piernik etap ii

{{headerMessage}}
« Przepis tygodnia - ... Piernik marchwiowo-orzechowy » Piernik sułtański, etap II Kulinarny aforyzm: Gdy w świętą Barbarę gęś chodzi po lodzie, to Boże Narodzenie będzie po wodzie. Przysłowie polskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyznaję, że trochę późno wstawiam przepis na drugi etap naszego piernika, aczkolwiek usprawiedliwiam się nawałem pracy w szkole i nie tylko... Piernik upieczony w ten weekend na pewno będzie jednak Zobacz więcej
Angie123
Angie123 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I adore cinnamon
Piernik staropolski- etap II

Piernik staropolski- etap II 109

0
{{headerMessage}}
Piernik staropolski- etap II No i nadszedł czas na pieczenie! Tak tak- dzisiaj albo jutro najlepiej upiec blaty, a w kolejnych dokończyć piernik, przekładając go nadzieniem i dekorując polewą. Ja z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pierniczki (nadziewane lub zwykłe). Piernik wychodzi aromatyczny i idealnie komponuje się ze śliwkowymi powidłami. W smaku przypomina mi jedne z moich ulubionych toruńskich pierniczków. Warto było Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(8) styczeń(6) 2013(48) grudzień(9) listopad(6) październik(7) wrzesień(6) sierpień(7) lipiec(3) czerwiec(3) maj(1) marzec(2) luty(2) styczeń(2) 2012(11) grudzień(1) listopad(3) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Zdjęcia dorzucę jak tylko mój piernik będzie gotowy. Tym czasem zostawiam Was z przepisem Renaty z ArtKulinaria. Pierwsza część jest tutaj I ETAP, a resztę przepisu podaję za autorką. II etap 19 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No i przyszła pora na pieczenie placków na piernik..ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, nie było czuć zapachu. Surowe dojrzewające ciasto ma konsystencję plasteliny. Jest gęste i przybiera ciemny kolor. Aromat zaczyna się roznosić, gdy ciasto nieco się ogrzeje. Pozostaje nam przystąpić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ETAP II 4-5 dni przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Piernik staropolski - etap II

Piernik staropolski - etap II 175

0
{{headerMessage}}
„Nadszedł już czas aby się wziąć za pieczenie piernika. Ciasto pięknie się przefermentowało, myślę więc, że piernik będzie wyśmienity. Do upieczenia piernika wystarczy połowa wcześniej przygotowanego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik staropolski najlepiej piec 5 – 3 dni przed Wigilią. Z porcji, na którą przepispodałam, upiekłam 2 mniejsze ciasta i jeszcze zostało na przygotowanie pierniczków. Piernik, jak i ciasteczka, Zobacz więcej
Lena Gotuje
Lena Gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lena-gotuje
Piernik staropolski etap II

Piernik staropolski etap II 51

0
{{headerMessage}}
Masa piernikowa swoje już odleżała - 4 tygodnie i zgodnie z zapowiedzią 16 grudnia było wielkie pieczenie. Przygotowanie na etapie II: Dojrzałą masę piernikową należy podzielić na 3 części. Wykładamy Zobacz więcej
bryssska
bryssska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Piernik Staropolski etap II

Piernik Staropolski etap II 36

0
{{headerMessage}}
Piernika piekłam tydzień przed świętami , ale dopiero teraz znalazłam wolną chwilkę na wprowadzenie wpisu. Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po całej kuchni. Z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Koniec leżakowania - czas upiec piernik. Jak na razie jestem nim zachwycona i chyba stanie się moją nową świąteczną tradycją. A zapach jest po prostu przepiękny :) Dalej trzymam się przepisu Joanny z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla przypomnienia - pierwszy etap opisałam TUTAJ. Natomiast przepis w całości pochodzi z TEJ strony. Drugi etap przygotowywania świątecznego piernika to pieczenie i przełożenie go powidłami. Do tych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nadszedł czas na budzenie piernika. Leniuchował już dostatecznie długo, nabrał sił i najwyższa pora by pokazał na co go stać! Przygotować należy: formy prostokątne ściereczki lniane papier do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik pieczemy około tydzień przed świętami. Składniki: -około 1kg powideł śliwkowych -lukier lub jak u mnie kuwertura czekoladowa Masę na piernik wykładamy na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Drugi etap przygotowania piernika, czyli pieczenie spodów i przekładanie ich kremem. A we wtorek po południu zapraszam po przepis do etapu III (polewa i ozdabianie piernika). PRZEPIS masa z tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu, a dokładniej - ponad 4 tygodnie temu - przedstawiłam Wam przepis na sporządzenie piernika dojrzewającego. Czas ten, dość szybko upłynął... teraz pokazuję już Wam idealny piernik jaki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jestem nim absolutnie zachwycona, warto było na niego czekać ! Rozpływa się w ustach i jest idealny ! Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty piernika lub jeden piernik trójwarstwowy o wymiarach 13x29 Zobacz więcej