pierniczki 300 maki pszennej 100 g miodu

Magiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...Święta zbliżają się dużymi krokami. Zapewne wielu z was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki Zobacz więcej
Coz mozna by jeszcze napisac o tym tradycyjnym, swiatecznym wypieku ? Kazdy wlasciwie zna i smak i aromat, ktory napelnia dom w trakcie pieczenia. Pierniczkow nie moze zabraknac na swieta ! Skladniki Zobacz więcej
upieczeniu są jeszcze miękkie, ale szybko robią się twarde. Zamknięte w szczelnym pojemniku z dnia na dzień robią się coraz lepsze i kruche. Pepparkakor można polukrować od razu po przygotowaniu, Zobacz więcej
Dusia
Dusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kluskowopl
Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne 107

0
odkrywczego, za to szybkiego i smacznego ;) Korzenne ciasteczka 300 g maki pszennej 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 20 g przypraw korzennych (lub jedno opakowanietakich)* 2 żółtka Wszystkie Zobacz więcej
Nanaly
Nanaly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mix smaku
Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe 70

0
składniki * 500 ml miodu * 300 g cukru pudru * 200 g margaryny * 150 g smalcu * 3 opakowania przyprawy do piernika * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka imbiru * 1,5 łyżeczki sody * 2 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
100 g maki żytniej pełnoziarnistej -użyłam orkiszowej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła roztopionego 100 g modu użyłam mojegomiodku lawendowego z miętą 1 łyżka kakao czubata Zobacz więcej
ekspresowe w przygotowaniu. Później lekko twardnieją, ale nie tak jak standardowe, można je normalnie jeść bez obawy o swoje zęby. Najlepiej przechowywać w puszce na ciasteczka. Składniki na około 50 Zobacz więcej
. SKŁADNIKI:(duża porcja ; czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia ok. 70 minut) 600 g mąki pszennej 300 g mąki razowej(mix) 250 g miodu (wielokwiatowy) 100 ml rumu lub wódki 150 g rozpuszczonego Zobacz więcej
mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypaćmąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować Zobacz więcej
pszenna/ tortowa 2 łyżki letniej wody W letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Do makutry wlewamy miód, dodajemy do niego cukier i ucieramy składniki do białości. Następnie dodajemy jajko, Zobacz więcej
pszenna/ tortowa 2 łyżki letniej wody W letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Do makutry wlewamy miód, dodajemy do niego cukier i ucieramy składniki do białości. Następnie dodajemy jajko, Zobacz więcej
:) Migdalowe gwiazdki z ajerkoniakiem Skladniki na ok. 15-18 podwojnych gwiazdek: 125 g miekkiego masla 250 g cukru pudru skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny (bio) - u mnie skorka z pomaranczy 1 Zobacz więcej
wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze, dokładnie wymieszać ciasto, w kamionkowym lub emaliowanym garnku, przykryć pokrywką lub talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 3 doby w dzień Zobacz więcej
uprościć i odchudzić. Wiem, wiem, ze smaku prawdziwego tłustego sernika, śledzika w śmietanie, bigosu i tortu makowego nic nie zastąpi... ale jednak będę próbować. Na pierwszy ogień poszły pierniczki Zobacz więcej
. Przepis ze strony Moje Wypieki na te "szybkie" pierniczki wykorzystałam w tygodniu, kiedy chciałam obdarować moich gości upominkami. Pięknie zapakowane pierniczki powędrowały na prezenty. Zobacz więcej
delikatne i puszyste. Na wierzch możemy ułożyć sezonowe owoce, w moim przypadku były to śliwki. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 1/5 szklanki oleju rzepakowego 300 g jogurtu naturalnego (można Zobacz więcej
gęsty syrop , który wlewamy do rondla. Do naczynia dodajemy również miód i wszystko razem gotujemy. Do makutry wsypujemy 1 kg maki pszennej / tortowej i zaparzamy go gorącym syropem a następnie Zobacz więcej
gęsty syrop , który wlewamy do rondla. Do naczynia dodajemy również miód i wszystko razem gotujemy. Do makutry wsypujemy 1 kg maki pszennej / tortowej i zaparzamy go gorącym syropem a następnie Zobacz więcej
, na zakwasie, z mąki pszennej, z dodatkiem mąki żytniej. Jest wilgotny w środku, chrupiący z zewnątrz i cały pachnący. Przepis Tatter, z jej Piekarni, znalazłam na blogu Moje Wypieki. 400 g zakwasu Zobacz więcej
Ogrody w Janowcu Ciastkarnia na kruchym spodzie sernik na zimno z musem truskawkowym coolinarna strefa Ciasto kawowe (kawowiec) Kuchnia Bez Kitu Biszkopty Ladyfingers na mące bezglutenowej Mniam Zobacz więcej