piekarnię z rogowa sobóckiego

Ten chleb już prezentowałam na blogu (TU), ale jest to chleb, który można piec i piec, tym razem upiekłam go przy okazji Piekarni Amber. Nie wahałam się długo, gdy Ania zaproponowała mi wybór chleba. Zobacz więcej
Do czerwcowej piekarni, Amber i Ela z bloga W poszukiwaniu SlowLife, zaproponowały chleb na zakwasie z semoliny. Ponieważ z czasem u mnie ostatnio krucho, nie podjęłam się hodowania semolinowego Zobacz więcej
Majowa Piekarnia Amber pachnie szkockim chlebem. Wszystko za sprawą propozycji Marcina prowadzącego bloga "Grahamka, weka i kajzerka...". Przy okazji dodam, że blog Marcina jest pełen wspaniałych Zobacz więcej
W Kwietniowej Piekarni wspólnie piekliśmy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. Tym razem przepis wybrała Dana z bloga Leśny Zakątek. Ja nie miałam nasion chia, więc zamieniłam ten składnik na Zobacz więcej
Tym razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek. Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie Zobacz więcej
Włochy, Apulia, Prowincja Bari. Altamura! Początek miasta datuje się od Vw. p.n.e. Wtedy powstała ufortyfikowana osada, która po zniszczeniu przez Saracenów została opuszczona aż do XIII w. Wtedy Zobacz więcej
W czerwcu Internetowe Piekarnia, za propozycją z Eli z blogaW poszukiwaniu SlowLife, zaproponowała wyjątkowy chleb, który jest i ciekawym piekarniczym doświadczeniem i interesującymwypiekiem Zobacz więcej
Jackowi, który zaproponował wypiekanie chleba w marcowej piekarni, bardzo zależało, by trzymać się przepisu i go nie zmieniać. Poddałam się temu, bo lubię chleby żytnie na zakwasie i z duuużą ilością Zobacz więcej
To już trzecia piekarnia w tym roku. Tym razem w piekarni Amber, piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto Zobacz więcej
Marcowa Piekarnia Amber, tym razem moja propozycja. Dziękuję Anno! Jest nią chleb z mąki żytniej typu 1150 lub 1400, nazywanej dawniej mąką sitkową. Mąka ta ma szary odcień i jest czymś pośrednim Zobacz więcej
Chleb jest w moim domu bardzo ważny. Uwielbiam dokarmiać zakwas, robić zaczyny na chleb, wyrabiać ciasto i patrzeć jak pod wpływem mojego dotyku staje się coraz bardziej aksamitne i gładkie .... ale Zobacz więcej
Po gryczanych doświadczeniach Marcowa Piekarnia zaproponowała inne zdrowe pieczywo zawierające dużą ilość mąki żytniej oraz mieszankę ziaren. Wyboru dokonał Jacek z blogaPrzepisy na domowy ser i Zobacz więcej
Po przerwie znów dołączyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber. W marcu piekliśmy chleb żytni z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesiącu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb Zobacz więcej
Stanęłabym nawet na głowie, żeby upiec chleb żytni w Marcowej Piekarni. Piekarnia Amber stała się dla mnie już dawno ważnym punktem w każdym miesiącu i kiedy ostatnio we wspólnym pieczeniu Zobacz więcej
Tym razem w majowej Piekarni Amber pieczemy chleb wypatrzony przez Anię na blogu Marcina. Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 Zobacz więcej
Dom chlebem pachnący to dom do którego dobrze się wraca. W tej transformacji mąki i wody w chleb nasz powszedni jest coś z cudu. Zapach świeżego, chrupiącego chleba nie ma sobie równych. Tak na co Zobacz więcej
Tuż przed Świętami Wielkanocnymi Kwietniowa piekarnia wspólnie zDaną z blogaLeśny Zakątek, zaproponowała bardzo ciekawy chlebek z dodatkiem wielu ziaren a szczególnie chia. Nie mogłem się powstrzymać Zobacz więcej
Chleby tostowe cieszą się u mnie dużym wzięciem. Podaję je świeże i podgrzewane w tosterze. Sprawdzają się jako dodatek do zapiekanych zup, ciepłych kanapek i w puddingach. Nigdy nie zmarnuje się Zobacz więcej
Upiekłam pyszny chleb na drożdżach. Tostowy z ziarnami i nasionami chia. Chleb ma miękką, puszystą strukturę, ciekawy smak wynikający z dodatku ziaren, nasion i płatków, szybko znika i mam ochotę go Zobacz więcej
Wiosna, Wielkanoc i Kwietniowa Piekarnia. Pełnia szczęścia:-). Tym razem Ania zaprosiła nas do upieczenia bardzo smacznego chleba tostowego. Postanowiłam nic nie zmieniać, bo przepisy Dany są Zobacz więcej