pielmieni z sosem

Ostatnio opublikowałam zestawienie 10 najchętniej czytanych przepisów z 2013 roku, tym razem zapraszam na 10 moim zdaniem najlepszych przepisów. By przeczytać przepis - kliknij w podpis pod zdjęciem Zobacz więcej
Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety Zobacz więcej
. Akcja kulinarna: kuchnia rosyjska Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ucha - tradycyjna rosyjska zupa rybna autorka: Wyraczynka Zobacz więcej
Kulinarny Zenit
Kulinarny Zenit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarny Zenit
Pielmienie

Pielmienie 167

0
Co potrzebowałam? 400 g mąki pszennej 1 kubek ciepłej wody 70 ml oleju rzepakowego sól 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula pieprz czarny grubo mielony 1 łyżka Zobacz więcej
tego mogą być włoskie ravioli, rosyjskie pielmieni, czy chińskie wonton i dim sum. Na tych ostatnich chciałabym się dziś skupić. Moje azjatyckie pierożki to luźna interpretacja na temat chińskich dim Zobacz więcej
, pierogom i pielmienom oraz kuchni gruzińskiej. Książkę napisała Gruzinka Jelena Kiładze, a tłumaczenie konsultowali pracownicy Ambasady Gruzji w Polsce. Oprócz ciekawych przepisów przeczytamy Zobacz więcej
,, w restauracji rosyjskiej Ładoga ( na barce przy nabrzeżu ). Jeśli chodzi o menu Ładogi ( w każdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef Zobacz więcej
Takie pierożki niby wonton chodziły za mną już bardzo długo. Więc gdy ostatnio przypomniałam sobie o moim super-ekstra sprzęcie – bambusowym koszyku do gotowania na parze – zaczęłam szukać dobrego Zobacz więcej
się jak w innej epoce, z dala od zgiełku miasta i turystów, chociaż, muszę przyznać, że klientów nie brakowało. Kuchnia i obsługa jest wyśmienita! Zamówiłyśmy z koleżanką zupę uchę z kawałkiem Zobacz więcej
w pamięci rozpacz nauczycieli (…) i wyraz paniki w ich oczach kiedy biorą do ręki dziennik i brną, potykając się przez „Diana Abu-Jaber” żeby za chwilę trafić na „Mahaleani Lahiri”. Z naszych torebek Zobacz więcej
Pierogi pielmieni. Rodem z Syberii, popularne na kresach, na Ukrainie, a także we wschodniej Polsce pielmieni, czyli małe mięsne pierożki, zawojowały w moim domu. Kształtem przypominają ucho, może te Zobacz więcej
. Jest sukces! Wiele narodowości uznaje za specjał pierożki w rosole, różnią się tylko rodzajem mięsa i sposobem ich przyprawienia. Takie np. kołduny litewskie, rosyjskie pielmieni, gruzińskie Zobacz więcej
woda, mleko - tyle, żeby przykryć wątrobę 2 cebule oliwa z oliwek 2-3 liście laurowe po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz jałowca sos sojowo-grzybowy sól pieprz zwykły, pieprz ziołowy bazylia Zobacz więcej
Wontony w aromatycznym sosie chilli Dziś coś dla nieustraszonych wielbicieli kuchni syczuańskiej, co nie wymiękną na widok listy składników, długiej jak mur chiński. Wontony w aromatycznym sosie Zobacz więcej
bon appétit !: Pierożki z mięsem czyli pielmieni uralskie 18.11.2013 Pierożki z mięsem czyli pielmieni uralskie Uralskie pielmieni mają korzenia chiński, a zawieźli ich na Ural - mongołowie. Słowo Zobacz więcej
, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego Zobacz więcej
. Bardzo fajna kompozycja smaku, dobrze przyprawiona, ilość w sam raz na początek, było to smaczne przetarcie przed daniem głównym. Chaczapuri iberia to łódka z ciasta drożdżowego wypełniona mielonym Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Z gościną w : Mandu

Z gościną w : Mandu 53

2
, są tak chrupiąca jak faworki a chrzanowy sos jest wprost genialny. Albo weźmy z twarożkiem i rodzynkami macerowanymi w soku pomarańczowym, delikatne i pyszne. A te pieczone z chińskim farszem? Zobacz więcej
karmią. Nie ma natomiast żadnej karty dań czy jadłospisu fantazyjnie wypisanego kredą na czarnej tablicy. Zamawiamy więc to co lokalsi. Po chwili na naszym stoliku ląduję spory bochenek chleba, Zobacz więcej
marynata ta stanowi również podstawę dressingu. Nie obraziłbym się, gdyby w dressingu znalazło się nieco dobrej oliwy z oliwek, ale trzeba przyznać, że lekki (choć z wyraźnie wyczuwalną czosnkową Zobacz więcej