piernik dojrzewający cz.2

Staropolski piernik dojrzewający - cz. 2 Jeśli 6 tygodni temu przygotowaliście razemze mnąciasto na dojrzewający piernik staropolski, to najwyższa pora doprowadzić jego przygotowanie do końca :) 4-5 Zobacz więcej
Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik. Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę Zobacz więcej
W dzisiejszym poście opiszę sposób, w jaki dokończyłam przygotowanie staropolskiego piernika długo dojrzewającego. Przygotowane ciasto, które odpoczywało przez ostatnie trzy tygodnie, a którego sposób Zobacz więcej
« Przepis tygodnia - ... Piernik marchwiowo-orzechowy » Piernik sułtański, etap II Kulinarny aforyzm: Gdy w świętą Barbarę gęś chodzi po lodzie, to Boże Narodzenie będzie po wodzie. Przysłowie polskie Zobacz więcej
Składniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Pierniczki

Pierniczki 874

0
Pierniczki 11 wtorek gru 2012 Autor: Kasia, w kategorii: ciastka, przepisy bożonarodzeniowe, wypieki Klasyczne, świąteczne, mocno aromatyczne pierniczki. Nie muszą dojrzewać. Dobre są już po Zobacz więcej
Przepis na ten piernik pochodzi z tajnego notatnika mojej mamy. Ciasto musi dojrzewać minimum 30 dni, więc najwyższy czas wziąć się do roboty ;-) Ja je uwielbiam, bo pachnie nieziemsko i rozpływa się Zobacz więcej
Nadszedł czas na wyłożenie mojego dojrzałego już ciasta na stolnicę. Nie, nie urosły ciastu nóżki i nie, nie wyszło z mojego garnka i nie, nie spleśniało (to do niedowiarków). Wręcz przeciwnie. Ciasto Zobacz więcej
Zapraszam wszystkich chętnych do wspólnego pieczenia pierników staropolskich. Piernik taki dojrzewa kilka tygodni i wymaga czterech etapów przygotowania ale gwarantuję – smak wynagrodzi wszystkie Zobacz więcej
Zapach tego piernika czuć w cały domu. Pyszny i szybki w przygotowywaniu, nie jest to piernik długo dojrzewający ale smakuje znakomicie. Z domową polewą czekoladową i powidłami śliwkowymi tworzy Zobacz więcej
Piernik staropolski to piernik długo dojrzewający. Ciasto na nie trzeba zrobić 3-4 tygodnie przed świętami. Przepis na ten piernik jest dość prosty i raczej wszędzie taki sam. Typowy klasyk. Część Zobacz więcej
Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * Zobacz więcej
Wreszcie zapachniało świętami. Pierwszy raz w tym roku postanowiłam przygotować piernik dojrzewający i to nie według byle jakiego przepisu. Na warsztat poszedł słynny przepis Lemins Vitry. Akcja Zobacz więcej
przed Wigilią zrobię wspaniałe masy do przełożenia piernika, śliwkową, orzechową i marcepanową, aby moi goście mogli delektować się tradycyjnym, domowym piernikiem, w te nadchodzące Święta Bożego Zobacz więcej
, nie było czuć zapachu. Surowe dojrzewające ciasto ma konsystencję plasteliny. Jest gęste i przybiera ciemny kolor. Aromat zaczyna się roznosić, gdy ciasto nieco się ogrzeje. Pozostaje nam przystąpić Zobacz więcej
), zwilżyłam lekko oliwą i zmieszałam ze szczyptą soli. Ser obtoczyłam w mieszance ziół i papryki, umieściłam w słoju. W 1/2 przełożyłam szalotką pokrojoną w pióra. Całość zalałam mieszanką oleju i Zobacz więcej
Myślę,że to już ostatni dzwonek na dojrzewający piernik staropolski.Jeśli jeszcze teraz go nastawicie to z powodzeniem będzie gotowy na same Święta Bożego Narodzenia.Nastawiamy go teraz,chowamy do Zobacz więcej
Magiczny sernik-styropian Tort Marcepanowy (Starowiedeński Tort Ponczowy) Choinka w cieście Brownies z marcepanem i migdałami Tort Lebkuchen (Lebkuchentorte) Tort orzechowo- kawowy (bezmączny) Zobacz więcej
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 132

0
Mój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc Zobacz więcej