pieczony kogut

Składniki: kapłon kogut mięsny ok. 2,5kg ćwierć selera marchew pietruszka 2 małe pomarańcze 2-3 ząbki czosnku mała cebulka czerwona kawałek dyni (ok. ćwiartkę małej) imbir (opcjonalnie) majeranek i Zobacz więcej
„Pico de gallo" - w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca dziób koguta – to bardzo znana salsa w Meksyku. Bardzo oryginalną odmianą tej salsy jest salsa z ananasem. Taka salsa znakomicie nadaje się wielu Zobacz więcej
Dominika B
Dominika B Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Menu Smart
Eurotrip I

Eurotrip I  40

0
Kazimierz Dolny - malutkie miasteczko z malutkim rynkiem, starymi kamieniczkami i pieczonymi kogutami. Trochę było zimno, trochę wietrznie, ale wrócę tam na wiosnę lub latem, gdy na drzewach będą Zobacz więcej
awokado Smak Obfitości Z piekarnika MEZZE Pasieka pod Łosiem Dobra Kiszka Mank- sery Szamreto i wędliny swojskie Czekoladowy sen Drobiny Czasu Pieczone Kasztany Oliwki etc Fabryka Słodkości BRASIL ON Zobacz więcej
Składniki: 5 główek czosnku 9 ziemniaków 1 duża cebula drobno posiekana 1,5 litra rosołu- u mnie rosół z wiejskiego koguta 3 trójkąty serka topionego hochland olej do smażenia tarty żółty ser do Zobacz więcej
jest poranne pianie koguta. Doświadczamy tego, żyjąc w mieście, a nie na wsi :-)). Dla przygotowania tej potrawy usunęłam z tuszy grzbiet i rozpłaszczyłam ją, robiąc tzw. "motylka". W takiej Zobacz więcej
O sękaczach można długo, ale ja dziś krótko. Bardzo krótko. ALe za to jak ciekawie! Zapraszam do obejrzenia baaaaardzo amatorskiego filmiku, na którym Ewa Mitowska z poprzednich wpisów piecze swoje Zobacz więcej
Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, Zobacz więcej
jadłyśmy go po raz pierwszy i obie się zakochałyśmy! Wczoraj nareszcie znowu mogłam go spróbować i to znowu dzięki niej. Tym razem jednak zabrałam się za niego sama, używając bardzo niespodziewanego Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Coq au vin

Coq au vin 250

0
Kurczak w czerwonym wytrawnym winie, klasyka kuchni francuskiej. Smak dania w dużej mierze zależny od rodzaju użytego wina. Najczęściej spotykane wersje oparte są o bordeaux, pinot noir. Teoretycznie Zobacz więcej
Lubię sobie czasem poszaleć w kuchni. Zwykłe składniki, takie jak kurczak, pieczarki i cebulę można przerobić tradycyjnie na pieczonego kurczaka. Można również poszaleć i ugotować na sztandarowe danie Zobacz więcej
Składniki na 4 porcje: 4 upieczone buraki*, w kostkę 1 ziemniak, w kostkę 1 cebula, w kostkę skórka otarta z całej cytrynyświeży imbir, wielkości kciuka, starty na tarce2 ząbki czosnku, starte 600 ml Zobacz więcej
Roter Hahnto zrzeszenie promujące agroturystykę w Południowym Tyrolu. Zapraszam na drugą część fotowycieczki po farmach Czerwonego Koguta. Wszystkie nazwy gospodarstw są linkami prowadzącymi Zobacz więcej
zastanawialiśmy się gdzie ukryć gotowy pasztet… przed sobą. Poniżej przepis na domową wersję super pysznego pasztetu z drobiu, który mogłabym jeść codziennie! SKŁADNIKI: 1 kogut z wolnego wybiegu, Zobacz więcej
cudowny, czasami zaskakujący: menu, ale pełen wrażeń weekend: wizaż i sesja fotograficzna wHotelu GACA SPAw Kazimierzu Dolnym nad Wisłą,warsztaty pieczenia drożdżowych kogutów, ale niestety Zobacz więcej
Przepis autorski Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 100 g margaryny lub masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka Zobacz więcej
duży kurczak – kogut, 300 gram boczku z dzika, 1 sucha kajzerka, 1 średnia cebula, 1 jajko, 5 jagód jałowca, 5 owoców ziela angielskiego, pieprz czarny, sól, cukier, trawa żubrowa, olej Kurczaka Zobacz więcej
pat
pat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
love affair on a plate
Coq au vin

Coq au vin 91

0
Coq au vin to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Pomimo tego, co sugeruje nazwa, najczęściej do tej potrawy wykorzystuje się (o wiele powszechniejszą) kurę. Ja jednak użyłam pięknego, dużego koguta Zobacz więcej
W swojej wieloletniej bezmięsnej kuchni staram się nadawać wegański wymiar tradycyjnym potrawom polskim. Cebularze to lubelski klasyk jak krakowskie precle czy koguty z Kazimierza. Bez problemu można Zobacz więcej
Majówka - narodowa tradycja nakazuje by rozpocząć sezon grillowy, a narodowa tradycja to rzecz święta :) Porzucamy więc naszą wielkomiejską dżunglę i ruszamy w drogę ku domowi z drewnianych bali, by Zobacz więcej