piernik etap ii

Przez ostatnie tygodnie za każdym razem, gdy otworzyłam lodówkę, z niepokojem patrzyłam na miskę z leżakującym ciastem na piernik. Było przykryte folią, więc nie widziałam co dzieje się w środku, ale Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Piernik staropolski - etap II

Piernik staropolski - etap II 176

„Nadszedł już czas aby się wziąć za pieczenie piernika. Ciasto pięknie się przefermentowało, myślę więc, że piernik będzie wyśmienity. Do upieczenia piernika wystarczy połowa wcześniej przygotowanego Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Piernik sułtański, etap II

Piernik sułtański, etap II 194

« Przepis tygodnia - ... Piernik marchwiowo-orzechowy » Piernik sułtański, etap II Kulinarny aforyzm: Gdy w świętą Barbarę gęś chodzi po lodzie, to Boże Narodzenie będzie po wodzie. Przysłowie polskie Zobacz więcej
Dla przypomnienia - pierwszy etap opisałam TUTAJ. Natomiast przepis w całości pochodzi z TEJ strony. Drugi etap przygotowywania świątecznego piernika to pieczenie i przełożenie go powidłami. Do tych Zobacz więcej
Angie123
Angie123 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I adore cinnamon
Piernik staropolski- etap II

Piernik staropolski- etap II 110

Piernik staropolski- etap II No i nadszedł czas na pieczenie! Tak tak- dzisiaj albo jutro najlepiej upiec blaty, a w kolejnych dokończyć piernik, przekładając go nadzieniem i dekorując polewą. Ja z Zobacz więcej
aneta89
aneta89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fritti e forno
Piernik staropolski – etap II

Piernik staropolski – etap II 74

Koniec leżakowania - czas upiec piernik. Jak na razie jestem nim zachwycona i chyba stanie się moją nową świąteczną tradycją. A zapach jest po prostu przepiękny :) Dalej trzymam się przepisu Joanny z Zobacz więcej
Lena Gotuje
Lena Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lena-gotuje
Piernik staropolski etap II

Piernik staropolski etap II 51

Masa piernikowa swoje już odleżała - 4 tygodnie i zgodnie z zapowiedzią 16 grudnia było wielkie pieczenie. Przygotowanie na etapie II: Dojrzałą masę piernikową należy podzielić na 3 części. Wykładamy Zobacz więcej
bryssska
bryssska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Piernik Staropolski etap II

Piernik Staropolski etap II 40

Piernika piekłam tydzień przed świętami , ale dopiero teraz znalazłam wolną chwilkę na wprowadzenie wpisu. Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po całej kuchni. Z Zobacz więcej
Piernik staropolski najlepiej piec 5 – 3 dni przed Wigilią. Z porcji, na którą przepispodałam, upiekłam 2 mniejsze ciasta i jeszcze zostało na przygotowanie pierniczków. Piernik, jak i ciasteczka, Zobacz więcej
myiuki
myiuki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uwielbiam-pichcić
Piernik staropolski - etap II

Piernik staropolski - etap II 77

Piernik pieczemy około tydzień przed świętami. Składniki: -około 1kg powideł śliwkowych -lukier lub jak u mnie kuwertura czekoladowa Masę na piernik wykładamy na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy Zobacz więcej
Przyznaję, że trochę późno wstawiam przepis na drugi etap naszego piernika, aczkolwiek usprawiedliwiam się nawałem pracy w szkole i nie tylko... Piernik upieczony w ten weekend na pewno będzie jednak Zobacz więcej
Nadszedł czas na budzenie piernika. Leniuchował już dostatecznie długo, nabrał sił i najwyższa pora by pokazał na co go stać! Przygotować należy: formy prostokątne ściereczki lniane papier do Zobacz więcej
Z domu wybył mi mąż na długo, a zagościł chaos i ciężko nieproszonego gościa się pozbyć, ale pracuję nad tym. Męża na święta nie będzie, więc i gotować się nie chce, ale obiecany i czekający w lodówce Zobacz więcej
Jestem nim absolutnie zachwycona, warto było na niego czekać ! Rozpływa się w ustach i jest idealny ! Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty piernika lub jeden piernik trójwarstwowy o wymiarach 13x29 Zobacz więcej
Drugi etap przygotowania piernika, czyli pieczenie spodów i przekładanie ich kremem. A we wtorek po południu zapraszam po przepis do etapu III (polewa i ozdabianie piernika). PRZEPIS masa z tego Zobacz więcej
Jakiś czas temu, a dokładniej - ponad 4 tygodnie temu - przedstawiłam Wam przepis na sporządzenie piernika dojrzewającego. Czas ten, dość szybko upłynął... teraz pokazuję już Wam idealny piernik jaki Zobacz więcej
Szczęśliwcy, którzy w lodówce mają ciasto na staropolski piernik dojrzewający, już za chwilkę będą mogli cieszyć się przepysznym, świątecznym wypiekiem. Ciasto najlepiej upiec 4-6 dni przed Wigilią. Z Zobacz więcej
No i przyszła pora na pieczenie placków na piernik..ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro Zobacz więcej
MEALS AND FEARS: Staropolski piernik świąteczny - etap II MEALS AND FEARS poniedziałek, 22 grudnia 2014 Staropolski piernik świąteczny - etap II Po ok. miesiącu leżakowania w lodówce, ciasto na Zobacz więcej
Najwyższy czas na drugi etap naszego piernika staropolskiego. Ciasto w I etapie dojrzewało ok. 5 tygodni w lodówce, aby następnie upiec z niego pyszny piernik, bądź pierniczki. Składniki: Piernik Zobacz więcej