Przepis z mojego "wiekowego" brulionu ze sprawdzonymi przepisami z domu rodzinnego... Dla NieAlergika. Składniki: 250g margaryny (użyłam masła) 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej
Zobacz więcej
Podobno to idealne ciasto do wykorzystania nadmiaru białek. Ja wolę spojrzeć na to nieco inaczej. Po co czekać, aż uzbiera się cała szklanka niechcianych białek. Upieczenie tego ciasta, to przecież
Zobacz więcej
Piegusa można upiec zawsze, kiedy nie wiemy co zrobić z białkami. U mnie, białka są pozostałością po strucli drożdżowej z truskawkami. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej zaczyna przypiekać,
Zobacz więcej
Kolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z
Zobacz więcej
Na pewno często zostają Wam same białka jajek i nie wiecie co z nimi zrobić? Przepis na bezy już Wam kiedyś prezentowałam. Tym razem zdecydowałam się na ciasto piegus, które jadłam nie raz, a jeszcze
Zobacz więcej
Prezentowane dziś ciasto, to piegus, który jadałam jako dziecko u jednej z Kuzynek, którą (z racji wieku) nazywałam „Ciocią” ;) Sam piegus jest lekki, smaczny, sympatycznie piegowaty, dość słodki i
Zobacz więcej
Kiedy wpiszesz w wyszukiwarce hasło "co zrobić z niewykorzystanymi białkami" jedną z częstszych propozycji będzie piegus. Tak to kiedyś go znalazłam, upiekłam i piekę nadal. Raz skorzystałam z jednego
Zobacz więcej
Piegus na święta. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dwie wizyty w centrum handlowym zakończyły się fiaskiem. Część prezentów zamówiona przez internet, oby tylko zdążyły dotrzeć. W tym roku czas
Zobacz więcej
Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykryta folią ląduje w mojej lodówce
Zobacz więcej
Od kilku tygodni w wegańskiej części internetu krąży przepis na najlepsze szybkie ciasto do herbaty, czyli na Piegusa Cytrynowo-Makowego. Autorką przepisu jest Matka Weganka, której blog pełen
Zobacz więcej
Jest wiele przepisów, które wymagają użycia samych żółtek np. pączki, faworki, keks. A co z białkami? Mi właśnie zostało parę białek i postanowiłam zrobić niezwykle proste ciasto – piegusa (piegusek,
Zobacz więcej
Cytrynowy piegus to ciekawa odmiana klasycznego ciasta piegus – ciasta z dodatkiem maku. Mak który wykorzystujemy w kuchni to mak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Cytrynowy
Zobacz więcej
Po ostatnich wypiekach została mi trochę maku sięgnęłam więc po zeszyt z przepisami mamy w poszukiwaniu ciasta w którym będę mogła go zużyć. Natrafiłam na ciasto o fajnej nazwie Piegus :) pomyślałam o
Zobacz więcej
Ciasto to robię, aby wykorzystać białka, które mi pozostaną np. po makowcu. SKŁADNIKI 1 szkl. białek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. maku suchego 0,5 paczki masła lub margaryny 1 łyżeczka
Zobacz więcej
Piegus to ciasto z mojego dzieciństwa, mama piekła je często aż pewnego dnia wyszedł jej zakalec ...i kazała mi go zanieść do przedszkola dla ptaszków... ;-( a nawet zakalec smakował wyśmienicie. Od
Zobacz więcej
W długie jesienne wieczory często dopada mnie słodkie łakomstwo ... ;-) i tak właśnie powstał pomysł namoje babeczki piegusowe ... a sęk cały w tym, żeby to "coś",na co mamy ochotę można było
Zobacz więcej
Dobrze, że mam dla kogo piec bo już dawno bym była szersza niż wyższa. Ciasta rozchodzą się w oka mgnieniu. Jeszcze wczoraj piekłam tort a już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście,
Zobacz więcej
Na pewno często zostają Wam same białka jajek i nie wiecie co z nimi zrobić? Przepis na bezy już Wam kiedyś prezentowałam. Tym razem zdecydowałam się na ciasto piegus, które jadłam nie raz, a jeszcze
Zobacz więcej
Piegus - ciasto z białek jaj z makiem Piegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie białek, które zostały po innych wypiekach,
Zobacz więcej
Piegus Maj 26, 2011 Piegus Ciasto makowe o strukturze piankowej, smaczne, a przy tym proste, szybkie i tanie. W latach 80-tych było bardzo popularne, to smak mojego dzieciństwa. Polecam, zwłaszcza tym
Zobacz więcej