pieczone szyje z indyka

{{headerMessage}}
Składniki: 30 dag wątróbka z kaczki, 1 większa szyja z indyka, 1 sztuka udko z gęsi, 2 sztuki pierś kurczaka, 1 sztuka bułka namoczona w mleku, 1/2 szklanki bułka tarta, 2 sztuki jajka, 2 łyżki Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Indyk pieczony

Indyk pieczony 1185

1
{{headerMessage}}
Indyk, 1 łyżka soli, 1,5 łyżki tartego imbiru, 4 rozgniecione torebki kardamonu, skórka otarta z 2 pomarańczy, 2 kostki masła, skórka cienko obrana z 2 pomarańczy, 4 torebki kardamonu 2 pomarańcze, 4 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom pasztetu. Wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakował. Przepis pochodzi od mojej mamy. Składniki: 4 duże szyje z indyka lub 6 małych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gęś, najlepiej kołudzka, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, spora garść świeżego majeranku, butelka czerwonego wytrawnego wina, 6 winnych jabłek, 20 dag świeżej żurawiny, miód lipowy Gęś dokładnie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana 2961

3
{{headerMessage}}
i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, Zobacz więcej
jagodzianka
jagodzianka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lepsza Strona Talerza
Świństwo? Cz. 1

Świństwo? Cz. 1  177

0
{{headerMessage}}
, ale i tyle może kiedyś tę resztkę wykurzę. Bowiem ja jestem za jedzeniem mięsa, ale: pochodzącego z ryb, jagnięciny i baraniny, cielęciny, dziczyzny, drobiu (kaczki, gęsi i indyka) oraz podrobów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
panu z corsy co mnie wpuścił i pani z merca co się wycofała, żebym mogła skręcić), czyste szaleństwo! Wśród tysiąca wzorów norweskich (zaskakujące, że jak szukałam ich od 3 lat to nigdzie nie było, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Giortni galopoula gemisti, saltses - a po kastana, mila, ksera damaskina ke vericcoka Dzisiajzapraszam Was do przygotowania pieczonego indyka nadziewanego z kasztanami, suszonymi morelami, sliwkamii Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i esencjonalny. Długo gotowany, „mrygający” pół dnia na małym ogniu, talerza takiego rosołku nigdy nie odmówię. Ten pyszny, drobiowy rosół jest gotowany na wiejskiej kurce, ale można dodać też inne Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Plate of Joy
Pieczona gęś

Pieczona gęś 968

4
{{headerMessage}}
przygotowujący swoje przepisy na Świętego Marcina. Kiedy planowaliśmy pojechać doMAKROi przeglądaliśmy stronę z dostępnym asortymentem byliśmy zaskoczeni tym, co oferuje nam MAKRO - do wyboru mamy Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 92

0
{{headerMessage}}
Barszcz ukraiński to bardzo pożywna potrawa, z całym bogactwem warzyw i fasolki. Przyrządzam go dosyć często, jako danie jednodaniowe. Fasolkę i wywar z warzywami gotuję osobno, kto ma czas i ochotę, Zobacz więcej
dietapoint
dietapoint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Diet Point
Aromatyczny Indyk

Aromatyczny Indyk 84

5
{{headerMessage}}
Aromatyczny, soczysty filet z Indyka. Z racji tego, że nie jemy wieprzowiny w naszej diecie najczęściej gości indyk bądź też kurczak. Dietetycy cenią mięso indyka za to, że jest bogate w związki Zobacz więcej
jagodzianka
jagodzianka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lepsza Strona Talerza
Świństwo? Cz. 1

Świństwo? Cz. 1  185

0
{{headerMessage}}
, cielęciny, dziczyzny, drobiu (kaczki, gęsi i indyka) oraz podrobów właśnie (płucka, serca, żołądki, wątróbki, itd…). Popieram także mięsa bogate w kolagen i inne białka stawów (a zatem łapki Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 7084

5
{{headerMessage}}
Pierwsze pasztety robiłam z aptekarską dokładnością, musiało być takie a nie inne mięso i co do grama. Przepisy analizowałam, testowałam, wychodziło różnie choć czasami były udziwnione: a to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kilka z nich: - kiedy w całości pieczesz indyka, gęś, kaczkę - to "połam mu poprostu kości" - korpus, uda, przy skrzydłach - masz wtedy pewność, że temperatura dotrze w każdy mięsień i mięso będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Indyki, kaczki, gęsi, kurczęta i perliczki w polskiej kuchni są znane i cenione od stuleci. Dowody na to znajdziemy nie tylko w dawnych książkach kucharskich, ale także w kulinarnych wątkach epopei Zobacz więcej
{{headerMessage}}
--- Listopad od zawsze kojarzył mi się z gęsią (bo jak stare porzekadło głosi- "Na świętego Marcina najlepsza jest gęsina") i oczywiście jej młodszą siostrą kaczką. Pamiętam, że w domu rodzice często Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, jak to ja, czy aby nie pora zwolnić. Robić rzeczy w swoim własnym, niepowtarzalnym rytmie, wtedy, kiedy jest na nie czas, i w tempieodpowiednim dla każdej czynności,iltempo giusto. Być bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, po grzbiecie i przytulić, żeby pospać sobie jeszcze mógł wtulony w szyję, umoszczony na legowisku z moich włosów:) Rozkoszny jest. I drań bo Kiteczkę nam terroryzuje troszkę. Gryzie, gania, skubie Zobacz więcej