pieczone ziemniaki z semoliną

{{headerMessage}}
Lubicie jak wasze ziemniaki są chrupiące z zewnątrz, a od środka mięciutkie i delikatne. Jest na to kilka sposobów, ale ten który podam wam dziś jest najprostszy, najszybszy i za każdym razem tak samo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki (12 sztuk): 3 szklanki semoliny 4,5 szklanki zwykłej mąki pszennej 2,5 łyżeczki suchych drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody 3 male szklanki letniej wody 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki śmietany 30% Zobacz więcej
Atelier Pâtisserie
Atelier Pâtisserie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Atelier Pâtisserie
Gnocchi z dyni

Gnocchi z dyni 516

2
{{headerMessage}}
Dziś proponuję wariację na temat włoskich gnocchi. Tradyzyjne kluseczki gnocchi są robione z ziemniaków lub z semoliny, a te są z ... dyni. Pyszne i bardzo delikatne o soczyście pomarańczowym kolorze. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
chadzali na flaczki, a mnie zabierali na frytki, tłuste tak, że przeciekały przez obie, grube papierowe torby. Z czasem zamiłowanie do frytek skłoniło mnie do eksperymentów, przerabiałam już frytki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jeden z tych przepisów, które sprawiają, że kuchnia wciąż zadziwia i zachwyca. Kiedy myślisz, że nic już nie może zaskoczyć, pojawiają się one :) - ziemniaki pieczone w gęsim smalcu - istne Zobacz więcej
Sofieta
Sofieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mia Cucina
Wytrawne muffinki

Wytrawne muffinki 604

0
{{headerMessage}}
Wytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pasztetu Profi - wyszły PROFIterolki ;) Najlepsze w tym wszystkim jest to, że smażone kluseczki dobre są i na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również idealnie smakują na zimno - wystarczy Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Focaccia - kolejna odsłona

Focaccia - kolejna odsłona 230

0
{{headerMessage}}
wcześniej - wtedy zyskuje na smaku. 500 g maki chlebowej 750 (lub zwykłej) 100 g semoliny (lub maki) 1 duży ugotowany ziemniak - wraz z wodą z gotowania lub 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaiczanej 30 g Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Chleb orkiszowy z orzechami

Chleb orkiszowy z orzechami 299

0
{{headerMessage}}
Jeśli nie macie maki orkiszowej możecie użyć pszennej. Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie z ziemniakami i orzechami przygotować wieczorem lub min. 10 h wcześniej 70 g gęstego zakwasu żytniego 70 g Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Focaccia z kurkami

Focaccia z kurkami 39

0
{{headerMessage}}
Kurki to moje ulubione grzyby. Nie jest łatwo je kupić, jeszcze trudniej je dokładnie umyć, a o nazbieraniu samej mogę tylko pomarzyć. Jednak smak delikatnie przypieczonych grzybków na chrupiącym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą jest Rzym. Charakteryzują się tym, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Akcja „Greckie Smaki” zaskoczyla mnie pozytywnie! W pierwszej edycji pojawiło sie aż 26 wpisów na przepyszne, typowo greckie dania – dzięki temu mamy pod ręką fantastyczne przepisy zwolenników tej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w ziołach (29.06.2014)Makaronowo! (29.06.2014)Kasza gryczana w duecie, z bobem (28.06.2014) kategorie wszystkie 10 dań z botwinką i szpinakiem 12 najlepszych dań jednogarnkowych Imprezowe przekąski Zobacz więcej
{{headerMessage}}
posiadania wielkiej wyobraźni i talentu do kombinowania w kuchni, nie zrobiłam jej takiej zwyczajnej, tylko taką wymyślną, z tapioką i ziemniakami (klik). Tym razem uprościłam na tyle, że jestem w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gnocchi zapewne kojarzą Wam się z ziemniaczanymi kluseczkami – ugotowane utarte ziemniaki mieszamy z mąką i jajkami, formujemy na mniejsze części, gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z ulubionym Zobacz więcej
Daria
Daria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Enjoy Your Morning...
Z herbatą czy z mlekiem?

Z herbatą czy z mlekiem? 128

0
{{headerMessage}}
. kaszka orkiszowa na herbacie Chocolate Cherry&Coconut* z mlekiem migdałowym oraz wiórkami kokosowymi podana z gorzką czekoladą i musem migdałowym spelt semolina with tea Chocolate Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pieczone ziemniaki zniewalają swoją złotą skórką do tego stopnia, że znikają z talerza w przeciągu 5 minut. Nasączone aromatem czosnku i świeżego koperku stanowią idealny dodatek do każdego dania. Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Przepis na rzymskie gnocchi

Przepis na rzymskie gnocchi 79

0
{{headerMessage}}
Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gnocchi w Polsce nazywane są włoskimi kopytkami, choć kopytka przypomina tylko jedna wersja tych klusek, gnocchi di patate. Rzeczywiście od kopytek różnią się one tylko kształtem. Ale gnocchi to nie Zobacz więcej