pierniczki 300 maki pszennej 100 g miodu

Magiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...Święta zbliżają się dużymi krokami. Zapewne wielu z was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki Zobacz więcej
Coz mozna by jeszcze napisac o tym tradycyjnym, swiatecznym wypieku ? Kazdy wlasciwie zna i smak i aromat, ktory napelnia dom w trakcie pieczenia. Pierniczkow nie moze zabraknac na swieta ! Skladniki Zobacz więcej
upieczeniu są jeszcze miękkie, ale szybko robią się twarde. Zamknięte w szczelnym pojemniku z dnia na dzień robią się coraz lepsze i kruche. Pepparkakor można polukrować od razu po przygotowaniu, Zobacz więcej
Dusia
Dusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kluskowopl
Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne 91

0
odkrywczego, za to szybkiego i smacznego ;) Korzenne ciasteczka 300 g maki pszennej 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 20 g przypraw korzennych (lub jedno opakowanietakich)* 2 żółtka Wszystkie Zobacz więcej
Nanaly
Nanaly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mix smaku
Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe 69

0
składniki * 500 ml miodu * 300 g cukru pudru * 200 g margaryny * 150 g smalcu * 3 opakowania przyprawy do piernika * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka imbiru * 1,5 łyżeczki sody * 2 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
100 g maki żytniej pełnoziarnistej -użyłam orkiszowej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła roztopionego 100 g modu użyłam mojegomiodku lawendowego z miętą 1 łyżka kakao czubata Zobacz więcej
ekspresowe w przygotowaniu. Później lekko twardnieją, ale nie tak jak standardowe, można je normalnie jeść bez obawy o swoje zęby. Najlepiej przechowywać w puszce na ciasteczka. Składniki na około 50 Zobacz więcej
. SKŁADNIKI:(duża porcja ; czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia ok. 70 minut) 600 g mąki pszennej 300 g mąki razowej(mix) 250 g miodu (wielokwiatowy) 100 ml rumu lub wódki 150 g rozpuszczonego Zobacz więcej
mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypaćmąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować Zobacz więcej
pszenna/ tortowa 2 łyżki letniej wody W letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Do makutry wlewamy miód, dodajemy do niego cukier i ucieramy składniki do białości. Następnie dodajemy jajko, Zobacz więcej
pszenna/ tortowa 2 łyżki letniej wody W letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Do makutry wlewamy miód, dodajemy do niego cukier i ucieramy składniki do białości. Następnie dodajemy jajko, Zobacz więcej
:) Migdalowe gwiazdki z ajerkoniakiem Skladniki na ok. 15-18 podwojnych gwiazdek: 125 g miekkiego masla 250 g cukru pudru skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny (bio) - u mnie skorka z pomaranczy 1 Zobacz więcej
wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze, dokładnie wymieszać ciasto, w kamionkowym lub emaliowanym garnku, przykryć pokrywką lub talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 3 doby w dzień Zobacz więcej
przed świętami, ale zawsze brakuje mi do tego motywacji. Tydzień temu przypadkiem trafiłam na śliczne puszyste glazurowane pierniki na blogu SłodkaPasjai bardzo mi one przypadły do gustu.Postanowiłam Zobacz więcej
. Przepis ze strony Moje Wypieki na te "szybkie" pierniczki wykorzystałam w tygodniu, kiedy chciałam obdarować moich gości upominkami. Pięknie zapakowane pierniczki powędrowały na prezenty. Zobacz więcej
delikatne i puszyste. Na wierzch możemy ułożyć sezonowe owoce, w moim przypadku były to śliwki. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 1/5 szklanki oleju rzepakowego 300 g jogurtu naturalnego (można Zobacz więcej
gęsty syrop , który wlewamy do rondla. Do naczynia dodajemy również miód i wszystko razem gotujemy. Do makutry wsypujemy 1 kg maki pszennej / tortowej i zaparzamy go gorącym syropem a następnie Zobacz więcej
gęsty syrop , który wlewamy do rondla. Do naczynia dodajemy również miód i wszystko razem gotujemy. Do makutry wsypujemy 1 kg maki pszennej / tortowej i zaparzamy go gorącym syropem a następnie Zobacz więcej
, na zakwasie, z mąki pszennej, z dodatkiem mąki żytniej. Jest wilgotny w środku, chrupiący z zewnątrz i cały pachnący. Przepis Tatter, z jej Piekarni, znalazłam na blogu Moje Wypieki. 400 g zakwasu Zobacz więcej
maki orkiszowej jasnej 150 g cukru trzcinowego 1/2 laski wanilii 1 żółtko 250 g masła 2 garści płatków owsianyc... Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej Składniki na ciasto: 500 gr mąki orkiszowej Zobacz więcej