Wypatroszone ryby czyścimy z łusek. Dokładnie myjemy i osuszamy. Zobacz więcej
beataflorczak1
beataflorczak1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia Beaty
Warsztaty-Ryby

Warsztaty-Ryby 162

W ostatnim czasie dzięki moim dzieciom miałam okazję być na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Pawła Zasławskiego- jakoszef kuchni tworzy autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Zobacz więcej
Anicjusz
Anicjusz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z mojej kuchni
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 14876

Ryby umyć i osuszyć. (Jeżeli korzystamy z mrożonych - najpierw rozmrozić :)). Rybę skropić sokiem z cytryny z obu stron. Każdy z filetów oprószyć solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb (jak Zobacz więcej
Bardzo lubię pasty kanapkowe i podoba mi się to, że można je różnorodnie komponować, w zależności na co mamy akurat ochotę i/lub co mamy na stanie w lodówce czy spiżarni :) Tak właśnie powstała moja Zobacz więcej
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 13425

Pieczenie ryby, zamiast jej smażenie, to dla mnie idealny sposób na pozbycie się uciążliwego zapachu, który wydobywa się podczas przygotowań. Poza tym jest ona o wiele lepsza niż ta w ciężkich Zobacz więcej
Pieczona ryba z jajkiem! Składniki: Ryba ( u mnie dorsz ) 1 jajko 2 plastry cytryny Cebula Łyżka oleju Folia aluminiowa Przyprawy: Sól Pieprz Pietruszka Papryka ostra Przygotowanie: Rybę przyprawiam, Zobacz więcej
Gdy ktoś pyta, jakie wino podać do ryby, z automatu odpowiemy białe. Do takiej podanej z pysznym gęstym sosem najlepiej beczkowe chardonnay. Idealnie jeśli będzie to wino z Nowej Zelandii, np. Saint Zobacz więcej
Pyszne, bardzo szybkie danie. Jesteśmy zachwyceni tym pomysłem na obiad. Kiedy nie mamy za dużo czasu na gotowanie, ten przepis sprawdza się w 100%. Rybka smakowała wyśmienicie. Danie w całości Zobacz więcej
Kuchnia szkocka może nie wszystkim kojarzy się z rybami i owocami morza, ale uwierzcie mi - bezwzględnie powinna! Gdybyście mieli okazję spróbować kiedyś morskich specjałów w jakimś portowym szkockim Zobacz więcej
Łatwy przepisna pyszną rybę z piekarnika,w aromatycznej marynacie z białego wina, papryki,rozmarynu. Dzięki marynacie, ryba nie wysycha w piecu i pozostaje soczysta .... Wybórgatunku ryby to kwestia Zobacz więcej
Pieczona ryba z warzywami - najprostszy przepis ever - M&M Cooking blog kulinarny Instant Search Follow Me Kategorie 1. DANIA GŁÓWNE makarony ryby i owoce morza zupy 2. DESERY ciasta ciasteczka Zobacz więcej
czosnekwpomidorach
czosnekwpomidorach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czosnekwpomidorach
Pieczona ryba

Pieczona ryba 5304

Uwielbiam ryby, smakuje mi chyba każda. Lubię je też przyrządzać, bo szybko i łatwo się je przygotowuje. Podam przepis na pieczoną rybę - dzisiaj był to okoń morski, ale może to być również pstrąg, Zobacz więcej
Kasia123
Kasia123 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i Ogród
Pieczona ryba

Pieczona ryba 3229

Czas przygotowania: 20min. Czas pieczenia: 30min. Pyszny obiadek na szybko aszpinak z jajeczkiem był dzisiaj hitem! Foremka: naczynie żaroodporne 26x36. Składniki: - 3-4 filetów rybnych (panga, Zobacz więcej
Zdrowe Odżywianie
Zdrowe Odżywianie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe Odżywianie
Pieczona ryba

Pieczona ryba 3054

Kolejna prosta i smaczna wersja ryby. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, doprawić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec ok 30 min w 200 C. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki z koperkiem Zobacz więcej
Dziś na talerzu miałam zdrowy i kolorowy obiad – na dodatek był pyszny. Takie kolorowe i pełne witamin obiady polecam głównie na zimowe dni. Ulubioną rybę można przełożyć warzywami surowymi (tak jak Zobacz więcej