pieczone pierogi z kapusta i grzybami

Idealne do barszczu jako alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy pasztecików. W nieco zdrowszej, bo pełnoziarnistej wersji, pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami zachowują Zobacz więcej
folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi Zobacz więcej
Cały dzień chodziłam nakręcona. A że nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów postanowiłam popełnić moje ulubione – z kapustą i grzybami. W niektórych domach goszczą tylko na Święta – ja zajadam Zobacz więcej
Jak każdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Zobacz więcej
Jak już wspominałam, w tym roku zrezygnowaliśmy z podawania barszczu w towarzystwie uszek, a zamiast nich podaliśmy pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dwa lata temu pierwszy raz podaliśmy pierogi Zobacz więcej
Jak łatwo się zorientować z tradycją u mnie czasem na bakier jest, więc tradycyjne przepisy trochę zmieniam. Pierogi wszelkiej maści uwielbiam, ale jak już muszę zagnieść ciasto to wolę mieć mamę Zobacz więcej
Pierogi tochyba jedna znajpopularniejszych potraw naświecie. Podróżnymi nazwami, zprzeróżnym nadzieniem iprzygotowywane natysiące sposobów. Oczywiście najlepsze te wwykonaniu mamy lub babci. Alemożna Zobacz więcej
Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Zobacz więcej
W ramach przygotowań do Świąt ciągle wypróbowuję nowe przepisy. Ostatnio sięgnęłam po przepis na pieczone pierogi podpatrzony już jakiś czas temu uVegazone. Drożdżowe ciasto w pierożkach okazało się Zobacz więcej
białym obrusem. To tak eteryczne elementy, których nie da się odtworzyć w żaden inny sposób i nigdzie indziej. Na chwilę przed tym magicznym momentem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Zobacz więcej
Witam Serdecznie Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre idealnie nadają się do czystego pikantnego Zobacz więcej
Uwielbiam babrać się w drożdżach, uwielbiam pierogi, a że nie umiem przygotować takich zwykłych gotowanych, eksperymentuje z pierogami drożdżowymi. Dzisiaj pierogi z mąką pełnoziarnistą, z Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaprezentować danie idealne na Wigilię. Nie są tak pracochłonne jak tradycyjne pierogi z kapustą, trudniej o jakieś nieprzewidziane niespodzianki podczas ich przygotowywania... Zobacz więcej
Kiedyś już chyba Wam pisałam, że w moim rodzinnym domu nie było zwyczaju jedzenia barszczu czerwonego, uszek czy pierogów na Wigilię. U nas zawsze jest barszcz biały z grzybami. W tym roku Zobacz więcej
Na te pieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej Zobacz więcej
Wspominałam już, że uwielbiam pierogi z pieca? :) Uwielbiam! To świetna alternatywa dla zwykłych pierogów i przepyszna chyba z każdym farszem. Wystarczy opanować "produkcję" podstawowego ciasta i Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam danie, które kojarzy się jednoznacznie ze świętami, jednak zapewniam, że świetnie sprawdzi się o każdej porze roku:) Rumiane i chrupiące pieczone pierogi z nadzieniem ze Zobacz więcej
, ale wcale nie oznacza, że musi być nudno i co roku tak samo. W tym roku pojawi się u mnie Postny Pieczony Pieróg Wigilijny, który idealnie pasuje do kremu z leśnych grzybów. Na pomysł przyrządzenia Zobacz więcej
Blog kulinarny opierający się na własnych doświadczeniach i własnoręcznie wykonanych zdjęciach. Przepisy zaczerpnięte z różnych źródeł, ale zawsze zweryfikowane i udoskonalone. Opisy potraw krok po Zobacz więcej
miejsce do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę). Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 cm, smarujemy jajkiem. Na cieście układamy 1 dużą łyżkę farszu i lepimy jak pierogi. Zobacz więcej