pieczone pierogi z kapusta i grzybami

Idealne do barszczu jako alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy pasztecików. W nieco zdrowszej, bo pełnoziarnistej wersji, pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami zachowują Zobacz więcej
folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi Zobacz więcej
Pierogi pieczone, pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, Zobacz więcej
Cały dzień chodziłam nakręcona. A że nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów postanowiłam popełnić moje ulubione – z kapustą i grzybami. W niektórych domach goszczą tylko na Święta – ja zajadam Zobacz więcej
Jak każdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Zobacz więcej
Jak już wspominałam, w tym roku zrezygnowaliśmy z podawania barszczu w towarzystwie uszek, a zamiast nich podaliśmy pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dwa lata temu pierwszy raz podaliśmy pierogi Zobacz więcej
Jak łatwo się zorientować z tradycją u mnie czasem na bakier jest, więc tradycyjne przepisy trochę zmieniam. Pierogi wszelkiej maści uwielbiam, ale jak już muszę zagnieść ciasto to wolę mieć mamę Zobacz więcej
ipiec ok 5-7minut, aż się zarumienią. Pierogi zaraz poupieczeniu są bardzo chrupiące. Zostawione dodnia następnego miękną iwtedy są najlepsze. Można je przygotować dzień, dwa wcześniej – są doskonałą Zobacz więcej
Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Zobacz więcej
W ramach przygotowań do Świąt ciągle wypróbowuję nowe przepisy. Ostatnio sięgnęłam po przepis na pieczone pierogi podpatrzony już jakiś czas temu uVegazone. Drożdżowe ciasto w pierożkach okazało się Zobacz więcej
białym obrusem. To tak eteryczne elementy, których nie da się odtworzyć w żaden inny sposób i nigdzie indziej. Na chwilę przed tym magicznym momentem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Zobacz więcej
Witam Serdecznie Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre idealnie nadają się do czystego pikantnego Zobacz więcej
Uwielbiam babrać się w drożdżach, uwielbiam pierogi, a że nie umiem przygotować takich zwykłych gotowanych, eksperymentuje z pierogami drożdżowymi. Dzisiaj pierogi z mąką pełnoziarnistą, z Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaprezentować danie idealne na Wigilię. Nie są tak pracochłonne jak tradycyjne pierogi z kapustą, trudniej o jakieś nieprzewidziane niespodzianki podczas ich przygotowywania... Zobacz więcej
Kiedyś już chyba Wam pisałam, że w moim rodzinnym domu nie było zwyczaju jedzenia barszczu czerwonego, uszek czy pierogów na Wigilię. U nas zawsze jest barszcz biały z grzybami. W tym roku Zobacz więcej
Na te pieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej Zobacz więcej
Wspominałam już, że uwielbiam pierogi z pieca? :) Uwielbiam! To świetna alternatywa dla zwykłych pierogów i przepyszna chyba z każdym farszem. Wystarczy opanować "produkcję" podstawowego ciasta i Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam danie, które kojarzy się jednoznacznie ze świętami, jednak zapewniam, że świetnie sprawdzi się o każdej porze roku:) Rumiane i chrupiące pieczone pierogi z nadzieniem ze Zobacz więcej
, ale wcale nie oznacza, że musi być nudno i co roku tak samo. W tym roku pojawi się u mnie Postny Pieczony Pieróg Wigilijny, który idealnie pasuje do kremu z leśnych grzybów. Na pomysł przyrządzenia Zobacz więcej
Blog kulinarny opierający się na własnych doświadczeniach i własnoręcznie wykonanych zdjęciach. Przepisy zaczerpnięte z różnych źródeł, ale zawsze zweryfikowane i udoskonalone. Opisy potraw krok po Zobacz więcej