piegus na białkach

Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Piegus z białek

Piegus z białek 603

0
Piegusa można upiec zawsze, kiedy nie wiemy co zrobić z białkami. U mnie, białka są pozostałością po strucli drożdżowej z truskawkami. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej zaczyna przypiekać, Zobacz więcej
Piegus - ciasto z białek jaj z makiem Piegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie białek, które zostały po innych wypiekach, Zobacz więcej
Podobno to idealne ciasto do wykorzystania nadmiaru białek. Ja wolę spojrzeć na to nieco inaczej. Po co czekać, aż uzbiera się cała szklanka niechcianych białek. Upieczenie tego ciasta, to przecież Zobacz więcej
Jest wiele przepisów, które wymagają użycia samych żółtek np. pączki, faworki, keks. A co z białkami? Mi właśnie zostało parę białek i postanowiłam zrobić niezwykle proste ciasto – piegusa (piegusek, Zobacz więcej
Piegus to klasyczny sposób na wykorzystanie białek. Ciasto jest niepozorne, ale uważajcie - jest bardzo wciągające! :) Źródło: Domowe ciasta i ciasteczka Ilona Dąbrowska, Kinga Osmycka Freckles is a Zobacz więcej
Składniki: - 1 szklanka białek - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka wiórków kokosowych - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła Tłuszcz roztopić, Zobacz więcej
Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
SERNIK NA ZIMNO

SERNIK NA ZIMNO 1113

0
Ten sernik w kolorach biało-czerwonych był przygotowany specjalnie na mecz Polska- Czechy. Ciasto w przeciwieństwie do meczu udało się znakomicie. SKŁADNIKI 50 dag serka homogenizowanego waniliowego; Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kawa z jajem

Kawa z jajem 122

0
Było o nadmiarowych białkach: można z nich zrobić piegusa lub krem makowy. A co z żółtkami? Proponuję ich błyskawiczne wykorzystanie i przygotowanie kawy z jajem . W sam raz dla gości, którzy przyszli Zobacz więcej
Aga z Zapiecka
Aga z Zapiecka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapiecek
Piegus

Piegus 1476

1
Piegus Maj 26, 2011 Piegus Ciasto makowe o strukturze piankowej, smaczne, a przy tym proste, szybkie i tanie. W latach 80-tych było bardzo popularne, to smak mojego dzieciństwa. Polecam, zwłaszcza tym Zobacz więcej
Miałam trochę białek do wykorzystania, więc trzeba było coś z nimi zrobić. Znalazłam w szufladzie zapomnianą torebkę maku, więc wybór był prosty. Zrobienie ciasta nie zajmuje tylko chwilę i jest Zobacz więcej
wygląd i smak i charakterystycznie lekko chrupie w zębach :) Zapraszam też do obejrzenia filmiku, ze wspólnego pieczenia z córeczką Piegusa. Składniki: 5 jaj szkl cukru 1 łyżeczka proszku do Zobacz więcej
żółtka + 3 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g margaryny cukier puder do posypania szczypta soli dżem porzeczkowy (lub inny o kwaśnym smaku) śmietana 30% 1 cytryna Przygotowanie: Żółtka Zobacz więcej
ata
ata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cukrowata, czyli coś w ten deser!
Piegus

Piegus 693

0
Prezentowane dziś ciasto, to piegus, który jadałam jako dziecko u jednej z Kuzynek, którą (z racji wieku) nazywałam „Ciocią” ;) Sam piegus jest lekki, smaczny, sympatycznie piegowaty, dość słodki i Zobacz więcej
meg
meg Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przesmacznie.blogspot.com
Ciasto Piegus

Ciasto Piegus 686

0
na coś dobrego, nie masz za dużo czasu,spodziewasz się gości -ciasto Piegus jest idealne dla Ciebie :) Składniki: 2 szklanki mąki, 25 dkg margaryny, 1/5 szklanki cukru, 4 jajka (żółtka i białka Zobacz więcej
Piegus na święta. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dwie wizyty w centrum handlowym zakończyły się fiaskiem. Część prezentów zamówiona przez internet, oby tylko zdążyły dotrzeć. W tym roku czas Zobacz więcej
Sezon owocowy w pełni, dlatego ja do wszystkich ciast pakuję owoce, oczywiście takie prosto z ogrodu moich rodziców, świeże i pachnące. Tym razem miało być coś szybkiego, a że akurat zostały mi białka Zobacz więcej
Czas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, Zobacz więcej
, daktyle itp.) Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie (lub rozpuszczone i ostudzone) masło roślinne lub margarynę - wymieszać. Dodać zapach migdałowy, Zobacz więcej
żółtku i stopniowo cukier puder – cały czas ucierając. Na końcu dodajemy zimny budyń – i ucieramy tylko do czasu połączenia się składników. Wstawiamy na trochę do lodówki. Na wystudzone ciasto Zobacz więcej