piernik długodojrzewający

Pierniki, zarówno te malutkie wieszane na choince ciasteczka jak i piernikowe blaty przekładane masą, są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O tych ciastach trzeba jednak pomyśleć sporo Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak chwili
Piernik dlugodojrzewajacy

Piernik dlugodojrzewajacy 54

Wiem, że pewnie słodkości po świętach macie już zupełnie dosyć, pomimo wszystko ryzykuję i namawiam do upieczenia tego piernika. Do czasu aż nabierze mocy urzędowej (bo musi leżakować w lodówce ok. 1 Zobacz więcej
Piernik dla cierpliwych, dojrzewa miesiąc, choć są takie, które znacznie dojrzewają dłużej (znalazłem przepis na piernik, który ma dojrzewać pół roku, ale o tym może kiedy indziej). Przepis, na którym Zobacz więcej
W moim domu dobrych chlebów nigdy dość. Chleby piekę od 10 lat i nawet na początku pieczenia gdy były niezdarne i nie zawsze piękne, smakowały o niebo lepiej niż te ze sklepu. Więc namawiam każdego Zobacz więcej
Święta za ponad miesiąc, ale już dziś zabrałam się za staropolski piernik. Przepisów krąży po sieci mnóstwo, ale ten najprawdziwszy pochodzi z książki “W staropolskiej kuchni” Marii Lemnis i Henryka Zobacz więcej
Świąteczny piernik staropolski przekładany masą z kaszy manny i własnej roboty nutellą śliwkową. Przepis na piernik: 500 g miodu naturalnego 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 Zobacz więcej
Zbliża się czas, kiedy trzeba będzie wstawić zaczyn na długodojrzewające ciasto do świątecznego piernika. Łączny czas przygotowań to 5 tygodni. Dlatego już przypominam zeszłoroczny przepis :). Ten Zobacz więcej
Jakiś miesiąc temu podzieliłam się z Wami pierwszą częścią przepisu na piernik staropolski, czyli instrukcją, jak przygotować ciasto do dojrzewania (klik). Potem dostaliście przepis na pierniczki Zobacz więcej
Piernik staropolski długodojrzewający Home Menu Skocz do treści BLOG O mnie Współpraca Newsletter Publikacje w prasie Szukaj kulinarna piniata – fotografia jedzenia, fotograficzny blog kulinarny, Zobacz więcej
Świąteczna atmosfera unosi się już w powietrzu i czuć ją wszędzie! W końcu wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować Zobacz więcej
Długo wyczekiwane iskrupulatnie przygotowywane. Zapach choinki, pierogów, makowców i kapusty z fasolą. Kiedy wszystko jest gotowe pojawia się i ona, pierwsza gwiazdka. Tak w ogromnym skrócie mogłabym Zobacz więcej
Przepisy » Ciasta i desery » Wigilia i Boże Narodzenie » Piernik staropolski (długodojrzewający) z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami Przepis na Zobacz więcej
PKarolina
PKarolina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cukrem pudrem posypane
piernik

piernik 257

PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że Zobacz więcej
Camilla24
Camilla24 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Camilla w kuchni
Piernik

Piernik 67

jajka - 3 szt margaryna - 25 dag mąka pszenna - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka soda - 1/2 łyzeczki miód - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl kakao - 3 łyżki przyprawa do piernika - 3 łyżeczki powidła Zobacz więcej
ank_a1986
ank_a1986 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mam apetyt na ...
Piernik

Piernik 41

Przepis pochodzi z jakiejś gazetki, choć ja dostałam go od bratowej. Robiłam już kilka pierników ale ten smakuje mi najbardziej. Polecam wypróbować. Bratowa dodatkowo przekładała go powidłami chyba z Zobacz więcej
ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Schab długodojrzewający ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PEKLOWANĄ I WĘDZONĄ SZYNKĘ: Szynka peklowana i wędzona Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele Zobacz więcej
Składniki (na 10 porcji) na ciasto: - 4 jabłka (ok. 800 g) - 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - tabliczki Zobacz więcej
MNMonkia
MNMonkia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Moniki
Pierniki

Pierniki 43

W tym roku poszłam na łatwiznę w ozdabianiu i użyłam tylko lukru. A lukrowałam też bez przykładania. Okazało się że pierniki są śliczne, klasyczne a najważniejsze, że są pyszne:) SKŁADNIKI: - 350g Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
płaszkowo
pierniki

pierniki 44

Podobno jest taki żarcik o świątecznym jedzeniu... Przed Świętami mówimy "nie jedz... to jest na Święta". A po Świętach? "Noooooo jedz... bo zmarnuje się!" :-))) Nie wiem czy tak będzie z tymi Zobacz więcej