pielmieni z sosem

Agata gotuje
Agata gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agata gotuje
Pielmieni

Pielmieni 40

Dawno mnie tutaj nie było. Jakiś czas temu, po kilkutygodniowym milczeniu, zapowiadałam powrót do regularnego blogowania. I nic z tego nie wyszło. Często się tak zdarza, że człowiek chwali się Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Pielmieni

Pielmieni 47

Pielmieni to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. To rodzaj pierogów z luźnym farszem mięsnym. Ich kształt charakteryzuje się specjalnym zlepieniem pierożków, które tworzą coś na kształt odwróconej Zobacz więcej
Pielmieni to przepyszne małe pierożki nadziewane surowym, mielonym mięsem, najczęściej mieszanką wieprzowiny i wołowiny, czasem z dodatkiem baraniny lub jagnięciny. Nasze zawierają wszystkie trzy Zobacz więcej
julkagotuje
julkagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Julkagotuje
Pierogi pielmieni z mięsem

Pierogi pielmieni z mięsem 133

Pierogi pielmieni. Rodem z Syberii, popularne na kresach, na Ukrainie, a także we wschodniej Polsce pielmieni, czyli małe mięsne pierożki, zawojowały w moim domu. Kształtem przypominają ucho, może te Zobacz więcej
Pierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo dobre danie. Takie pierożki powinny być Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Pielmieni

Pielmieni 1815

Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Pielmieni

Pielmieni 1586

Pielmieni Pielmieni są daniem, które mogę jeść tonami i na które wciąż mam ochotę. Nie jest niestety ono „sklepowo-łatwo-dostępne”. Więc czasem zbieram się w sobie i chwytam za wałek. Powstaje wtedy Zobacz więcej
Pielmieni to rodzaj małych pierożków (podobnych do naszych, swojskich uszek) z mięsnym nadzieniem, które to są bardzo popularne za nasza wschodnią granicą. Oryginalnie pochodzą one z Syberii, gdzie to Zobacz więcej
polarbear
polarbear Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Czarownicy
Pielmieni

Pielmieni 1322

Składniki: Ciasto pierogowe: 0,5kg mąki szklanka wody 2 łyżki oleju 0,5 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 0,5kg mięsa mielonego ( wieprzowe,wołowe ) 1duża cebula 2 ząbki czosknu sól , pieprz, majeranek Zobacz więcej
Furciak
Furciak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mad Fork
Pielmieni

Pielmieni 167

Pewne potrawy, przepisy, nazwy "chodzą za mną" latami. Usłyszane gdzieś dziwne nazwy potraw jak pierogi krowie nosy czy ropucha w dziurze, ukrywają się gdzieś z tyłu mojej głowy, aby co jakiś czas Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Pielmieni z wątróbką.

Pielmieni z wątróbką. 383

Pielmieni to tradycyjne rosyjskie pierożki, które w zależności od regionu występują w różnych wersjach smakowych i pod różną nazwą. Nadzienie może być rozmaite - wołowo-wieprzowe z baraniną, z Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Sos z maślaków z penne

Sos z maślaków z penne 3128

Uwielbiam grzyby. Dostałam dziś maślaki. Babcia moja mówiła, że to najlepsze grzyby. I są! czas przygotowania: 20 minut Dziś zrobiłam z nich sos z penne. maślaki 2 łyżki masła bez laktozy sól i pieprz Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Pielmieni

Pielmieni 738

Znacie pielmieni (пельмени)? Jedliście kiedyś? Lubicie? A pierogi, z mięsem? Brzmi bardziej znajomo?:) Różne kraje mają swoje odpowiedniki pielmieni: ravioli, manty, chinkali, wonton, czuczwara, Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
PIELMIENI

PIELMIENI 380

Pielmieni to małe syberyjskie pierożki z farszem z surowego mięsa. Najsmaczniejsze są gdy mieszamy rodzaje mięsa i ważne aby nie było to mięsozbyt chude. Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju Zobacz więcej
LemonHill
LemonHill Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LemonHill
Sos z opieniek

Sos z opieniek 352

Własnie zaczął się wysyp opieniek. Największym plusem tych grzybów jest to, że łatwo i szybko się jej zbiera. Oczywiście są też bardzo smaczne SKŁADNIKI: 1 kg opieniek 1 litr wody litr bulionu Zobacz więcej
lusia13531
lusia13531 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tak smakuje zycie
Pielmieni

Pielmieni 282

Pielmieni to typowe rosyjskie pierożki wyróżniające się tym, że przygotowujemy je z surowego mięsa przez co po ugotowaniu w ich wnętrzu wytwarza się pyszny bulion. Dlatego podczas ich jedzenia ważne Zobacz więcej
brzozka13
brzozka13 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kluski z serem
Jesienny sos z wołowiny

Jesienny sos z wołowiny 34

I znowu mamy jesień… pada, wieje a człowiek jakoś tak cały czas głodny. A nic tak nie syci jak solidna porcja mięska, w aromatycznym sosie, serwowana z ulubioną kaszą. Po takim obiedzie leniuchy pod Zobacz więcej
Follow the Fork
Follow the Fork Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
followthefork
Pielmieni

Pielmieni 214

Kolejna, ostatnia już, odsłona kulinarnych wspominek. Cały czas jesteśmy w Białowieży, tym razem przedstawiam Wam przepis na pielmieni. Pyszne mięsne pierożki podane ze śmietaną i koperkiem. Szczerze Zobacz więcej
Pyszny deser na szybko...kremowy sos piernikowy z borówkami i czerwonymi porzeczkami. Dla wielbicieli pierników to prawdziwa gratka Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z Zobacz więcej
OstraNaSłodko
OstraNaSłodko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ostra Na Słodko
Pielmieni z grzybami

Pielmieni z grzybami 69

Pielmieni (także pilimeni, pielmenie, pielmienie) – jest to rodzaj pierogów/ uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni Zobacz więcej