piernik po żydowsku

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, więc to ostatni moment na przygotowanie piernika. Piernik po żydowsku, który dziś proponuję powinien być przygotowany na około tydzień przed podaniem, żeby mógł Zobacz więcej
Majana
Majana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Majanowe Pieczenie
Piernik po żydowsku

Piernik po żydowsku 88

0
Piernik po żydowsku to pyszna, aromatyczna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z kawą, orzechami i rumem, mięciutki i bardzo smaczny. Przepis na dużą porcję ciasta, które można Zobacz więcej
Bardzo dobry piernik, mięciutki i wilgotny od razu po upieczeniu,zrobiłam z orzechami włoskimi, laskowymi i suszonymi owocami drobno pokrojonymi.Polecam! Piernik po żydowsku (wg przepisu ze strony Zobacz więcej
Choć Wielkanoc za kilka dni proponuje jeszcze upiec piernik żydowski. Niektórzy uważają, że powinno się go zrobić dwa tygodnie przed świętami, aby leżakując nabrał aromatu i wilgoci. Mogę Was jednak Zobacz więcej
Zainteresował mnie ten przepis bo proces dojrzewania jest odwrócony - zwykle to zarobione ciasto na piernik musi leżakować kilka tygodni zanim upieczemy ciasto a tutaj odkładamy z zaciszne miejsce już Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec, moja mina była Zobacz więcej
Piernik to ewidentny symbol świat. Szkoda tylko że za oknem deszcz a nie śnieg. Trudno. Za to w domu roznosi się zapach przypraw korzennych. Cudownie. Poinsecja czerwona. Cynamon, kardamon, anyż... Zobacz więcej
Już pisałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierników. Czasami jakiś się pojawiał, ale raczej rzadko. Dopiero kiedy zaczęłam prowadzić bloga i odwiedzać innych blogerów zobaczyłam jak Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Piernik żydowski

Piernik żydowski 135

0
Kulinarny aforyzm : Nie kocham cię tak, jakbyś była różą soli, topazem/albo strzałą z goździków rozsiewających ogień:/kocham cię, jak się kocha jakieś rzeczy mroczne,/w tajemnicy, pomiędzy cieniem a Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Piernik żydowski

Piernik żydowski 218

1
Dziś przepyszny, delikatny i puszysty piernik. Jest to wersja piernika "na szybko", ekspresowy w wykonaniu. W pierwszym dniu jest mięciutki jak ciasto ucierane, następneo dnia łatwiej się kroi i Zobacz więcej
W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam kolejny świąteczny przepis. Tym razem jest to prosty i szybki do przygotowania piernik, który po upieczeniu musi poleżeć kilka tygodni w chłodnym miejscu. Im Zobacz więcej
Piekłam już staropolski piernik i pierniczki z ciasta dojrzewającego na surowo. W tym roku postanowiłam spróbować piernika który leżakuje już upieczony. Na razie nie mogę napisać jak ten piernik Zobacz więcej
Miałam już nie robić żadnego piernika ale wypadało mi coś upiec na klasową wigilię więc jednak wybrałam to ciasto. Piernik po upieczeniu wyszedł trochę suchy, może trzeba było poczekać ja jednak Zobacz więcej
Piernik bez dodania tłuszczu, dojrzewa po upieczeniu przez 7 dni. Składniki na ciasto: 6 szklanej mąki pszennej /tortowej 500 ml płynnego miodu 40-50 g przyprawy do pierników 4 płaskie łyżeczki sody 6 Zobacz więcej
Składniki: 3,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 4 jajka 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 4 Zobacz więcej
Święta już za pasem, niestety od kilku dni borykałam się z problemami informatycznymi i nie mogłam podzielić się z Wami moimi przepisami:(. Ale jeśli ktoś nie ma jeszcze pomysłu na piernik-= Zobacz więcej
. Wracając do smaku to już po 24 godzinach wprawił mnie w zachwyt, jest w smaku podobny do staropolskiego, a zachodu z nim o wiele mniej. 3 szklanki mąki pszennej 250 ml płynnego miodu (użyłam Zobacz więcej
Miałam nie piec do świąt żadnych ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go Zobacz więcej
Ja wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz. Zarobiłam właśnie Zobacz więcej
. Na zdjęciu z piernikiem żydowskim mojego autorstwa. Piernik był pieczony miesiąc temu. Od razu był miękki, zaś po miesiącu nadal jest puszysty i wilgotny. :) Dla zainteresowanych linkpiernik Zobacz więcej